Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 08:30

Πρωτότυπο μάθημα Εγκληματολογίας στο Κολλέγιο Ανατόλια (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Πρωτότυπο μάθημα Εγκληματολογίας στο Κολλέγιο Ανατόλια (φωτογραφίες)

Πώς είναι μία σκηνή εγκλήματος; Πώς γίνεται η συλλογή των στοιχείων από τους ερευνητές; Πώς αναλύονται στα επιστημονικά εργαστήρια ευρήματα, όπως αίμα, ίνες, δείγματα από το έδαφος, τροφές, χημικές ουσίες, εκρηκτικές ύλες; Και με ποιον τρόπο το παζλ των ευρημάτων μετατρέπεται σε αποδείξεις «δείχνοντας» τον δράστη μίας εγκληματικής ενέργειας;

Τις απαντήσεις έδωσαν στους προσκεκλημένους δημοσιογράφους, μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου που παρακολούθησαν στη Θεσσαλονίκη το μάθημα CSI@CTY στο θερινό πρόγραμμα του Κέντρου για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια. Στη γνωριμία μας με το πρωτότυπο μάθημα Εγκληματολογίας του Κέντρου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια, τα παιδιά μάς μύησαν στην επιστήμη της Εγκληματολογίας.

Αποστολή: Νικολέττα Κολυβάρη

 

CSI@CTY: «Αθώος ή ένοχος;»

Σκηνή του «εγκλήματος» ήταν τα υπόγεια καταφύγια του Κολλεγίου Ανατόλια, που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1941-1945) από τους Γερμανούς. Σύμφωνα με το σενάριο της υπόθεσης, σε βάθος 15 μ. μέσα στις στοές βρέθηκε νεκρός ένας άνδρας, πρώην μαθητής του σχολείου. Ποιος σκότωσε λοιπόν τον Τομ Χιλ;

Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ειδικού ερευνητή μαθητές και δημοσιογράφοι συλλέξαμε ευρήματα και αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια αναλύσαμε στα υπερσύγχρονα εργαστήρια του νέου Anna Papageorgiou STEM Center με τη βοήθεια των καθηγητριών του μαθήματος Έλσας Εξηνταβελώνη και Ελένης Λυκάρτση. Με την πυροχημική ανίχνευση μετάλλων, μία μέθοδο που βασίζεται στη Χημεία και εφαρμόζεται και στην Εγκληματολογία, εξακριβώσαμε την «ταυτότητα» των χημικών ουσιών που βρέθηκαν στον τόπο του «εγκλήματος» φτάνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην εξιχνίαση: τελικά δεν ήταν εγκληματική ενέργεια, αλλά διατροφική δηλητηρίαση λόγω αλλεργίας του Τομ Χιλ στη γλουτένη.

Τα θερινά προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά

Το μάθημα CSI@CTY του Κέντρου για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά ξεκίνησε το 2016 φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με την επιστήμη της Εγκληματολογίας. Ακολουθώντας σενάρια που αντλούν έμπνευση από πραγματικές ιστορίες, οι μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου εφαρμόζουν βασικές αρχές της Εγκληματολογίας και των επιστημών, για να οδηγηθούν στα κατάλληλα συμπεράσματα.

Το συγκεκριμένο είναι μόνο ένα από τα πρωτότυπα καινοτόμα μαθήματα του CTY Greece που παρακολουθούν μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων δύο ετών, το Κέντρο ανταποκρίθηκε στην ανάγκη για μάθηση και γνώση των παιδιών με ιδιαίτερες ακαδημαϊκές δεξιότητες προσαρμόζοντας τα διά ζώσης μαθήματα -ώστε να γίνονται με απόλυτη ασφάλεια στις συνθήκες της πανδημίας- και διατηρώντας τον καινοτόμο, βιωματικό και ευέλικτο χαρακτήρα τους. Και αυτή τη χρονιά όλα τα παιδιά, που επελέγησαν κατόπιν εξετάσεων, μεταξύ τους και η Καλαματιανή Μαριλένα Κουτέλα, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν 12 διά ζώσης και 4 online διαφορετικά συναρπαστικά γνωστικά αντικείμενα και επιστημονικά πεδία των Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, καθώς και συνδυασμό τους. 

Συγκεκριμένα:

• Τα θερινά προγράμματα του CTY Greece παρακολούθησαν φέτος 250 μαθητές και μαθήτριες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από την Ελλάδα και την Κύπρο.

• 200 μαθητές και μαθήτριες παρακολούθησαν τα διά ζώσης προγράμματα διάρκειας 12 ημερών στη Θεσσαλονίκη (Κολλέγιο Ανατόλια) και στην Αθήνα (OTEAcademy).

• Το 30% των συμμετεχόντων ήταν παιδιά που ήρθαν από την περιφέρεια, τα νησιά της Ελλάδας και την Κύπρο.

• 50 μαθητές και μαθήτριες παρακολούθησαν το Ψηφιακό Θερινό Πρόγραμμα (CTY Greece Digital Program) διαδικτυακά μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας με συμμετοχή σε ομαδικές και εξατομικευμένες δραστηριότητες που βασίζονται στην ενεργό και βιωματική μάθηση, στα εικονικά εργαστήρια, στη μελέτη, αλλά και στη διασκέδαση.

• Πάνω από το 52% των συμμετεχόντων έλαβαν υποτροφία.

• Από την έναρξη του προγράμματος το 2013 μέχρι σήμερα περισσότερα από 6.000 παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα και προγράμματα του CTY Greece.

