Τετάρτη, 08 Μαϊος 2013 08:00

Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας του δάσους της Ελαίας

Ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας του δάσους της Ελαίας με πορεία μέσα σε αυτό πραγματοποίησαν χθες σύλλογοι, φορείς και απλοί πολίτες, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αντιδρώντας στα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για τη δημιουργία εξοχικών κατοικιών. Η μέρα που παραδοσιακά ο κόσμος από την ευρύτερη περιοχή μαζεύεται στο δάσος της Ελαίας για να γιορτάσει την Πρωτομαγιά, αποτέλεσε αφορμή ώστε ακόμη μια φορά από αρκετούς φορείς να ακουστεί η φωνή τους - φωνή που είναι αντίθετη με την σχεδιαζόμενη επένδυση.

Για ακόμη μια φορά τις φωνές τους με αυτές των συλλόγων και των κατοίκων της περιοχής ένωσαν και αρκετοί αυτοδιοικητικοί.
Από αρκετούς ακούστηκε η άποψη ότι θέλουν την περιοχή και το περιβάλλον όπως είναι, ώστε όπως αυτοί το χαίρονται σήμερα να μπορούν να το χαρούν και οι επόμενες γενιές. Ακόμη ακούστηκε και η άποψη αξιοποίησης όλης της περιοχής μέσα από την ένταξή της στο Πράσινο Ταμείο.
Επίσης από μέλη συλλόγων της περιοχής μοιράστηκε ενημερωτικό έντυπο υλικό στους επισκέπτες, και στον χώρο όπου είχαν στήσει και ψησταριές καλούσαν τον κόσμο να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για την περιοχή.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαίας Ντίνα Κάππου επισήμανε: "Εχουμε μαζευτεί εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για την επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία μεθοδεύεται να γίνει στην περιοχή μας με διαδικασίες που αν μη τι άλλο δείχνουν ότι δεν είναι τόσο διαφανείς. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε μέχρι και για διαπλοκή, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις που είχαμε με τις συνεδριάσεις στο Δήμο Τριφυλίας και ιδιαίτερα με την απόφαση της Πέμπτης, η οποία πιστεύω ότι είναι σταθμός, δεν συναντάμε συχνά τέτοιου είδους αποφάσεις. Εμείς αυτό που επιδιώκουμε σαν σύλλογος είναι να ενημερωθεί ο κόσμος και ο ντόπιος του χωριού, να ευαισθητοποιηθεί και να είναι κοντά μας, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας. Η συγκεκριμένη επένδυση θεωρούμε ότι δεν θα βοηθήσει την περιοχή μας. Βρισκόμαστε και σε μια κρίση και ταλανίζεται ο απλός κόσμος που δεν βρίσκει δουλειές. Θα πρέπει όμως να υπάρξει σύνεση, να επικρατήσει η λογική. Πραγματικά όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε κάποια πράγματα"
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας Χρήστος Δρούλιας τόνισε: "Η σημερινή εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, όπως την θυμόμαστε από παιδιά, δείχνει ότι το δάσος είναι ταυτισμένο με τις εκδηλώσεις του κόσμου όπως είναι η σημερινή. Φέτος ο σύλλογός μας σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελαιωτών δίνουμε το "παρών" πιστοί στην παράδοση, δηλώνοντας ότι θα αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε τον τόπο μας και λέγοντας όχι στην τσιμεντοποίηση".
Ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης επισήμανε από την πλευρά του: "Πιστεύω ότι δεν είναι μια απλή διαμαρτυρία, είναι η έκφραση της βούλησης να αποτρέψουμε ένα έγκλημα. Να αποτραπεί αυτό το έγκλημα το οποίο συνίσταται στο να κερδίσουν κάποια λεφτά παραπάνω κάποιοι άνθρωποι που είναι πολύ πλούσιοι και καταστρέφουμε αυτό τον κοινό πλούτο που είναι αυτό το δάσος, αυτό το μοναδικό μέρος. Ο κόσμος είναι εδώ για να δηλώσει με ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτοί που θέλουν δήθεν να κάνουν επενδύσεις, που δεν είναι επενδύσεις βέβαια, είναι ανεπιθύμητοι. Εδώ όλοι μαζί δηλώνουμε ότι αυτό το έγκλημα θα το αποτρέψουμε, το δάσος, αυτή η περιοχή ανήκει στους κατοίκους, ανήκει σε εμάς, στα παιδιά μας και κανένας δεν μπορεί για να κερδοφορήσει ή για να κάνει μια επίδειξη πλούτου - και μιλάω για τους 40-50 που θα έρθουν εδώ για να φτιάξουν μια βίλα- κανένας δεν μπορεί να το καταστρέψει. Βέβαια δεν είναι θέμα μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά και της Πολιτείας γενικότερα και θεωρώ ότι ανήκει και σε εμάς στους βουλευτές να φέρουμε αυτό το θέμα και σε εθνικό επίπεδο. Και πιστεύω ότι έχουμε τα μέσα εφόσον κινητοποιηθούμε να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα".
