Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 08:46

Τοιχογραφία για το 1821 στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Τοιχογραφία για το 1821 στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (βίντεο)

Η τοιχογραφία που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μοριάς '21» στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, επί της οδού Ψαρών, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Τον λόγο αρχικά πήρε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος λέγοντας πως η πόλη παραλαμβάνει μια υπέροχη τοιχογραφία που προσέφερε η Σχολή Καλών Τεχνών με επικεφαλής την Ερατώ Χατζησάββα. «Μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα έχουμε ήδη παραλάβει το ψηφιακό έκθεμα που βρίσκεται στο Πνευματικό Κέντρο.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Καλαμάτας για το επετειακό αυτό έτος συνεχίζεται, έχοντας συνεργασίες όπως αυτή που οδήγησε στη συγκεκριμένη τοιχογραφία. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως η υγειονομική κρίση μάς έκανε να μείνουνε πίσω στον σχεδιασμό μας. Με το σκεπτικό αυτό σχεδιάζουμε να μεταφέρουμε δράσεις στο επόμενο έτος και κάποιες θα χρησιμοποιηθούν ως “γέφυρα”. Η δράση που θα χρησιμοποιήσει ο Δήμος Καλαμάτας θα είναι το «Το λάδι του ’21» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Ερατώ Χατζησάββα στάθηκε μεταξύ άλλων στη βοήθεια των Θανάση, Χαράλαμπου και Δημήτρη Κρέτση που ζωγράφισαν το συγκεκριμένο έργο. Η τοιχογραφία, όπως εξήγησε η ίδια, είναι αφιερωμένη στην Καλαμάτα, την πρώτη μεγάλη πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό με πρωτοστάτες τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα, Αναγνωσταρά, Νικηταρά και Δημήτριο Παπατσώνη, μαζί με τους Μανιάτες. «Στο γκράφιτι έχουν ζωγραφιστεί αυτά τα έξι πρόσωπα, όπως και η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων όπου έγινε η συγκινητική δοξολογία έξω από αυτή στις 24 Μαρτίου» τόνισε, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε ιστορικά γεγονότα της τότε εποχής.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης συμπλήρωσε πως ολοκληρώθηκε μια δράση που θα μείνει σε όλους τους Καλαματιανούς, απεικονίζοντας το πιο ιστορικό γεγονός της πόλης. «Στο πνεύμα αυτό της διαχρονικότητας έχουν σχεδιαστεί και όλες οι υπόλοιπες δράσεις» υπογράμμισε.

Τ.Αν.


NEWSLETTER