Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 17:21

Διασχολικό πρόγραμμα “Δρόμοι Ελευθερίας” στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Διασχολικό πρόγραμμα “Δρόμοι Ελευθερίας” στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι τρεις πρώτες διασχολικές βιωματικές συναντήσεις των μαθητών/τριών με τους εκπαιδευτικούς τους από το 1ο, 13ο και 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας στο χώρο του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, με αφορμή τη δράση «Δρόμοι Ελευθερίας», που συνδυάζει τους εκπαιδευτικούς στόχους των σχολείων με τη συγκυρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το διασχολικό πρόγραμμα «Δρόμοι Ελευθερίας» περιλαμβάνει ενδοσχολικές δραστηριότητες που έχουν ξεκινήσει από το τέλος του Ιανουαρίου. Οι δραστηριότητες στοχεύουν στην κατανόηση από τους μαθητές της έννοιας «Ελευθερία» σε διαχρονικό επίπεδο μέσα από διαθεματικές βιωματικές προσεγγίσεις που συνδυάζουν την κίνηση, το θέατρο, τη μουσική, τον προφορικό και γραπτό λόγο, με τρόπο συνεργατικό, ομαδοκεντρικό, εστιάζοντας στην κριτική και δημιουργική σκέψη. (Παράλληλα έχουν υλοποιηθεί ενδοσχολικές βιωματικές επιμορφώσεις καθώς και σχετικές συναντήσεις εργασίας των εκπαιδευτικών, με στόχο τη διαμόρφωση ενός δημιουργικού και καινοτόμου εκπαιδευτικού σχεδιασμού).

 

ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες εντάσσονται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Καλαμάτα 1821» που συντονίζει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και περιλαμβάνει συνεργασίες με σχολικές μονάδες. Οι δραστηριότητες στους χώρους της Καλαμάτας θα εστιάσουν στην επαφή σχολείου και τοπικής κοινωνίας μέσα από την καλλιέργεια του δημιουργικού εθελοντισμού και των παραστατικών δεξιοτήτων των μαθητών. Στη διασχολική συνεργασία για τους «Δρόμους Ελευθερίας» συμμετέχει και το Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας, (με το οποίο θα πραγματοποιηθεί διασχολική συνάντηση). Το συντονισμό του προγράμματος έχει αναλάβει ο εκπαιδευτικός και εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού του 13ου ΔΣ Καλαμάτας Παναγιώτης Κυρίτσης, ενώ η δράση υποστηρίζεται και από ομάδα εργασίας του Εργαστηρίου Βιωματικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο της υποστήριξης από τη διοργάνωση «Καλαμάτα 1821», πολύτιμη συμβολή στο όλο εγχείρημα παρέχουν οι εθελόντριες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές φοιτήτριες με τις συντονίστριες του προγράμματος από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών) καθώς και εκπαιδευτικοί από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.


NEWSLETTER