Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012 10:09

Η "Γιορτή Μπάμιας" στους Αρμενιούς

Γράφτηκε από τον
Η "Γιορτή Μπάμιας" στους Αρμενιούς

Με μεγάλη επιτυχία και φέτος πραγματοποιήθηκε η "Γιορτή Μπάμιας" στους Αρμενιούς συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες, έχοντας πλέον γίνει μια εκδήλωση θεσμός για την ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου φέτος έκλεισε 15 χρόνια και πλέον συνεχώς εμπλουτίζεται και με άλλες δραστηριότητες, καθώς στόχος του Συλλόγου Αρμεναίων που την διοργανώνει είναι να υπάρχει ένα τριήμερο εκδηλώσεων.

 

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προσφέρθηκε άφθονη δωρεάν μπάμια σε όλους, ένα προϊόν που τιμάται στην περιοχή καθώς αποτελούσε για πολλές δεκαετίες το κύριο αγροτικό εισόδημα. Φυσικά από μια τέτοια γιορτή δεν μπορούσε να λείψει το κέφι και ο χορός. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο πρόεδρος του χωριού Τάκης Καλογερόπουλος, "καμία τρόικα δεν μπορεί να σταματήσει αυτές τις εκδηλώσεις και τις γιορτές που διασκεδάζει όλος ο κόσμος".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Σελούλης ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και την στήριξή τους στην γιορτή και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ απένειμε τα μετάλλια στους νικητές στους αγώνες μπάσκετ που είχαν προηγηθεί την προηγούμενη μέρα και μπαίνοντας πρώτος στο χορό έδωσε το έναυσμα για διασκέδαση που κράτησε μέχρι πολύ αργά.
Μιλώντας ο κ. Σελλούλης στην «Ε» για την γιορτή επισήμανε: «Η "Γιορτή  Μπάμιας γίνεται εδώ και 15 χρόνια. Κάθε χρόνο προσελκύει περισσότερο κόσμο. Ειδικά σε καιρούς κρίσης παρέχουμε δωρεάν φαγητό για όλους και διασκέδαση και πραγματικά όλοι στηρίζουν την προσπάθεια αυτή. Από το σύλλογό μας όλα τα κέρδη από την γιορτή αυτή διατίθενται για τις ανάγκες του χωριού μας.
Η μπάμια από τον 19ο αιώνα ήταν ένα προϊόν που στην περιοχή μας καρποφορούσε πάρα πολύ. Η καλλιέργειά της ξεκινά από τα μέσα Μαΐου και φτάνει μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη. Η συγκομιδή της γίνεται κάθε δύο μέρες και για να μαζευτεί χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Η γιορτή ξεκίνησε πριν 15 χρόνια ουσιαστικά σαν ένα αστείο, όταν γυναίκες του χωριού έφεραν στην πλατεία μαγειρεμένες μπάμιες και αποφάσισαν έτσι να ξεκινήσουν την γιορτή.
Η στήριξη από τον κόσμο είναι πολύ σημαντική και πλέον έχει γίνει θεσμός για όλη την περιοχή. Φέτος για πρώτη φορά κάναμε ένα τουρνουά καλαθοσφαίρισης και στόχος μας είναι κάθε χρόνο να προσθέτουμε και άλλες δραστηριότητες ώστε να έχουμε ένα τριήμερο εκδηλώσεων».

 


NEWSLETTER