Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 08:08

Μεσσηνία: Γονείς ζητούν τη δημιουργία νέας μεταγυμνασιακής δομής για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Γονείς ζητούν τη δημιουργία νέας μεταγυμνασιακής δομής για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (βίντεο)

 

Κραυγή αγωνίας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που τελειώνουν το Ειδικό Γυμνάσιο και το Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήριο και είναι καταδικασμένα να μείνουν στο σπίτι τους, απηύθυναν χθες Σύλλογοι Γονέων σχολείων τους στην Καλαμάτα.

Οι γονείς ζητούν τη δημιουργία μιας νέας μεταγυμνασιακής δομής διά βίου εκπαίδευσης, εργασίας και φροντίδας των αποφοίτων των Ειδικών Επαγγελματικών Εργαστηρίων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) και κυρίως διά βίου φοίτηση που θα περιλαμβάνει διαμονή, εργασιοθεραπεία, εκπαίδευση και φροντίδα. Ζητούν, ακόμα, Κέντρα Ημέρας για ενήλικες, τη στήριξη, όπως σημείωσαν, “από όλους τους φορείς, να υπάρχει διά βίου υποστήριξη για τα παιδιά μας, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια”.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Ολα αυτά τονίστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου από την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και Συλλόγους Γονέων Παιδιών με Αυτισμό και Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γρηγόρης Οικονομόπουλος παρατήρησε ότι “κύριο μέλημά μας είναι η Ειδική Αγωγή και η διεκδίκηση των αναγκών γι’ αυτά τα σχολεία που όλο αυξάνονται”. Ενημέρωσε ότι μετά από συναντήσεις με συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής διαπιστώθηκε ότι “είναι πάρα πολλά τα προβλήματα και αυξάνονται”. Εξήγησε ότι στόχος είναι “να δυναμώσουμε τη δράση με τη συμμετοχή περισσότερων γονέων και να τα θέσουμε υπόψη των νέων αρχών, δημοτικών και περιφερειακών. Και το Σεπτέμβρη θα πάρουμε αποφάσεις για το πώς θα δράσουμε ομαδικά ως σύλλογοι γονέων. Ο ρόλος της Ενωσης είναι ο συντονισμός σε αγωνιστική κατεύθυνση και όχι με παρακάλια και πελατειακές σχέσεις”.

Ο ειδικός γραμματέας της Ενωσης Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, αναφερόμενος σε αυτά που πρέπει να γίνουν, παρατήρησε: “Υπάρχει ανάγκη νέων σύγχρονων κτηρίων που να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών που φοιτούν στα ειδικά σχολεία. Αμεσης προτεραιότητας είναι το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο. Η μη ύπαρξη Βρεφονηπιακού και Παιδικού Σταθμού στην πόλη για τα παιδάκια με ειδικές ανάγκες. Η μεταφορά των μαθητών προς και από το σχολείο. Το μόνιμο προσωπικό που πρέπει να στελεχώνει τα ειδικά σχολεία. Η στελέχωση των ειδικών σχολείων με ειδικότητες, όπως ψυχολόγος, εργοθεραπευτής, κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτής. Η ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή, λόγω της υποχρηματοδότησης. Παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες που φοιτούν στα γενικά σχολεία, τα οποία χρήζουν παράλληλης στήριξης, που η Πολιτεία δεν στέκεται αρωγός. Η δημιουργία μιας νέας μεταγυμνασιακής δομής διά βίου εκπαίδευσης, εργασίας και φροντίδας των αποφοίτων των ΕΕΕΕΚ. Ετσι θα στηριχθούν οι οικογένειές τους, θα αξιοποιηθεί η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους και θα διευκολυνθεί η κοινωνική, οικονομική και εργασιακή ένταξή τους στην κοινωνία. Η φοίτηση είναι διά βίου, που θα περιλαμβάνει διαμονή, εργασιοθεραπεία, εκπαίδευση και φροντίδα. Ολα τα παιδιά να φοιτούν στα δημόσια ειδικά σχολεία που το καθένα έχει ανάγκη”.

Η Μαρία Λευτάκη αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες “Η Αγία Σκέπη”, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι “τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, προκειμένου να φοιτήσουν στο κανονικό σχολείο, χρειάζονται παράλληλες στηρίξεις από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα του σχολικού χρόνου. Είναι εμπαιγμός προς τις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία να έχουν στήριξη λίγες μέρες το χρόνο. Δεν έχουν μαθησιακές δυσκολίες μία και δύο μέρες την εβδομάδα, αλλά κάθε μέρα”. Ανέφερε πως οι παράλληλες στηρίξεις θα σταματήσουν να χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ το 2020 κι εξέφρασε αγωνία για το τι θα γίνει μετά. Κατέγραψε, ακόμα, “τα μικρά τμήματα διδασκαλίας για αυτιστικούς μαθητές, το σχολικό νοσηλευτή που θα πρέπει να υπάρχει σε όλα τα σχολεία, τη λειτουργία Τμημάτων Ενταξης που παρότι έχουν εγκριθεί, δεν λειτουργούν και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών που δεν γνωρίζουν για τις διαταραχές που έχουν τα παιδιά”.

