Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012 09:25

Αντιρατσιστικό φεστιβάλ στο πάρκο του Λιμενικού 6-7 Οκτωβρίου

Γράφτηκε από την
Αντιρατσιστικό φεστιβάλ στο πάρκο του Λιμενικού 6-7 Οκτωβρίου

Το 1ο Αντιφασιστικό - Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας οργανώνεται στις 6 και 7 Οκτωβρίου στο πάρκο του Λιμενικού. Σε ανακοίνωση των οργανωτών σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η απάντηση πρέπει να δοθεί τώρα. Ας δούμε με νηφαλιότητα ποιοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της κρίσης. Ποιοι είναι υπεύθυνοι για την ανεργία, την εξαθλίωση, την ανασφάλεια, την εγκληματικότητα, την κατάρρευση του κράτους πρόνοιας. Η λύση δεν είναι η ξενοφοβία και τα τάγματα εφόδου. Πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες, τα άτομα με αναπηρίες, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους και όλους όσους βρίσκονται αντιμέτωποι με τη ρατσιστική βία».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Στις μέρες μας, η εξάπλωση του φασισμού και του ρατσισμού είναι γεγονός. Οι μισθοί έχουν μειωθεί τόσο που το άτομο μετά βίας επιβιώνει ενώ η ανεργία και ένα σωρό άλλα προβλήματα οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου έχουν για άλλη μια φορά στρέψει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Λες και οι μετανάστες μας πήραν τις δουλειές. Ποιες δουλείες; Να καθαρίζουμε τα τζάμια στα φανάρια; Nα πουλάμε cd; H μήπως να δουλεύουμε στα χωράφια 12 ώρες την ημέρα για 10 ευρώ;

Σαν να ζούμε σε πεδίο μάχης ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με ειδήσεις ανθρωποκυνηγητών μεταξύ μεταναστών και κάποιων, που εκμεταλλευόμενοι την παρούσα υποβάθμιση του πολιτικού συστήματος, έρχονται και παίρνουν όπως λένε τον νόμο στα χέρια τους, αυτοανακηρύσσονται μεσσίες και εκμεταλλευόμενοι το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί καθησυχάζουν τον κόσμο πως θα τον σώσουν.
Η βία, το μίσος και ο φόβος έχουν αρχίσει να μας επιβάλλονται και πολλοί από εμάς δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί πως εάν αυτή η βία κυριαρχήσει, αύριο θα είναι πιο απόλυτη και στραμμένη κατευθείαν ενάντιά μας. Κάποιοι αισθάνονται πως κινδυνεύουν από απειλές που δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμες και έτσι λειτουργούν θρασύδειλα. Εσφαλμένα στρέφονται αρχικά προς ακραίες ιδέες και ύστερα προς ακραίες πράξεις, καταπολεμούν όποιον διαφέρει.
Όμως, μια είναι η βασική αρχή: πάνω από όλα έρχεται η αξιοπρέπεια του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου, είτε έχει λευκό δέρμα είτε μαύρο, είτε είναι χριστιανός είτε βουδιστής, είτε ζει στην Ελλάδα και έχει γονείς έλληνες είτε ζει στην Ελλάδα και έχει γονείς αλβανούς. Αυτή την αρχή προσπαθούσαμε να στηρίξουμε και στο Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Το φεστιβάλ αυτό σε καμιά περίπτωση δεν θεωρούμε πως είναι η αρχή και το τέλος των δράσεων, παρόλα αυτά πρέπει να αποτελεί μέρος μιας σειράς άλλων κινητοποιήσεων.
Θέλουμε λοιπόν να συναντηθούμε και με τους νέους της Καλαμάτας στις 6 και 7 Οκτωβρίου στο Πάρκο του Λιμενικού, με σκοπό την συζήτηση, το προβληματισμό και την δήλωση της στάσης μας απέναντι σε θέματα της καθημερινότητας, που αφορούν στην πόλη μας, στην γειτονιά μας, στην οικογένεια μας και τέλος στον ίδιο μας τον εαυτό. Σε τέτοιους καιρούς, αλλά και πάντοτε, πρέπει να δηλώνουμε ξεκάθαρα την αλληλέγγυα στάση μας προς τον άνεργο γονιό μας, τον μετανάστη συμμαθητή μας, τον φίλο μας με τις κινητικές δυσκολίες . . . γιατί υπάρχει μια μόνο φυλή, η ανθρώπινη".

 

 


NEWSLETTER