Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 19:09

Σχολεία της Μεσσηνίας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Γράφτηκε από την
Σχολεία της Μεσσηνίας σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα

 

Στο ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Κι αν ήσουν εσύ;» έλαβαν μέρος σχολεία της Μεσσηνίας το διάστημα της καραντίνας (Απρίλιος - Μάιος 2020).

Οπως περιγράφουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, η περασμένη άνοιξη άλλαξε τη ζωή των μαθητών και των εκπαιδευτικών όπως και τη ζωή όλων γενικά. Ορθωσε εμπόδια στις δραστηριότητές τους αλλά παράλληλα άνοιξε νέους δρόμους, αβάδιστους και ενδιαφέροντες, πολλά υποσχόμενους σε αυτούς που διαθέτουν φαντασία, πείσμα και πάθος.
Το «Κι αν ήσουν εσύ;», είναι ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων. Υλοποιείται από το 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στη Μεσσηνία γίνεται από το 2016 και κάθε χρόνο οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, παρουσιάζουν τη δουλειά τους και διαχέουν το μήνυμα της αποδοχής του άλλου μέσα από τη συμμετοχή τους σε Μαθητικό Φεστιβάλ ή Ημέρες Δράσης, χρησιμοποιώντας κυρίως θεατρικές τεχνικές. Για το 2020 τα σχολεία του προγράμματος είχαν αποφασίσει ότι η παρουσίασή των εργασιών να γίνει μέσω ΜΜΕ. Οταν όμως ξεκίνησε η καραντίνα, τα σχέδια αρχικά πάγωσαν, αλλά στην πορεία και καθώς ξανάρχισαν οι συναντήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων, ολοκληρώθηκαν κάποιες από τις δράσεις. 
Οι μαθητές αποτύπωσαν τις σκέψεις και την εμπειρία τους μέσα από κείμενα δημιουργικής γραφής ή εικαστικές δημιουργίες για το πώς αντιλαμβάνονται τις έννοιες «ξένος», «μαζί», «μόνος», «διαφορετικός», απαντώντας παράλληλα και στο «ποιος είμαι εγώ», «τι θέλω» και «ονειρεύομαι». 
Στόχος είναι ο αναγνώστης να ακούσει το μήνυμά τους μέσα από τις δραστηριότητες εκείνες οι οποίες παρήγαγαν λόγο ή εικόνα και έτσι να γίνει συμμέτοχος. Να αναρωτηθεί «κι αν ήσουν εσύ;» όπου «εσύ», ο εαυτός μου, το παιδί μου, ο γέροντας γονιός μου… Ο Covid-19 έφερε όλο τον πλανήτη σε δεινή θέση και δημιούργησε ένα κλίμα που αναδεικνύει δικαιώματα που παραβιάζονται και θέματα όπως: η ποιοτική διαβίωση των ατόμων τρίτης ηλικίας, το θέμα των αστέγων, το καυτό - χθες και σήμερα - προσφυγικό, η πρόσβαση σε σύστημα υγείας και καθαρό νερό για όλους.
 Τα σχολεία που συμμετέχουν είναι τα: Νηπιαγωγείο Αρφαρών, 24ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, Γυμνάσιο Μεθώνης, ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας, 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, ΕΠΑΛ Μεσσήνης και τα Παιδικά Χωριά SOS.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών: Αλεξοπούλου Χαραλαμπίας, Γιακμογλίδου Σοφίας, Γραμματικού Αγγελικής, Δούβα Ελένης, Δρόγκαρη Αντωνίας, Κατσαπάρα Μαρίας, Κατσίκα Μαρίας, Κάτσου Ελένης, Κλείδωνα Αννας, Μακράκη Καλλιόπης, Μακρή Κονδυλίας, Μπρέγιαννη Φωτεινής, Νίκα Κωνσταντίνας, Ντισπυράκη Πελαγίας, Παναγιωτοπούλου Θεοδώρας, Παπαμιχαλοπούλου Ιωάννας, Περρωτή Κατερίνας, Προκόπου Αφροδίτης, Τσερπέ Σταυρούλας, Τζανετάκη Δήμητρας, Τζήλου Γεωργίας και από το Κέντρο επαγγελματικής και οικογενειακής υποστήριξης των Παιδικών Χωριών SOS των Παναγιώτας Κοπίτα και Χρύσας Παπαδοπούλου.


NEWSLETTER