Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 07:15

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ: Τα λιόζουμα κύρια πηγή ρύπανσης στα ποτάμια

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ: Τα λιόζουμα κύρια πηγή ρύπανσης στα ποτάμια

"Μία από τις κύριες πηγές ρύπανσης είναι η διάθεση των αποβλήτων των ελαιουργείων στα ποτάμια οικοσυστήματα", τονίζεται στα συμπεράσματα της έκθεσης - έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ για την τριετή παρακολούθηση της ποιότητας και την εκτίμηση της οικολογικής  κατάστασης των ποταμών του Ν. Μεσσηνίας.

Τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν χθες στο Διοικητήριο, στην επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης (της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, των Δήμων Μεσσήνης, Οιχαλίας, Καλαμάτας και Τριφυλίας και του ΕΛΚΕΘΕ), που αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα, από τον επιστημονικό υπεύθυνο Κωνσταντίνο Γκρίτζαλη, βιολόγο. Στα συμπεράσματα της έρευνας (του παραδοτέου της ε’ φάσης) σημειώνεται πως "τα σημεία δειγματοληψιών στα ανώτερα τμήματα των ποταμών είναι σε καλή κατάσταση, όπως και στις προηγούμενες δειγματοληψίες, αλλά η κατάσταση στα κατώτερα τμήματα χειροτερεύει, όπως έχει διαπιστωθεί και στις προηγούμενες δειγματοληψίες τόσο την υγρή άσο και στην ξηρή περίοδο. Ιδιαίτερο πρόβλημα από ποικίλους ρύπους έχουν αρκετοί σταθμοί, όπως στη Μουρτιά, αλλά και στα κατώτερα τμήματα του Παμίσου, της Βελίκας, Καρυάς, Επη, Τζάνε, Νέδας, Λυγδού και ειδικά στον ποταμό Δεσπότη, ο οποίος φορτίζει με αρκετούς ρύπους, όπως προκύπτει από τη βιολογική του ταξινόμηση, τη Μαυροζούμενα και εν συνεχεία τον Πάμισο".
Οοσν αφορά τη βιολογική κατάσταση των σταθμών δειγματοληψιών για τον Ιανουάριο 2013 η έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: "Μόνο 4 σταθμοί ταξινομήθηκαν στην καλή βιολογική κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι 14 σταθμοί ταξινομήθηκαν από μέτρια ως κακή κατάσταση. Στην καλή κατάσταση ταξινομήθηκαν οι σταθμοί που βρίσκονται είτε κοντά στις πηγές των ρεμάτων (π.χ. Κακαλέτρι), είτε σε  ημιορεινές περιοχές χωρίς ή με ελάχιστες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις (π.χ. Μηλιώτη, Μαυρόλιμνα). Στους υπόλοιπους σταθμούς υπάρχει σημαντική επίδραση από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, κυρίως από την απευθείας διάθεση υγρών αποβλήτων ελαιουργείων, τα οποία επηρεάζουν τις βενθικές κοινωνίες. Για παράδειγμα, οι σταθμοί Τζάνε Πολυλίμνιο - κοντά στις εκβολές, Καρυάς - εκβολές, Βελίκα - Ριζόμυλος, Μουρτιά - Δρακονέρι, που ταξινομήθηκαν στη φτωχή και κακή κατάσταση είχαν από 3 - 6 οικογένειες μακροασπόνδυλων με σχετικά πολύ μικρή αφθονία. Αντίθετα, οι σταθμοί Αρκαδικός - Σελάς και Νέδα - Κακαλέτρι που ταξινομήθηκαν στην καλή κατάσταση, είχαν 14 με 15 μακροασπόνδυλες οικογένειες. Οι σταθμοί Επης - Νέα Κορώνη, Τζάνε - Πολυλίμνιο - κοντά στις εκβολές, εκβολές Παμίσου, Μαυροζούμενα στο Νεοχώρι και Δεσπότης, οι οποίοι δέχονται μεταξύ άλλων και υγρά απόβλητα ελαιουργείων κατά τη διάρκεια του χειμώνα ταξινομήθηκαν στη φτωχή και κακή κατάσταση".
Στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του περιφερειακού συμβούλου Θεόδωρου Σταυριανόπουλου, αναφέρθηκε επίσης ότι "στο επόμενο παραδοτέο του έργου, μετά από τη συγκέντρωση δεδομένων 3 ετών θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις - λύσεις σε κάθε δήμο ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τις πιέσεις που δέχονται τα ποτάμια και τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των χημικών και των βιολογικών αναλύσεων, έτσι ώστε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στους ποιοτικά υποβαθμισμένους σταθμούς και να προταθούν συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Προτάθηκε, κατά την παράδοση της στ’ φάσης του έργου, να παρευρεθούν οι δήμαρχοι  των Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να υπάρξει άμεση ενημέρωση όσον αφορά τα αποτελέσματα του προγράμματος, τα οποία ως συγκεντρωτικά θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θ’ αποτελέσουν ένα εργαλείο στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα που σχετίζονται με τη ρύπανση των υδάτινων πόρων και επίσης θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών".  
Γ.Σ.