Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 18:16

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

 

Επιμορφωτική συνάντηση με θέμα “Τέσσερις διαδρομές στην ιστορία της Μεσσηνίας” πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή φιλολόγων γυμνασίων και λυκείων του νομού.

Η συνάντηση προέκυψε μέσα από τη δημιουργική συνεργασία της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων και του συντονιστή Εκπαιδευτικού Εργου του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Πελοποννήσου Γιάννη Σόλαρη. Οι φιλόλογοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας ενημερώθηκαν από την αρχαιολόγο Κατερίνα Τζαμουράνη για τις εκπαιδευτικές δράσεις του μουσείου και είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε εκπαιδευτική δράση και εργαστήριο, με σκοπό την αξιοποίηση εκθεμάτων, στο πλαίσιο της τοπικής ιστορίας και της διδακτικής της. Χωρίστηκαν σε ομάδες, αξιοποίησαν μια εκθετική ενότητα και διαδρομή η κάθε μία, αναζήτησαν συγκεκριμένα αντικείμενα, αναρωτήθηκαν για τις πληροφορίες που δίνουν και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να τα συνδέσουν με τα μαθήματά τους. Στο εργαστήριο που ακολούθησε παρουσίασαν τα αντικείμενά τους με ευφάνταστες ιστορίες, γρίφους, ποιήματα και περιγραφές χωρίς να τα δείξουν, προσπαθώντας οι υπόλοιποι να τα μαντέψουν από την παρουσίασή τους. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με δημιουργικό διάλογο κι ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για μελλοντικές συνεργασίες, εκπαιδευτικές δράσεις και διδακτικές επισκέψεις.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι με την έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας τον Ιούνιο του 2009 ξεκίνησαν παράλληλα τα εκπαιδευτικά (θεματικές περιηγήσεις σχολείων με τη συμμετοχή και των εκπαιδευτικών) και οικογενειακά προγράμματα. Κάθε χρόνο, από τα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας παίρνουν τη γνώση και την εμπειρία μιας εφευρετικής περιήγησης περί τα 2.500 παιδιά. Ετσι, το μουσείο μετατρέπεται σε έναν χώρο πρότυπης – εναλλακτικής ψυχαγωγίας, ενώ θεματικές περιηγήσεις μπορούν να γίνουν από οικογένειες με παιδιά, από την προσχολική ηλικία μέχρι 12 ετών. Βασίζεται σε 4 θεματικούς σάκους και αναπτύσσεται με διασκεδαστικό τρόπο μέσα από 4 εναλλακτικές διαδρομές στους χώρους του μουσείου. Ο γονιός μπορεί να ζητήσει το σάκο από τον φύλακα, στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Οι περιηγήσεις σχολείων (όπως και πανεπιστημιακών τμημάτων) γίνονται μετά από συνεννόηση με τις υπεύθυνες αρχαιολόγους Μαίρη Τσουλάκου και Κατερίνα Τζαμουράνη, στο τηλ. 27210 63100 (εσωτ. 118 και 120).

Ν.Κ.