Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 08:00

Συνεργασία του 4ου Λυκείου Καλαμάτας με το διεθνές δίκτυο θεατρικών δράσεων «Rete Otis»

Γράφτηκε από την

 

 

Μνημόνιο συνεργασίας με το Ιταλικό Σχολείο Αθηνών, στο πλαίσιο ένταξής του στο διεθνούς εμβέλειας δίκτυο θεατρικών δράσεων «Rete Otis» (www.reteotis.com), υπέγραψε τη Δευτέρα το 4ο Λύκειο Καλαμάτας.

Πρόκειται για ένα δίκτυο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται μέσα από θεατρικά δρώμενα και παραστάσεις. Το δίκτυο αυτό τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών της Ιταλίας, καθώς και των πρεσβειών των χωρών με τις οποίες συμπράττουν τα ιταλικά σχολεία εκτός της χώρας τους. Στο ελληνικό τμήμα του προγράμματος (Otis Atene) επικεφαλής είναι το Ιταλικό Σχολείο Αθηνών και συμμετέχουν 10 σχολεία εντός και εκτός Αθηνών. Στόχος του είναι η προώθηση και δημιουργία θεατρικών εργαστηρίων, η ανάδειξη των θεατρικών ομάδων που συμμετέχουν, καθώς και η καλλιέργεια συνεργασίας των σχολείων του προγράμματος τα οποία μοιράζονται την αγάπη τους για το θέατρο και την αναγνώριση της αξίας του ως παιδαγωγικού εργαλείου, πεδίου καλλιέργειας και ανάπτυξης των μαθητών.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Πέρα από τα σύνορα: το παιδί συναντά το θέατρο” (Oltreconfini: il teatro incontra la scuola), έχει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.

Το Φεστιβάλ Otis Atene θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, κατά προτίμηση τον μήνα Μάρτιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου. Στο πρώτο Φεστιβάλ Otis Atene που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Ιουνίου στον χώρο του Ιταλικού Σχολείου της Αθήνας, εκτός από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, παρουσιάστηκαν μαγνητοσκοπημένες οι θεατρικές δράσεις των συμμετεχόντων σχολείων οι οποίες, λόγω των μέτρων για την πανδημία, δεν παρουσιάστηκαν ζωντανά στο κοινό. Το θέμα των φετινών πρώτων θεατρικών δράσεων ήταν η Commedia dell’Arte. To 4o Λύκειο συμμετείχε με την ταινία μικρού μήκους “Μία παραλίγο… Commedia dell’Arte”.

Η θεατρική ομάδα του 4ου Λυκείου απαρτίζεται από 12 μαθητές και μαθήτριες και υπεύθυνες του προγράμματος είναι η Βασιλική Πανταζή, διευθύντρια του σχολείου και η Μαρία Μαργαρίτη, φιλόλογος.