Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 10:44

Συνέδριο για το παιδί και την προσχολική αγωγή στην Δημητσάνα

Γράφτηκε από την
Συνέδριο για το παιδί και την προσχολική αγωγή στην Δημητσάνα

 

Νέους δρόμους για το παιδί και την προσχολική αγωγή στη χώρα μας άνοιξε το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, το οποίο πραγματοποιήθηκε 16-18 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας.

Το συνέδριο αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την αγωγή και την εκπαίδευση των παιδιών στη χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο φόρουμ 36 φορείς με εμπλοκή στην προσχολική αγωγή και διαμόρφωσαν ένα πρώτο πλαίσιο θεσμικής και επιστημονικής προσέγγισής της. Παρόντα ήταν όλα τα Δ.Σ. των συλλόγων-μελών της ΠΟΣΙΠΣ.

Το θεσμικό τοπίο της προσχολικής αγωγής φωτίστηκε πολύπλευρα, με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου να υπογραμμίζει στην ομιλία της ότι «η επένδυση στο παιδί είναι μια επένδυση πολλαπλή και κάθε ευρώ που επενδύει η πολιτεία πολλαπλασιάζεται. Μόνο έτσι αντιμετωπίζονται η φτώχεια και ο αποκλεισμός, αμβλύνονται οι ανισότητες, δημιουργείται κοινωνική συνοχή». Η κ. Φωτίου ανέδειξε το ρόλο της προσχολικής αγωγής και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και τόνισε ότι θα εργαστεί «στην κατεύθυνση για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου θέσεων για την προσχολική αγωγή και ως προς τα αναλυτικά προγράμματα και ως προς τη βελτίωση των παιδαγωγών».

Θεσμικές πλευρές ανέδειξαν στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και του Συλλόγου Περιφέρειας Μακεδονίας (δίνοντας έμφαση στην παιδαγωγική ανάγκη να προκρίνεται η καθολικότητα μέσω της προσβασιμότητας της προσχολικής αγωγής έναντι της υποχρεωτικότητας), του Συνηγόρου του Παιδιού, της UNICEF, της ΕΛΕΠΕΣ και της ΕΛΣΤΑΤ.

Το λειτουργικό πλαίσιο της προσχολικής αγωγής ανέδειξαν οι εκπρόσωποι των Περιφερειών και της ΚΕΔΕ, των Δήμων Αθηναίων, Αγρινίου, Πύργου και Γορτυνίας, της ΕΕΤΑΑ, του ΕΕΑ, της ΓΣΕΒΕΕ, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, της Ενωσης Παιδιάτρων, του Συλλόγου Ψυχολόγων, του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, του Συλλόγου Εργοθεραπευτών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γυναικών, του Ινστιτούτου Παιγνιοθεραπείας, του Κέντρου Βρεφών «Μητέρα», των Παιδικών Χωριών SOS και του Κέντρου Αποκατάστασης «Παιδί & Οικογένεια».

Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου, που αποτελείτο από τους Κώστα Χρυσαφίδη ομότιμο καθηγητή ΤΕΑΠΗ, Ευσταθία Βαλιάντζα-Αφτιά ερευνήτρια του εγκεφάλου του παιδιού, ηλικίας 3-6 και Κωνσταντίνο Πετρογιάννη καθηγητή Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, ανέδειξε το παιδαγωγικό υπόβαθρο της προσχολικής αγωγής, ενώ στο συνέδριο μετείχαν η Ελληνική Εταιρεία Ερευνας και Μελέτης Προσχολικής Αγωγής και η Ελληνική Εταιρεία Παιδαγωγικών Σπουδών. 

Συμμετείχαν ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ από τη Μεσσηνία έλαβαν μέρος οι παιδικοί σταθμοί «Ασημάκου Μαρία» και Αδαμοπούλου Μαρία και Σία ΟΕ «Λιλιπούπολη». 

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Γορτυνίας και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και άνοιξε με τις ευχές του μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία.


NEWSLETTER