Από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Δημήτρης Δράκος τόνισε: "Η φύση είναι απαράμιλλη, αριστουργηματική, έχει φτιάξει από μόνη της τις υποδομές και τις προδιαγραφές της ανάπτυξης. Εμείς όλοι πρέπει να σεβαστούμε αυτό το μήνυμά της. Νομίζω ότι η συνάντησή μας αυτή, που έχει διαφορετικές και πολυποίκιλες αφετηρίες, πρέπει να συνυπάρξει σε αυτό τον άξονα: σεβασμός της φύσης, του περιβάλλοντος, μέσα από την ανάπτυξη και την προοπτική, και φυσικά την συνύπαρξη της ανθρώπινης κοινωνίας".
Ο Νίκος Γόντικας σημείωσε: "Είναι πολλά τα συμφέροντα, είναι πολλά τα λεφτά, γερές οι πλάτες, πίσω από αυτή την τουριστική επένδυση που θα τσιμεντοποιήσει την περιοχή - και για αυτό οι κάτοικοι δεν μπορούν να δείξουν καμία επανάπαυση, καμία αναμονή. Είναι βεβαίως πολύ σημαντικό ότι κάτω από την λαϊκή κατακραυγή και την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, μπορούν τα πράγματα να ανατραπούν. Γιατί δεν είναι μόνο η καρέτα καρέτα, που είναι σημαντικό, δεν είναι μόνο οι περιβαλλοντικοί όροι. Εμείς λέμε καθαρά: τέτοια μεγαθήρια τουριστικά, επενδυτικά, που θα γεμίσουν τη Δυτική Πελοπόννησο, θα καταστρέψουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. Οι εργάτες δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα, φέρνουν τα συνεργεία τους. Ο κόσμος τριγύρω δεν πρέπει να περιμένει τίποτα, έχουν τα βραχιολάκια, είναι κλειστά κλαμπ, κλειστά μεγαθήρια που κλείνουν και τις θάλασσες. Ο αγώνας θα συνεχιστεί. Εχουν όλες τις προϋποθέσεις οι κάτοικοι να έχουν θετική έκβαση για αυτούς τα πράγματα".
Από τους αυτοδιοικητικούς της Τριφυλίας ο πρόεδρος του ΔΣ Δημήτρης Μπασδάνης υπογράμμισε: "Είμαστε εδώ σε μια μέρα γιορτής μαζί με την τοπική κοινωνία, συγκροτώντας ουσιαστικά μια δύναμη αποτροπής και ανατροπής ταυτόχρονα αυτών των επενδυτικών σχεδίων, τα οποία ευαγγελίζονται με τον δικό τους τρόπο την ανάπτυξη. Η τοπική κοινωνία και το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκαν με μια συντριπτικά πλειοψηφική απόφαση απέναντι στον τρόπο με τον οποίο ευαγγελίζονται αυτοί οι σύγχρονοι επενδυτές την ανάπτυξη του τόπου. Είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε σε αυτό το μετερίζι, θα εκπέμπουμε πάντα και θα δηλώνουμε το αγωνιστικό μας "παρών" μέχρι να δικαιωθούμε εμείς και η τοπική κοινωνία".
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης σημείωσε: "Ηρθαμε να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτό το έκτρωμα που πάει να γίνει με την λεγόμενη επένδυση του μεγαλοεφοπλιστή σε αυτή την περιοχή, που είναι ένας τόπος που θα καταστραφεί τελείως αν πραγματοποιηθεί αυτή η επένδυση. Ηρθαμε σε συνέχεια της απόφασης του ΔΣ που διατράνωσε την αντίθεσή του σε αυτή τη λεγόμενη επένδυση, και μαζί με τους φορείς και τους κατοίκους ήρθαμε εδώ για να συνεχίσουμε τον αγώνα, που η εξέλιξή του θα πρέπει να είναι η αποτροπή αυτής της λεγόμενης επένδυσης - γιατί θα καταστραφεί ο περιβάλλων χώρος και η προστατευόμενη αυτή περιοχή, και οι κάτοικοι δεν θα έχουνε κανένα όφελος. Θα αποκλειστεί ένας χώρος τεράστιος που πρέπει να ανήκει σε όλους τους πολίτες της περιοχής, της Ελλάδας και του κόσμου. Είναι προστατευόμενες περιοχές. Πρέπει ο λαός της περιοχής να θέσει και το θέμα της κρατικοποίησης της περιοχής. Ανήκε παλιά στο λαό και πρέπει και σήμερα να αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής".
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η πολιτευτής Ιωάννα Μαραβελή τόνισε: "Η τοπική κοινωνία αποφάσισε να είναι ενάντια στην ερημοποίηση του δάσους της Ελαίας. Γιατί για εμάς ερημοποίηση είναι η οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση της περιοχής. Είμαστε εδώ συγκεντρωμένοι, κόσμος από όλες τις παρατάξεις -κι αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη τους- και είμαστε ενάντια στις "επενδύσεις" που προωθεί η τρικομματική κυβέρνηση, που τις έχει αφήσει ανεξέλεγκτες. Να γνωρίζουν ότι για οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μας βρουν απέναντί τους".

Κ.Μπ.