Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 09:38

Τα ποτάμια της Μεσσηνίας δεν είναι από τα χειρότερα

Γράφτηκε από τον
Τα ποτάμια της Μεσσηνίας δεν είναι από τα χειρότερα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΚΕΘΕ    


Καλή είναι σε γενικές γραμμές η κατάσταση στα ποτάμια της Μεσσηνίας, καλύτερη στα ορεινά και με περισσότερες επιβαρύνσεις κοντά στις εκβολές. Δεν έχουν την εικόνα Πηνειού, Ευρώτα, Ασωπού και Αλιάκμονα, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει κι εφησυχασμός. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις είναι εποχικές, κυρίως από τον κατσίγαρο, τα αστικά λύματα και τα υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Τα στοιχεία αυτά επισημάνθηκαν χθες σε σύσκεψη στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, κατά την παρουσίαση της 4ης φάσης του προγράμματος της τριετούς παρακολούθησης της ποιότητας κι εκτίμησης της οικολογικής  κατάστασης των πιο πολλών ποταμών του νομού. Τα στοιχεία παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Κωνσταντίνος Γκρίτζαλης από το ΕΛΚΕΘΕ.
Οι πιο επιβαρυμένες τιμές σε διάφορα στοιχεία καταγράφηκαν σε Δεσπότη και Μουρτιά, γι’ αυτό ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς ζήτησε περισσότερα δείγματα σε αυτά τα ποτάμια. Αυξημένες τιμές σε φωσφορικά και αμμωνιακά άλατα βρέθηκαν σε Λυγδού,  Μουρτιά, Βελίκα και Καρυά, όχι όμως πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Οσον αφορά τις φαινόλες, αυξημένες τιμές σε ελεγχόμενα επίπεδα εντοπίστηκαν σε Πολυλίμνιο, Βελίκα, Μουρτιά, Αρκαδικό, Νέδα και Πάμισο, ενώ προβλήματα με οξέα καταγράφηκαν σε περιοχές που τα νερά είναι στάσιμα.
Την περασμένη χρονιά -όσον αφορά τα βαρέα μέταλλα- εντοπίστηκε κάδμιο στον Αρι, κοντά στο γήπεδο της Μικρομάνης και στη Λυγδού κι εκτιμάται πως ήταν κάτι παροδικό, από υπολείμματα συσκευασιών λιπασμάτων - φυτοφαρμάκων ή από λύματα που είχαν ρίξει. Εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι λύματα πρέπει να αδειάζουν στον Επη και στο Δεσπότη, ενώ υποστηρίχθηκε πως στον Επη είναι καλύτερη η κατάσταση σε σχέση με Βελίκα, Καρυά και Τζάνε.
Ο κ. Γκρίτζαλης παρατήρησε ότι «με τα φυτοφάρμακα δεν υπάρχουν τα χάλια του Αλιάκμονα στη Βέροια ή στην περιοχή της Βοιωτίας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυόμαστε». Αναφέρθηκε, επίσης, ότι σε Δεσπότη και Λυγδού υπάρχουν εποχικές επιβαρύνσεις από τα ελαιοτριβεία και όχι μόνο. Τονίστηκε, ακόμα, η ανάγκη να βρεθεί ειδικός χώρος συλλογής και καταστροφής υπολειμμάτων συσκευασιών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ  προτάθηκε η τοποθέτηση μηχανημάτων που θα ειδοποιούν όταν υπάρχει ρύπανση, επιβάρυνση της κατάστασης με πιθανότητες να συλλαμβάνεται και αυτός που ρυπαίνει.
Το πρόγραμμα τριετούς παρακολούθησης των ποταμών υλοποιείται με προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, των Δήμων Μεσσήνης, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Στη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις αναλύσεις θρεπτικών αλάτων στα νερά 19 σταθμών στη παράκτια ζώνη του Μεσσηνιακού κόλπου, καθώς και για τις αναλύσεις από 19 σταθμούς δειγματοληψίας από διάφορα ποτάμια που αφορούσαν χημικές, φυσικοχημικές και βιολογικές παραμέτρους, καθώς και αναλύσεις φαινολών, βαρέων μετάλλων, φυτοφαρμάκων, θρεπτικών αλάτων, ολικού οργανικού άνθρακα, σωματιδιακού οργανικού άνθρακα και υδρομορφολογικών χαρακτηριστικών.
Γ.Σ.


NEWSLETTER