Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2012 13:45

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Γράφτηκε από την
Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων




"Υγρότοποι και τουρισμός" είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων για το 2012 και η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ δίνει ακόμη μια φορά την ευκαιρία για ανάληψη δράσεων ευαισθητοποίησης στις αξίες των υγροτόπων, εστιάζοντας στην αξία της αναψυχής και προβάλλοντας τη σημαντική προσφορά τους στον τουρισμό.

Το θέμα του εορτασμού για το 2012 είναι συνυφασμένο με αυτό της ερχόμενης διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης Ραμσάρ, COP11 «Υγρότοποι, Τουρισμός και Αναψυχή», που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2012, στο Βουκουρέστι.

H ανάγκη ευαισθητοποίησης και προώθησης της αξίας της αναψυχής καθώς και των ωφελειών που προκύπτουν από την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού στους υγροτόπους, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για την ίδια τη φύση, είναι ζωτικής σημασίας.

Ο τουρισμός αποτελεί για την ελληνική οικονομία έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης και εισροής εσόδων. Ο αειφόρος τουρισμός δίνει τη δυνατότητα παράτασης της παραθεριστικής περιόδου, με άμεση συνέπεια την τόνωση της οικονομίας μας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. 

Στο πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος περιβαλλοντικής ενημέρωσης «Παιδική HELMEPA» και με αφορμή τον περσινό εορτασμό των 40 ετών από την υπογραφή της Σύμβασης Ραμσάρ, η HELMEPA δημιούργησε για τα παιδιά – μέλη και τους Εθελοντές Εκπαιδευτικούς έναν χρήσιμο Οδηγό με τίτλο  "Ανακαλύπτοντας τους Υγροτόπους της Ελλάδας". Μέσα από τις δραστηριότητες που προτείνονται στον Οδηγό, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την έννοια των υγροτοπικών οικοσυστημάτων και να γνωρίσουν τους υγροτόπους της χώρας μας καθώς και τα πολλαπλά οφέλη τους.

Ο οδηγός βρίσκεται στο σύνδεσμο: HYPERLINK http://helmepajunior.gr/zip/igrotopoi-elladas.pdf http://helmepajunior.gr/zip/igrotopoi-elladas.pdf



NEWSLETTER