Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 09:00

ΚΠΕ Καλαμάτας: Με επιτυχία το επιμορφωτικό τριήμερο για εκπαιδευτικούς

Γράφτηκε από την
ΚΠΕ Καλαμάτας: Με επιτυχία το επιμορφωτικό τριήμερο για εκπαιδευτικούς

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που διοργανώθηκε από το ΚΠΕ Καλαμάτας σε συνεργασία με τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.
Ολοκληρώθηκαν ακόμη οι εργασίες που έγιναν στο πλαίσιό του, με θέμα "Οι νέες τεχνολογίες στα προγράμματα Π.Ε. - Το παράδειγμα του τοπικού θεματικού δικτύου Π.Ε.", "Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω - Επαναχρησιμοποιώ - Ανακυκλώνω".


Στο σεμινάριο επιμορφώθηκαν συνολικά 64 εκπαιδευτικοί. Η έναρξη των εργασιών έγινε το απόγευμα της Παρασκευής με καλωσόρισμα από τον υπεύθυνο του ΚΠΕ Καλαμάτας Γιώργο Παναγόπουλο και τον αναπληρωτή υπεύθυνο Αναστάσιο Ζόμπολα.
Στη συνέχεια η Ιωάννα Ραβάνη μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ παρουσίασε το Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω - Επαναχρησιμοποιώ - Ανακυκλώνω" και αναφέρθηκε σε παραδείγματα χρήσης νέων τεχνολογιών.
Το λόγο πήρε η Σοφία Θεοδωρίδου υπεύθυνη του ΚΠΕ Εδεσσας-Γιαννιτσών η οποία παρουσίασε το Εθνικό Δίκτυο Π.Ε.: "Απορρίμματα… τα χρήσιμα άχρηστα" καθώς και το ψηφιακό αποθετήριο μαθησιακών εργασιών που έχει αναπτύξει το ΚΠΕ Εδεσσας-Γιαννιτσών.
Ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Μεσσηνίας Δημήτρης Σαρρής ανέλυσε πώς ο τεχνολογικός γραμματισμός, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Αγωγής, μπορεί να αποτελέσει βήμα για τη διατήρηση της οικολογίας της πληροφορίας, ενώ η σύμβουλος Πληροφορικής Μεσσηνίας και Λακωνίας Γεωργία Σπάλα παρουσίασε συγκεκριμένα διαδικτυακά εργαλεία και τους τρόπους χρήσης τους στα προγράμματα Π.Ε.
Τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις συμπλήρωσε η Σοφία Παπαδημητρίου υπεύθυνη Ψηφιακών - Κοινωνικών Μέσων Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, η οποία παρουσίασε τις δράσεις της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης.
Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στο εργαστηριακό μέρος του σεμιναρίου με στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη χρήση τεχνικών και μεθοδολογιών νέων τεχνολογιών για τη δημιουργία ψηφιακού υλικού. Οι εκπαιδευτικοί χωρίστηκαν σε 5 ομάδες και παρακολούθησαν τα εξής παράλληλα βιωματικά εργαστήρια: "Δημιουργία ιστοσελίδας", "Δημιουργία και επεξεργασία βίντεο με εμπλουτισμό ήχων από ανακυκλώσιμα υλικά", "Λήψη και επεξεργασία φωτογραφίας", "Δημιουργία ταινίας κινουμένων σχεδίων" και "Εγκατάσταση διαδικτυακού ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού". Κύριοι εισηγητές στα βιωματικά εργαστήρια ήταν οι εκπαιδευτικοί  Ελένη Λιανού, Πέτρος Βολτέας, Αθανάσιος Μπάλτας, Χρήστος Λυμπερόπουλος, Ηλίας Παρθένιος, Παναγιώτης Μελιγαλιώτης, Αντώνιος Φειδάς και η καθηγήτρια καλλιτεχνικών μαθημάτων Αναστασία Δημητροπούλου. Το εργαστήριο δημιουργίας βίντεο ανέλαβαν να συντονίσουν η Σοφία Παπαδημητρίου και η Ευφροσύνη Γρουσουζάκου από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση ενώ τη δημιουργία ήχων με ανακυκλώσιμα υλικά συντόνισαν οι υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων Δημήτριος Σαρρής και Μάριος Αθανασόπουλος. Την ομάδα των παραπάνω συντονιστών πλαισίωσαν όλα τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Καλαμάτας.
Την Κυριακή το πρωί, δόθηκε βήμα σε εκπαιδευτικούς σχολείων του νομού για να παρουσιάσουν εργασίες σχετικές με τη θεματική του σεμιναρίου, που είχαν δημιουργήσει με περιβαλλοντικές ομάδες μαθητών παλαιότερων ετών. Παρουσίασαν ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες εργασίες οι εξής εκπαιδευτικοί: η Μαρία Πουλάκου δασκάλα από το Δημοτικό Σχολείο Λεΐκων, η Νίκη Κρόμπα δασκάλα από το 21ο Δημοτικό Καλαμάτας και ο Ευάγγελος Μουρκάκος δάσκαλος από το 6ο Δημοτικό Καλαμάτας. Επίσης, την ίδια ημέρα, ο καθηγητής Πληροφορικής Θεόδωρος Ζευγίτης παρουσίασε τρόπους δημιουργίας πανοραμικών φωτογραφιών και ψηφιακής περιήγησης σε χώρους με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση στην ολομέλεια των εξαιρετικών αποτελεσμάτων της συνεργασίας των εκπαιδευτικών κατά τα βιωματικά εργαστήρια του Σαββάτου.
Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Καλαμάτας ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς για τη συνεργασία και την ομαδικότητα που έδειξαν και τους εισηγητές και συντονιστές των εργαστηρίων για την άριστη συνεργασία. Επίσης, τους διευθυντές των σχολικών μονάδων Μαρία Κρόμπα, Γεώργιο Λιακέα, Ιωάννη Βούρκο, Παναγιώτη Πίτσικα.
Οι εισηγήσεις και οι εργασίες του σεμιναρίου έχουν αναρτηθεί σε συνεργατικό ιστότοπο https://sites.google.com/site/topikodiktyoaporrimmata.


NEWSLETTER