Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 08:12

Επικίνδυνες παραμένουν οι χωματερές της Μεσσηνίας

Δίπλα από δασικές εκτάσεις και ρεματιές, χωρίς τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα, οι χωματερές της Μεσσηνίας παραμένουν άκρως επικίνδυνες, με απρόβλεπτες συνέπειες σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά. 

 

Η σχετική έκθεση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία συντάχθηκε μετά από αυτοψία που ολοκληρώθηκε προχθές, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις ελλείψεις και τον κίνδυνο πυρκαγιάς που ελλοχεύει στη συντριπτική πλειοψηφία των χωματερών.

Η επιτροπή πραγματοποίησε αυτοψία σε 15 χωματερές (ΧΑΔΑ) σε όλο το νομό. Πέρα από το γεγονός ότι οι περισσότερες δεν είναι περιφραγμένες, διαπιστώθηκαν επίσης άδειες δεξαμενές νερού, ανύπαρκτες αντιπυρικές ζώνες και εκτεθειμένα σκουπίδια χωρίς καμιά διαχείριση. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πρώην χωματερής του Δήμου Καλαμάτας στη Μαραθόλακκα, που βρίσκεται δίπλα σε δασική έκταση και δεν έχουν επιχωματωθεί όλα τα σκουπίδια - γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Πάντως είναι η μοναδική χωματερή που φυλάσσεται σε 24ωρη βάση, αν και δε λειτουργεί πια, και επιπλέον πληροί κάποιους όρους ασφαλείας. Στο χώρο παραμένουν δεματοποιημένα απορρίμματα.

Πολλές ελλείψεις και απόρριψη σκουπιδιών χωρίς διαχείριση δίπλα από ρέματα και δασικές εκτάσεις διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, στις εξής χωματερές: Κουτσούβερι Πεταλιδίου, Λειβαδάκια Βασιλιτσίου, Προφήτης Ηλίας Δωρίου, Πίσω Βρύση Αριστομένη και Αγριλιά Λογγάς.

Στην Αραποσυκιά Διαβολιτσίου τα σκουπίδια απορρίπτονται στο πρανές της ρεματιάς και πάνω σε δασική βλάστηση, με ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς, σύμφωνα με την επιτροπή. 

Στον Προφήτη Ηλία Μελιγαλά υπάρχει μεγάλος όγκος απορριμμάτων "με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς". Στην Καβάλα Βαλύρας δεν έχουν επιχωματωθεί πλήρως τα απορρίμματα. Στη Μαύρη Λίμνα Φιλιατρών πρέπει μεταξύ άλλων να γίνει καθαρισμός της αντιπυρικής ζώνης, ενώ στην Αγριλιά Μπάκα Γαργαλιάνων είναι ελλιπής η περίφραξη, όπως και στα Λιμενικά Μεσσήνης.

Στις χωματερές που βρίσκονται στις θέσεις Γκουνόρεμα Ανδρούσας και Μανούσου Γιοφύρι Χώρας, οι οποίες είναι ανενεργές, έχει γίνει επικάλυψη των απορριμμάτων με χώμα. Τέλος, και στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας έχουν γίνει κάποιες εργασίες επιχωμάτωσης και καθαρισμού.

Κ.Δ.