Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 08:15

Απειλούν να διακόψουν τη χειρόγραφη συνταγογράφηση οι γιατροί αν δεν ανασταλεί το πρόστιμο του 1 ευρώ

Γράφτηκε από τον

Στην αναστολή της έκδοσης χειρόγραφων συνταγών από τη Δευτέρα συνιστά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) να προβούν οι γιατροί αν μέχρι και σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Υγείας δεν αναστείλει το πρόστιμο του ενός ευρώ στους γιατρούς που συνταγογραφούν χειρόγραφα και όχι μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Οπως σημειώνει ο ΠΙΣ στη σχετική ανακοίνωσή του, το εν λόγω σύστημα -που επανέλαβε τη λειτουργία του από την περασμένη Κυριακή 1η Ιουλίου- εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.

Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι «δεν είναι δυνατόν να πιστωθούν οι γιατροί την αδυναμία και ανεπάρκεια της κρατικής λειτουργίας». Την ίδια στιγμή, γίνεται αναφορά σε «εμφανή δυσλειτουργία, ανεπάρκεια υποδομών, ανεπαρκή δικτύωση» του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ καταγγέλεται παράλληλα ότι από το υπουργείο «επιχειρείται να παρουσιαστεί μια ψευδής εικόνα επαρκούς λειτουργίας του».

Την εικόνα που περιγράφει ο ΠΙΣ επιβεβαιώνουν πληροφορίες από τη Μεσσηνία, όπου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες Κέντρα Υγείας κατακλύζονται από κόσμο που χρειάζεται συνταγογράφηση, η οποία δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά στα χωριά τους, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Φαρμακοποιός στην Καλαμάτα επισήμανε χθες στην «Ε» ότι η πλειονότητα των εκτελούμενων συνταγών είναι χειρόγραφες, καθώς πολλά αγροτικά ιατρεία εξακολουθούν να στερούνται διαδικτυακής σύνδεσης.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να περνούν οι ίδιοι στο σύστημα τις συνταγές, μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα -όπως τόνισε- αφού το σύστημα «πέφτει» πολύ συχνά.