Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020 16:01

Παράσταση διαμαρτυρίας από την Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Παράσταση διαμαρτυρίας από την Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας


Παράσταση διαμαρτυρίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας αποφάσισε η Α’ ΕΛΜΕ τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στη 1.30 μ.μ. σχετικά με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα.


Το Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας ομόφωνα αποφάσισε ότι “μετά τον αντιεκπαιδευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση έρχεται τώρα να δώσει και δεύτερο χτύπημα στην εκπαίδευση με τα νέα ωρολόγια προγράμματα γυμνασίου και γενικών λυκείων. Δεν είναι η πρώτη φορά που πολιτική ηγεσία προχωρεί σε αλλαγές χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της ΟΛΜΕ, των ΕΛΜΕ και των επιστημονικών ενώσεων. Με τις αλλαγές στο λύκειο εξoβελίζουν ό,τι είχε απομείνει από μαθήματα γενικής παιδείας (Κοινωνικών Επιστημών - Οικονομικών Επιστημών, Καλλιτεχνικής Παιδείας…) και εντείνουν ακόμα περισσότερο τον εξετασιοκεντρικό του χαρακτήρα, ενώ στο γυμνάσιο εξαφανίζουν ουσιαστικά το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας. Δυστυχώς θα χαθούν χιλιάδες οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας να οδηγηθούν σε διαρκή εργασιακή αβεβαιότητα και περιπλάνηση και παράλληλα να μην επαναπροσληφθούν χιλιάδες αναπληρωτές. Αρνούμαστε την ύπαρξη των αναπληρωτών «μιας χρήσης», ανάλογα με τις πολιτικές επιλογές του ΥΠΑΙΘ”.
Η σχετική ανακοίνωση ακόμη αναφέρει ακόμη και τα παρακάτω: “Υπηρετώντας το σχολείο των «δεξιοτήτων», σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, το λύκειο χάνει πλέον το διαπαιδαγωγικό του χαρακτήρα, καθώς καταργούνται όλα τα μαθήματα που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της προσωπικότητας, του αισθητικού κριτηρίου και της κοινωνικής συνείδησης και μάλιστα στην πιο κρίσιμη περίοδο των νέων, λίγο πριν βγουν στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας. Παράλληλα τα νέα προγράμματα μειώνουν ξανά τις ώρες των θετικών επιστημών (Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας), καταργούν ακόμα και τη δυνατότητα των μαθημάτων επιλογής στη Γ’ λυκείου, όπου οι μαθητές μπορούσαν να διδαχθούν Β’ ξένη γλώσσα (Γαλλικά ή Γερμανικά) ή Ελεύθερο σχέδιο και Γραμμικό σχέδιο, μαθήματα που είναι και πανελλαδικώς εξεταζόμενα, και δεν δίνουν στους μαθητές τη δυνατότητα να επιλέξουν ως εξεταζόμενο μάθημα την Κοινωνιολογία αντί των Λατινικών. Είναι αυτονόητο ότι οι μαθητές που ετοιμάζονται για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα πλέον θα οδηγηθούν υποχρεωτικά στην παραπαιδεία, αναγκάζοντας τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τη μόρφωση των παιδιών τους. Δεν μπορούν λοιπόν να παραμένουν μόνο όσα μαθήματα χρειάζονται για την προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις και μάλιστα μέσα από «Τράπεζα θεμάτων» και «Εθνικό απολυτήριο» συνδεδεμένο με την επιλογή για τα Α.Ε.Ι.
Επειδή το ζήτημα του αναλυτικού προγράμματος σπουδών και του ωρολογίου προγράμματος έχει καταστεί μια ανοιχτή πληγή για την εκπαίδευση, επιβάλλεται μια συνολική λύση. Θα πρέπει πρωτίστως να απαντηθεί άμεσα το ερώτημα: «Τι σχολείο θέλουμε σήμερα και τι ανθρώπους θέλουμε να διαμορφώσουμε»”.
Οι εκπαιδευτικοί ζητούν: να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, να διδάσκονται όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, να διδάσκονται όλα τα μαθήματα επιλογής - ανεξαρτήτως από των αριθμό των μαθητών που τα επιλέγουν, να μην χαθεί καμία οργανική θέση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές, να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την παιδεία”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER