Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 13:45

Παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο Μουστού (φωτογραφίες και βίντεο)

Γράφτηκε από την
Παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο Μουστού (φωτογραφίες και βίντεο)

Με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό πραγματοποιήθηκε η 2η εκδήλωση ορνιθοπαρατήρησης στην περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης του υγροτόπου Μουστού, στο Άστρος Αρακαδίας, το πρωί της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου 2013.

Μικροί και μεγάλοι ορνιθοπαρατηρητές, για άλλη μία φορά, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού και παρατήρησαν με μεγάλο ενθουσιασμό τα πουλιά συμμετέχοντας σε μια ευχάριστη δραστηριότητα αναψυχής αξιοποιώντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους κοντά στη φύση.

Πρόθεση του φορέα διαχείρισης με την υλοποίηση σχετικών δραστηριοτήτων, είναι να αναδειχθεί ο υπέροχος κόσμος της άγριας ορνιθοπανίδας που βρίσκεται κοντά μας αυτή την εποχή και που είναι εύκολο να παρατηρηθεί, προσφέροντάς μας μια μοναδική εμπειρία, αλλά και να ενημερωθούν όσο δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι για τη σπουδαιότητα ύπαρξης του υγροβιότοπου για την διαβίωση και διατήρηση των σπάνιων πουλιών που φιλοξενεί. Οι συμμετέχοντες στην ορνιθοπαρατήρηση πέρα από τον θαυμασμό τους για τα πουλιά, μπόρεσαν να αντιληφθούν την ποικιλία των ειδών και τις διαφορές μεταξύ τους, κατανοώντας καλύτερα τα πουλιά, που πριν απλά περνούσαν απαρατήρητα.

Η ενταγμένη στον ευρωπαϊκό οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 προστατευόμενη περιοχή του υγροτόπου, ενδείκνυται απόλυτα για ορνιθοπαρατήρηση, καθώς διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα, πολλά είδη πουλιών και όμορφο φυσικό περιβάλλον. Ο περιορισμένος αριθμός υγροτόπων στον ανατολικό μεταναστευτικό διάδρομο των πουλιών καθιστά την ύπαρξη της λιμνοθάλασσας Μουστού ιδιαίτερα σημαντική καθώς τη χρησιμοποιούν για να ξεκουραστούν και να διαχειμάσουν. Επίσης, φιλοξενεί το σπάνιο και αυστηρά προστατευόμενο είδος της βίδρας ή ενυδρίδας (Lutra lutra) το οποίο αποτελεί ένα απομονωμένο βιώσιμο πληθυσμό. Αξιόλογη είναι ακόμη και η παρουσία του τσακαλιού (Canis aureus), είδος το οποίο απειλείται με εξαφάνιση.

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας

Πληροφορίες: Αναστασιάδη Αγνή

Άστρος Αρκαδίας, 22001

Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22025

Email: press@fdparnonas.gr

Web: www.fdparnonas.gr



You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.




NEWSLETTER