 

Δράσεις εθνικής εμβέλειας

«Είναι πολύ σημαντικό ότι το πρόγραμμα του CTY Greece υλοποιήθηκε μέσα στην πανδημία. Σε μία εποχή στην οποία οι άνθρωποι περιορίστηκαν, καταφέραμε να βρούμε τον τρόπο να το υλοποιήσουμε» ανέφερε σε εκδήλωση στο Anna Papageorgiou STEM Center ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια δρ. Πάνος Βλάχος. «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που οι γονείς και οι μαθητές ανταποκρίθηκαν και παρά το γεγονός ότι η πανδημία μάς στέρησε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το οικοτροφείο για τη διαμονή των παιδιών, το 30% των μαθητών και μαθητριών αποφάσισε να έρθει στην περιοχή μας, στη Θεσσαλονίκη, και στην Αθήνα αντίστοιχα για να συμμετάσχουν στα προγράμματά μας. Το μήνυμα είναι ότι προσπαθούμε όλοι μαζί, συλλογικά, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της εποχής και με δράσεις εθνικής εμβέλειας, όπως είναι το CTY Greece, που έχουν θετικό αποτύπωμα στα παιδιά και στην κοινωνία». Ο κ. Βλάχος σημείωσε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη ένα πενταετές (2018-2023) επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. «που χρηματοδοτείται από δωρεές οργανισμών, εταιρειών και ιδιωτών με σκοπό να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα εκπαιδευτικά προγράμματα».

 

Με υποτροφία το 52%

Το CTY Greece ήταν το μοναδικό πρόγραμμα CTY στον κόσμο που πραγματοποιείται τα δύο τελευταία χρόνια διά ζώσης, όπως ανέφερε η διευθύντρια του Κέντρου δρ. Γεωργία Τσουλφά (δεξιά στη φωτο). «Είναι πολύ σημαντικό ότι η ανάγκη για γνώση και μάθηση δεν σταματά ποτέ. Και φέτος τα παιδιά διδάχθηκαν καινοτόμα μαθήματα σε πολύ υψηλότερο γνωστικό επίπεδο σε σχέση με την ηλικία τους, αλλά απολύτως συμβατό με τις αντιληπτικές τους ικανότητες. Παράλληλα, με τον καινοτόμο χαρακτήρα των μαθημάτων μας προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε την προσβασιμότητα του CTY Greece μέσα από το πρόγραμμα υποτροφιών μας. Φέτος αυξήσαμε τον αριθμό των υποτρόφων μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, το ποσοστό των οποίων ξεπέρασε το 52%».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς που από το 2014 υποστηρίζει το CTY Greece έχοντας προσφέρει περισσότερες από 280 υποτροφίες σε παιδιά από την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ανήκουμε στην οικογένεια των δωρητών του Κολλεγίου Ανατόλια και του CTY Greece, γιατί μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους και τις ίδιες αξίες σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας κατά βάση, που θέτει τους πυλώνες για μία υπεύθυνη επιχειρηματικότητα με κοινωνικό μέρισμα» ανέφερε η Βασιλική Αδαμίδου διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς (αριστερά στη φωτο).

 

Μία 13χρονη μηχανικός στο CTY Greece

Η Μαριλένα Κουτέλα, μαθήτρια στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα, είναι 13 χρονών και ήρθε στη Θεσσαλονίκη για τις Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς. Φέτος είναι η 4η χρονιά που παρακολουθεί μάθημα του CTY Greece. Η εμπειρία των θερινών μαθημάτων από το δημοτικό και τώρα στο γυμνάσιο της έχει αφήσει πολλά οφέλη. Οπως λέει μιλώντας στην “Ε”, “αρχικά κοινωνικοποιούμαι, γνωρίζω παιδιά τα οποία έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εμένα, αλλά και ενήλικες. Και μοιράζομαι πράγματα τα οποία ίσως με συμμαθητές μου ή με άλλους φίλους μου να μην μπορώ να τα πω, γιατί δεν τους ενδιαφέρουν”. Επιπλέον, “μου προσφέρονται και πάρα πολλές γνώσεις, που σχετίζονται με κατασκευές και μηχανές. Αυτά που μαθαίνουμε εδώ δεν έχουν καμία σχέση με όσα κάνουμε στο σχολείο και δεν πρόκειται να τα μαθαίναμε ή θα τα κάναμε μόνο στη θεωρία αλλά ποτέ στην πράξη”.

Επίσης, η Μαριλένα επιλέγοντας διαφορετικά κάθε χρόνο μαθήματα ανακαλύπτει τι είναι αυτό που της αρέσει περισσότερο για να το επιλέξει στο μέλλον. “Εχω πειραματιστεί περισσότερο με πεδία των Θετικών Επιστημών και νομίζω ότι αυτό φέτος είναι το μάθημα που ευχαριστιέμαι περισσότερο”, λέει. Και καταλήγοντας απευθύνει κάλεσμα και στα άλλα παιδιά να το προσπαθήσουν: “Προσπαθήστε να έρθετε γιατί αξίζει πραγματικά. Αυτά που βλέπεις εδώ δεν θα τα δεις πουθενά αλλού και είναι κάτι που πραγματικά σου προσφέρει πάρα πολλά πράγματα, θα σου χρησιμέψει πάρα πολύ στο μέλλον και αξίζει να προσπαθήσεις”.          


NEWSLETTER