Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 21:55

Πανσπουδαστική κατά ΠΑΣΠ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Πανσπουδαστική κατά ΠΑΣΠ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 

Τη στάση της ΠΑΣΠ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ., σχετικά με διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές.

Οπως αναφέρουν:

«Η ηγεσία της ΠΑΣΠ αρνείται εδώ και περίπου 1 μήνα την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΣΤΕΓ με τη δικαιολογία ότι "χωρίς πρακτικά και σφραγίδες δεν μπορεί να γίνει Δ.Σ.", ενώ στους άλλους συλλόγους της Καλαμάτας αγνοείται. Την ώρα που πολλοί συμφοιτητές δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης γιατί δεν έχουν σύνδεση στο ίντερνετ ή δεν έχουν Η/Υ, τάμπλετ. Αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα στη παρακολούθηση των τηλε-μαθημάτων είτε γιατί "πέφτει" η σύνδεση, είτε γιατί δεν γίνονται ακόμα σε όλα τα μαθήματα. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το τι θα γίνει με το εξάμηνο, πότε θα ολοκληρωθεί, πότε θα δώσουμε εξετάσεις, τι θα γίνει με τις πρακτικές μας, πώς θα λάβουμε τα συγγράμματα μας κ.α. Τρέχουν οι πάγιοι λογαριασμοί στα νοίκια, στο ρεύμα κ.α. Η ανάγκη σε αυτές τις συνθήκες να συζητάμε και να παίρνουμε αποφάσεις, να διεκδικούμε λύσεις απέναντι στα προβλήματα μας δεν μπαίνει σε "καραντίνα". Εξάλλου τα ίδια τα προβλήματα δεν σταματούν, επομένως και η διεκδίκηση μας μπορεί και πρέπει να είναι πιο δυνατή. Το "Μένουμε σπίτι" δεν σημαίνει ότι μένουμε σιωπηλοί και αμέτοχοι. Είναι δεκάδες οι φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά που μέσα σε αυτές τις συνθήκες διεκδικούν μέτρα και λύσεις απέναντι στα προβλήματα τους στη ζωή και την μόρφωση».

Τέλος η ΠΚΣ διεκδικεί: «Κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνό του, να μη χαθούν μαθήματα, εργαστήρια, πρακτικές ασκήσεις. Εκτακτο επίδομα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας τους για το διάστημα που τα ιδρύματα δε λειτουργούν. Να εξασφαλιστούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα, ώστε να συμμετέχουν όλοι ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet για όλους τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων για τη σωστή και ολοκληρωμένη παρακολούθηση του μαθήματος. Εξασφάλιση laptop ή tablet για φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα για τα εργαστηριακά μαθήματα που δεν μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά θα πρέπει να υπάρξει άμεση ανακοίνωση μέτρων από τη διοίκηση του πανεπιστημίου και το τμήμα ώστε με τις κατάλληλες προσαρμογές να διασφαλιστεί ότι δε θα χαθεί το εξάμηνο και θα εξεταστούν όλοι σε πράγματα που έχουν διδαχθεί. Nα γίνουν άμεσα αναπληρώσεις μόλις ανοίξουν πάλι τα τμήματα. Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό, επιστημονικά καταρτισμένο, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά με το άνοιγμα των σχολών. Να αναβαθμιστούν άμεσα εργαστήρια, αίθουσες, υποδομές, ώστε, όταν ξαναλειτουργήσουν κανονικά τα Ιδρύματα να μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει. Να διανεμηθούν τα βιβλία στα σπίτια των φοιτητών, να υπάρξει η δυνατότητα στους φοιτητές να ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση στην πόλη που επιθυμούν. Να γίνει διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές και τέλος να ενισχυθούν και να σταθεροποιηθούν τα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής στους χώρους των ΑΕΙ, των εστιών, των φοιτητικών εστιατορίων (απολυμάνσεις, αναγκαία υλικά κλπ.)».