Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012 09:09

Από την άνοιξη η συνέχιση ανασκαφών στην Αρχ. Θουρία

Γράφτηκε από τον
Από την άνοιξη η συνέχιση ανασκαφών στην Αρχ. Θουρία

 "Την άνοιξη του 2013 θα συνεχιστούν οι ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία",  διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο προχθές το βράδυ, πως σταμάτησαν λόγω του χειμώνα.

Απαντώντας σε ερώτηση και παρατηρήσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρου Μπρεδήμα ο οποίος σημείωσε ότι "η Αρχαία Θουρία θα είναι μια μικρή Αρχαία Μεσσήνη", ο κ. Νίκας υποστήριξε πως «η δική μας Δημοτική Αρχή είναι η μόνη Δημοτική Αρχή που χρηματοδοτεί αρχαιολογικές ανασκαφές".

Αναφερόμενος στην αρχαιολόγο Ξένη Αραπογιάννη - πρώην προϊσταμένη της ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, είπε ότι «προσλήφθηκε στο δήμο ως ειδική σύμβουλος για ηθικούς λόγους, όταν αποκεφαλίστηκε» και διευκρίνισε πως «θα είναι συνεργάτης άμισθος, όπως το ζήτησε η ίδια».

Αφού υπενθύμισε τη δημιουργία του Σωματείου Φίλων Αρχαίας Θουρίας, ο δήμαρχος παρατήρησε ότι «η περιοχή από επιστημονική - αρχαιολογική άποψη έχει έξοχο ενδιαφέρον. Μιλάμε για συγκριτικό πλεονέκτημα, για τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας». Αναφέρθηκε, επίσης, στην αξιοποίηση της πανεπιστημιακής σχολής αρχαιολογίας της πόλης και στην ανάγκη ανάδειξης και του αρχαιολογικού χώρου στα Ακοβίτικα.

Για το μεσσηνιακό δαχτυλίδι που είχε βρεθεί στην Αρχαία Θουρία και που βρίσκεται στο μουσείο της Ολυμπίας -είχε κλαπεί κατά τη μεγάλη κλοπή και βρέθηκε- ο κ. Νίκας είπε ότι «θα κάνουμε ενέργειες, η κατεύθυνση είναι να επιστρέψει στο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μας».

Για το κοιμητήριο της Καλαμάτας -θέμα που έθεσε και πάλι ο κ. Μπρεδήμας- ο δήμαρχος ανέφερε ότι «η κατάσταση δεν είναι απαράδεκτη. Είναι τακτοποιημένο, σε πολύ καλή κατάσταση, δεν είναι η κατάσταση του παρελθόντος». Παρατήρησε πως είναι ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος και τα ταφικά μνημεία προστατεύονται από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων. Επεσήμανε ότι υπήρξαν ζημιές από τους σεισμούς του 1986, παραδέχθηκε πως «υπάρχει σύληση, λείπουν κομμάτια» και πρόσθεσε: «Εχουμε ζητήσει αποκατάσταση των μνημείων με χρήματα του Δήμου Καλαμάτας. Δεν υπάρχει μελέτη, δεν έχει κατατεθεί μελέτη στην Εφορεία Νεοτέρων».

 


NEWSLETTER