Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 20:51

Κλείνουν για 2 ώρες τα Δημοτικά την Τρίτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις

Γράφτηκε από την
Κλείνουν για 2 ώρες τα Δημοτικά την Τρίτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις

Κλειστά θα μείνουν τα δημοτικά σχολεία του νομού την Τρίτη, τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας των δασκάλων και των γονέων απέναντι στην πρόταση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκου Κλάδη για τις νέες συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων το 2012-13.
Αυτό ανακοινώθηκε χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε στα γραφεία των δασκάλων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σπύρος Καμαρινόπουλος ξεκίνησε λέγοντας πως η πρόταση του κ. διευθυντή προέκυψε χωρίς να έχουν συνεκτιμηθεί όλα τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, αλλά και αυτά που θα ισχύσουν στο μέλλον. "Η Καλαμάτα είναι μια πόλη δυναμική, η οποία αναπτύσσεται διαρκώς. Νέα σχολεία θα χτιστούν μπαίνοντας στο ΕΣΠΑ, ενώ η δημοτική αρχή προσδοκά ότι σύντομα ο πληθυσμός θα φτάσει τις 120.000. Αρα οι προτάσεις του κ. Κλάδη είναι άκαιρες και ρηχές. Επίσης, για να προκύψουν, δεν συνεκτιμήθηκαν οι απόψεις της Ενωσης Γονέων, των δασκάλων, του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας" είπε ο πρόεδρος και συνέχισε με τη δική του τοποθέτηση απέναντι στις προτάσεις της Πρωτοβάθμιας: "Σε δύο χρόνια περίπου όταν με το καλό ολοκληρωθούν οι εργασίες ανέγερσης του νέου κτηρίου του 10ου-26ου Δημοτικού Σχολείου, θα ψάχνουμε να δημιουργήσουμε πάλι οργανικές θέσεις τις οποίες τώρα καταργούμε με τη συγχώνευση; Επίσης, όσον αφορά τις υποβαθμίσεις, θεωρούμε πως με το διαχωρισμό δύο ζωνών των σχολείων: ΝΑ τμήμα της πόλης (3ο, 8ο, 7ο, 26ο, 10ο) - ΝΔ (14ο, 16ο, 9ο) και μια απλή ρύθμιση των ορίων, η κατάσταση θα μπορούσε να εξισορροπήσει". Είπε ακόμη πως είναι λάθος να υποβιβαστεί το Δημοτικό της Σπερχογείας και πως το Δημοτικό της Βελίκας και το 2ο Δημοτικό Μεσσήνης θα έπρεπε να μεταφερθούν στο 3ο Δημοτικό Μεσσήνης.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Βαγγέλης Σιδερέας από την Ενωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καλαμάτας, ο οποίος είπε πως η προχθεσινή συνάντηση με τον προϊστάμενο, δεν τους ικανοποίησε και πως εμμένουν στην άποψη ότι πρέπει ή να πάρει πίσω ο κ. Κλάδης την πρότασή του ή να παραιτηθεί. "Για το θέμα αυτό επισκεφθήκαμε και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Αλευρά, ζητώντας τη συμπαράστασή του. Φέτος η εκπαίδευση ξεκίνησε χωρίς βιβλία, του χρόνου θα ξεκινήσει και... χωρίς οξυγόνο για τα παιδιά που θα 'ναι στριμωγμένα στις τάξεις. Ο διευθυντής λειτούργησε καθαρά σαν πιστός στρατιώτης του υπουργείου Παιδείας και της τρόικας" κατέληξε.
Τη στήριξή του στον αγώνα των δασκάλων εξέφρασε και ο πρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ Βασίλης Γεωργιόπουλος. "Τώρα η επαρχία προσπαθεί να αφομοιώσει τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα, τώρα τους κλείνει τα σχολεία; Είναι άκαιρη και απάνθρωπη η πρόταση του προϊσταμένου. Ή να την ανακαλέσει ή να παραιτηθεί" τόνισε.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Δασκάλων Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος αμφισβήτησε την παιδαγωγική λειτουργία των σημερινών σχολείων... "Χωρίς βιβλία, χωρίς πετρέλαιο; Με πεινασμένα παιδιά; Το υπουργείο προφανώς επιδιώκει το άνοιγμα των σχολείων σε ιδιώτες"... είπε.


NEWSLETTER