Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 10:26

Ενημέρωση μαθητών στα Φιλιατρά για τις επιπτώσεις των ναρκωτικών 

Ενημέρωση μαθητών στα Φιλιατρά για τις επιπτώσεις των ναρκωτικών 

 

Περισσότεροι από 250 μαθητές ενημερώθηκαν την περασμένη Δευτέρα στα Φιλιατρά από τον διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αστυνόμο Β’ Τάσο Δεληγιάννη, για τις συνέπειες-επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών.

Ο αστυνόμος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και του διευθυντού του Λυκείου για να μιλήσει στα παιδιά για τα ναρκωτικά και τις εξαρτησιογόνες ουσίες και να συζητήσει μαζί τους τους προβληματισμούς τους. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών έγινε και επίδειξη από το σκύλο ανίχνευσης ναρκωτικών "Divina", που συμμετείχε μαζί με τον αστυνομικό-συνοδό του, εξηγώντας έτσι και το έργο του αστυνομικού σκύλου, το πώς εκπαιδεύεται και πώς συνδράμει επιχειρησιακά στην έρευνα.

ΔΥΟ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ

Ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών μίλησε ξεχωριστά στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου. Στις ομιλίες του ανέλυσε το πρόβλημα εθισμού και τα είδη των ναρκωτικών, δίνοντας έναν ορισμό για τις ναρκωτικές ουσίες και πώς αυτές διαχωρίζονται από τις αστυνομικές υπηρεσίες ανάλογα με τις χώρες προέλευσής τους. Δεν παρέλειψε να αναλύσει στα παιδιά και τις παρενέργειες αλλά και τι επιπτώσεις έχουν μακροχρόνια στον οργανισμό των χρηστών. Ειδικότερα εξήγησε με στατιστικά στοιχεία τους δείκτες χρήσης από τους νέους, παράγοντες που οδηγούν στη χρήση τους, καθώς και τον μέσο όρο ζωής των χρηστών και τα ποσοστά μόλυνσης από σοβαρές ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα και το έιτζ.

Ενα άλλο κομμάτι που ανέπτυξε στις ομιλίες του ο Τ. Δεληγιάννης είναι και τι προβλέπεται για την καταστροφή των πειστηρίων, καθώς και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για το κάψιμο και την καταστροφή των ναρκωτικών ουσιών, ενώ εξήγησε ότι τα χρηματικά ποσά τα οποία κατάσχονται στις έρευνες κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ

Οι μαθητές συμμετείχαν με ερωτήσεις και διατύπωσαν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους για όσα συζητούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τα γραφόμενα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για θέματα όπως η απελευθέρωση της χρήσης του χασίς. Ερωτήσεις έκαναν όμως και για το επάγγελμα του αστυνομικού, πώς λειτουργούν επιχειρησιακά και τι κάνουν όταν βρεθεί μια χασισοφυτεία. Αλλες απορίες τους είχαν να κάνουν με αυτά που βλέπουν στον περίγυρό τους και ρώτησαν για τους τοξικομανείς και γιατί κλέβουν, γιατί δεν τους βοηθά το κράτος και η κοινωνία, αλλά και γιατί πολλοί οι οποίοι μπλέκουν με τα ναρκωτικά σχετίζονται και με άλλα αδικήματα.

Πάντως τόσο η ανταπόκριση από τους μαθητές και την τοπική κοινωνία όσο και η ανάγκη να μπει η ενημέρωση στα σχολεία και να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις, δίνει ένα σημαντικό ερέθισμα για την πιο στενή συνεργασία Αστυνομίας και σχολικής κοινότητας. Τα ναρκωτικά είναι ένα κομμάτι, ένα άλλο θα μπορούσε να είναι η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων και η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι πάντα πρόθυμη να ανταποκριθεί σε αυτές τις προσκλήσεις.

Ν.Κ.