Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 23:37

Σε μαθητικό συνέδριο στη Βενετία το Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

 

Στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο, που φιλοξενήθηκε στη Βενετία από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου συμμετείχε το Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας.

Θέμα του συνεδρίου ήταν «Η Ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο Άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννηση στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο»

Οι μαθητές εργάστηκαν υπό την επίβλεψη των φιλολόγων Καλλιρρόης Κωνσταντοπούλου και Μαρίας Σταματοπούλου και παρουσίασαν εισήγηση με τίτλο: «Κλεόπα Μαλατέστα-Βελισάριος Κορένσιος: Βίοι Παράλληλοι». Το θέμα της εισήγησης ήταν εμπνευσμένο από την τοπική ιστορία, καθώς αναφερόταν από τη μια στη ζωή της Κλεόπας Παλαιολογίνας Μαλατέστα, μιας ιταλίδας καλλονής που έζησε στον Μυστρά τον 15ο αιώνα ως σύζυγος του Θεόδωρου Παλαιολόγου και σχετίστηκε με τους λόγιους της εποχής της, όπως ο Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων.

Από την άλλη αναφερόταν στον Βελισάριο Κορένσιο από την Κυπαρισσία, ο οποίος κατέφυγε ως πρόσφυγας με την οικογένειά του στη Νάπολη της Ιταλίας τον 17ο αιώνα, όπου και διακρίθηκε ως ένας από τους παραγωγικότερους  και σημαντικότερους ζωγράφους της εποχής του. Eργα του σώζονται μέχρι σήμερα σε ναούς και δημόσια κτίρια της Νάπολης. Εκτός από την εμπειρία της συμμετοχής σε ένα συνέδριο με δεκάδες άλλα σχολεία, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Βερόνα, τη Βενετία και την Μπολόνια και να ξεναγηθούν σε σημαντικά μνημεία της Ιταλίας.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν οι: Δημήτριος - Απόλλων Αθήτσος, Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Παναγιώτης - Πέτρος Βρέττης, Δημήτριος Γκόνης, Μαρία - Ειρήνη Δημητρούλια, Παναγιώτα - Κυπαρισσία Κανελλοπούλου, Μιχαήλ Κατσαρέας, Βασιλική Κουλιέρη, Μιχαήλ - Αγγελος Κουρέτας, Περικλής Μανωλάκης, Ξανθή Μαρισέλ, Ιωάννης Ριζάς, Αναστάσιος - Αγγελος Σιψάς, Αθανάσιος Σκουρτσίδης, Κανέλλος Σκουρτσίδης, Μαρία - Ευαγγελία Τσαούση, Νεφέλη Τσαβδάρη, Παναγιώτης Τσίμπουρης, Σάββας Τσορμπατζόγλου, και Νικόλαος- Ακύλας Χαϊδός.