Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2012 10:15

Εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης από σεισμό (φωτό)

Εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης από σεισμό (φωτό)

Εντυπωσιακή και άκρως επιτυχημένη ήταν η άσκηση διάσωσης μετά από σεισμό “Αθηνά” από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα. Μετά από πολυήμερη προετοιμασία του χώρου της άσκησης οι πυροσβέστες εξασκήθηκαν σε 4 σενάρια διάσωσης πολιτών μετά από σεισμό, προσπαθώντας στο μέτρο του δυνατού να προσομοιώσουν πραγματικές καταστάσεις. Απεγκλωβισμός ατόμου από αυτοκίνητο, το οποίο είχε καταπλακωθεί από χαλάσματα, κάθετη και οριζόντια διείσδυση σε κτήριο που είχε καταρρεύσει με σκοπό τη διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων, αλλά και διάσωση εγκλωβισμένου ατόμου σε ταράτσα πολυκατοικίας, με παράλληλη διάσωση τραυματία πυροσβέστη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ήταν τα σενάρια, τα οποία με επιτυχία έφερε σε πέρας το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας με τη συμβολή του ΕΚΑΒ, εθελοντών διασωστών, καθώς και άλλων εθελοντικών οργανώσεων. 

Οι πρωτόγνωρες για τα τοπικά δεδομένα σκηνές προσέλκυσαν δεκάδες Καλαματιανούς στη συμβολή των οδών Μεσσήνης και Είρας στα ερείπια του παλιού ξενοδοχείου “Διεθνές”, όπου έλαβε χώρα η άσκηση. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης απέσπασαν σε αρκετά σημεία τα χειροκροτήματα των πολιτών, η πλειοψηφία των οποίων δεν είχε παρακολουθήσει ξανά κάτι ανάλογο. 

Ακολούθησε εκδήλωση του Δήμου Καλαμάτας στο Πνευματικό Κέντρο με τίτλο “Ας είμαστε προετοιμασμένοι” με ομιλίες σχετικά με την αντισεισμική προστασία και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. 

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας κατά το σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε όλους όσοι με κάθε τρόπο συνέβαλαν στην ανοικοδόμηση της πόλης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986, ευχόμενος να αργήσει να έρθει ξανά ο σεισμός και τονίζοντας την ανάγκη ετοιμότητας φορέων και πολιτών για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Με τα καλύτερα λόγια για τις επιδόσεις των πυροσβεστών κατά την άσκηση μίλησε ο γενικός επιθεωρητής Υπηρεσιών Νοτίου Ελλάδας του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Σωτήρης Γεωργακόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη τέτοιων ασκήσεων “για να μην ζήσουμε ξανά τις τραγικές σκηνές του 1986”. Από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας ο διοικητής, πύραρχος Βασίλης Καπέλιος, αφού πρώτα εκφράστηκε άκρως θετικά κατά την αξιολόγηση της άσκησης σημείωσε ότι απέναντι στα ακραία φυσικά φαινόμενα όλες οι χώρες όσο ανεπτυγμένες κι αν είναι, είναι ίσες με χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα τον τυφώνα “Σάντι” στις ΗΠΑ.

Ακολούθησε διάλεξη του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Ελλάδας Παναγιώτη Τουλιάτου, για τον παραγνωρισμένο αντισεισμικό χαρακτήρα των παραδοσιακών κατασκευών, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι “από το 2005 ο πλανήτης βρίσκεται σε μία σειρά αλλαγών μέσω φυσικών και καιρικών φαινομένων που δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει”. Τόνισε παράλληλα ότι το μέλλον πιθανόν σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα είναι ευχάριστο λόγω των ανεξέλεγκτων ανθρώπινων παρεμβάσεων. Στη συνέχεια παρουσίασε μία σειρά παραδειγμάτων παραδοσιακών και ιστορικών κτηρίων, τα οποία με κατασκευαστικές μεθόδους που θα ζήλευαν ακόμα και σημερινοί μηχανικοί παραμένουν ανέπαφα (ξυλοδεσία - περίσφιγξη).

Η βραδιά έκλεισε με ομιλία της προϊσταμένης του Τμήματος Σχεδίων Εκτακτης Ανάγκης του ΟΑΣΠ Χρύσας Γκουντρομίχου σχετικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για σεισμό βάσει του "Καλλικράτη" και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας Βασίλη Τζαμουράνη, για τον προσεισμικό έλεγχο δημοσίων κτηρίων και τους χώρους καταφυγής στην Καλαμάτα.