Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2013 08:19

Ανασκόπηση δράσεων μέσα στο 2012 του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού

Ανασκόπηση δράσεων μέσα στο 2012 του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού

Πλούσιες ήταν οι δράσεις του Τμήματος Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης και Δημοσιότητας του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού για το 2012. 

Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την προστασία και διατήρηση του οικοσυστήματος στην προστατευόμενη περιοχή, το Τμήμα προχώρησε σε δράσεις που αφορούσαν στην περιβαλλοντική ενημέρωση σχολικών μονάδων, ξεναγήσεις στα 3 Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και συμμετοχή σε πλήθος εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Πάρνωνα.

 

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των μαθητών απεστάλησαν επιστολές σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομών Αρκαδίας και Λακωνίας για επισκέψεις. Επίσης στάλθηκαν ενημερωτικές επιστολές σε σχολικές μονάδες των νομών Αργολίδας, Μεσσηνίας και Κορινθίας. Μέσα στο έτος το Τμήμα Πληροφόρησης επισκέφθηκε 20 σχολικές μονάδες και ενημέρωσε πάνω από 1.300 μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των ξεναγήσεων από το εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα που έγινε τόσο σε οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, όσο και σε μεμονωμένους επισκέπτες. Την χρονιά που πέρασε, τα τρία Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης μαζί με τις Περιοχές Απολύτου Προστασίας του Υγρότοπου Μουστού και του Δάσους της Μαλεβής, δέχθηκαν συνολικά πάνω από 4.000 επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό.

Ο Φορέας συμμετείχε μεταξύ άλλων σε εκδηλώσεις που έγιναν στην Προστατευόμενη Περιοχή του Πάρνωνα όπως: στις Γιορτές Δάσους και στη Γιορτή Κάστανου στην Καστάνιτσα, στις Γιορτές των Φαραγγιών στην Σίταινα  και στην Γιορτή Καρυδιού στις Καρυές Λακωνίας. Συνδιοργάνωσε τις γιορτές ανακύκλωσης με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Νηπιαγωγείου Αστρους Κυνουρίας αλλά και με τους μαθητές και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Στοχεύοντας στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας,  στην ενδυνάμωση του εθελοντισμού, στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου και των μοναδικών περιβαλλοντικών και πολιτιστικών στοιχείων της Προστατευόμενης Περιοχής του Πάρνωνα, ο Φορέας προγραμματίζει και ανάλογες δράσεις και εκδηλώσεις μέσα στο 2013.