Η κ. Λευτάκη τόνισε ότι “είναι συνταγματικό δικαίωμα των γονέων να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο που επιθυμούν. Να σταματήσουν να παρανομούν οι εκπαιδευτικοί που δεν δέχονται να εγγράψουν παιδιά με διαταραχές και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες”. Ανέφερε ότι είναι άδικη η κατάργηση προνοιακών επιδομάτων στον αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας και πληροφόρησε για την πανελλήνια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ένταξη και φοίτηση αυτιστικών παιδιών στα Μουσικά Σχολεία. Ενημέρωσε, επίσης, ότι γονείς έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το θέμα της Ειδικής Αγωγής, συγκεντρώνουν υπογραφές με γονείς που τα παιδιά τους χρήζουν ειδικών θεραπειών και οι υπογραφές θα κατατεθούν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στάθηκε ιδιαίτερα στα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού που μπορούν να φοιτήσουν στα γενικά σχολεία με παράλληλη στήριξη και ζήτησε ευαισθητοποίηση από τους εκπαιδευτικούς, κλίμα αγάπης και αποδοχής και να φοιτήσουν ισότιμα με τα άλλα παιδιά.

Η Αθηνά Σπανού πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Ειδικού Εργαστηρίου Καλαμάτας, είπε ότι “δεν υπάρχει δομή μετά το Ειδικό Εργαστήριο για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Το ΚΕΦΙΑΠ δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες”. Επεσήμανε με στενοχώρια ότι “για τα περισσότερα είναι το σπίτι μετά που είναι η καταδίκη τους, δεν έχουν κάπου να απασχοληθούν. Υπάρχει και το Κέντρο Ημέρας, αλλά και εκεί είναι μέχρι 18”. Ενημέρωσε ότι “78 σύλλογοι από όλη την Ελλάδα έχουμε κάνει αίτημα στα υπουργεία Παιδείας,  Υγείας και Εργασίας και ζητάμε τη διά βίου υποστήριξη των παιδιών μας. Κάποια παιδιά να βρουν θέσεις εργασίας, κάποια να έχουν την ημερήσια φροντίδα τους και να έχουν μια απασχόληση”.

Η κ. Σπανού δεν άντεξε και λύγισε, λέγοντας πως “τα περισσότερα παιδιά είναι με βαριές αναπηρίες που δεν έχουν λόγο. Να το φθάνεις 20 χρονών και μετά να σου λένε ότι είναι μόνο το σπίτι”. Σημείωσε ότι “ζητάμε τη στήριξη από όλους τους φορείς, να υπάρχει διά βίου υποστήριξη. Δεν είμαστε ζητιάνοι, αξιοπρέπεια θέλουμε για τα παιδιά μας. Είναι πολίτες και το κράτος πρέπει να φροντίσει τους αδύναμους, να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Οι γονείς παρακαλάνε να πεθάνουν πρώτα τα παιδιά τους, για να μην τα αφήσουν πίσω”.

Η κ. Λευτάκη παρεμβαίνοντας παρουσίασε ένα συγκλονιστικό περιστατικό σε εκδήλωση προ μηνών με έναν γονιό 90 χρονών στο Μεσολόγγι που προσπαθούν να φτιάξουν μια στέγη, πατέρα αυτιστικού παιδιού 45 χρονών, που ήξερε ότι σε λίγο θα φύγει από τη ζωή και βίωνε το αδιέξοδο για το παιδί του.

Η κ. Σπανού ζήτησε “να φτιάξουμε κι εδώ Κέντρα Ημέρας για ενήλικες, όπως έχουν κάνει στην Κρήτη”, ενώ αναφέρθηκε πως “ο αυτισμός αυξάνεται, ένα στα 50 παιδιά είναι στο φάσμα του αυτισμού”.

Ο Μάριος Δημάκης πρόεδρος του Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, παρατήρησε ότι “το πρόβλημα στο δικό μας σχολείο είναι το κτηριακό. Οι αίθουσες δεν επαρκούν για όλα τα παιδιά, χρειάζονται και άλλες αίθουσες. Και στο προαύλιο να υπάρχει ένα στέγαστρο, ένας τάπητας, να παίζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια”. Αναφέρθηκε στα “προβλήματα με το βοηθητικό προσωπικό. Ξεκινάμε από τώρα τις προσπάθειες για να υπάρχει επάρκεια του χρόνου σε βοηθητικό προσωπικό”. Ενημέρωσε, ακόμα, ότι δεν μπορεί να γίνει επέκταση του υφιστάμενου κτηρίου, όπως είχε εξαγγελθεί, γιατί τελικά δεν πληροί τις προϋποθέσεις και πως τους έχουν πει για άλλο οικόπεδο, για να φτιαχτεί σύγχρονο κτήριο.

Κλείνοντας, ο Γρ.  Οικονομόπουλος παρατήρησε ότι “είναι υπαρκτά τα προβλήματα και μόνιμη η αδιαφορία της Πολιτείας και των τοπικών αρχών. Θα θέλαμε απαντήσεις” κι επεσήμανε πως σκέφτονται “να βγούμε έξω και να πάμε 500 οικογένειες στο Δημαρχείο το Σεπτέμβριο. Δεν θα δεχθούμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν σε αυτή την κατάσταση”.


NEWSLETTER