Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 11:05

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Γράφτηκε από την
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Ξεκίνησαν πριν λίγο στην κεντρική πλατεία οι εκδηλώσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την παρουσίαση των σχολικών προγραμμάτων του 2013 που έγιναν σε όλη τη Μεσσηνία στο πλαίσιο των πολιτιστικών, περιβαλλοντικών δράσεων και των προγραμμάτων αγωγής υγείας.

Αναλυτικά: - Σήμερα Τετάρτη 5 Ιουνίου θα γίνει: Δημιουργικός εξωραϊσμός με βιωματικά εργαστήρια στην Πλατεία Ελευθερίας από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας. Από τις 9 ως τις 10.30 το πρωί και από τις 11 ως τις 12.30 μαθητές από τις σχολικές μονάδες της περιοχής θα συναντηθούν στην πλατεία, για να ολοκληρώσουν τις εργασίες εξωραϊσμού που ξεκίνησαν: το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, σε συνεργασία με την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Βενετία Λιακουνάκου και με εθελοντές δημότες, μαθητές και ενήλικες. Παράλληλα οι μαθητές θα υλοποιήσουν βιωματικές δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν: φύλλα εργασίας, κατασκευή μικρών κήπων από ανακυκλώσιμα υλικά, φύτευση στο χώρο της Πλατείας Ελευθερίας, εργαστήριο κατασκευής ενός πρωτότυπου κομποστοποιητή. Θα κατασκευαστεί «χαράρι» φτιαγμένο με τη χαρακτηριστική τεχνική της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ως πρόταση δημιουργίας ενός σύγχρονου κομποστοποιητή.Τις δραστηριότητες συντονίζει η παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας στο πλαίσιο των δράσεων  για το Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω - Επαναχρησιμοποιώ - Ανακυκλώνω».

- Ακόμη έκθεση «Εκπαίδευση για το περιβάλλον, περιβάλλον για την εκπαίδευση», στην κεντρική πλατεία από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Από τις 10 ως τις 2 μ.μ. απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο, θα γίνει έκθεση κατασκευών και δημιουργιών από τις σχολικές δραστηριότητες σχολικών μονάδων. Μετά το πέρας της έκθεσης, τα έργα των παιδιών θα φιλοξενηθούν στο Πνευματικό Κέντρο ως το Σάββατο.

- Κυνήγι Περιβαλλοντικού Θησαυρού «Το μυστικό του πάρκου, για το περιβάλλον» στο Πάρκο Σιδηροδρόμων από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Η ιστορία θα μπορούσε να ξεκινάει κάπως έτσι: «Μια νεράιδα με το όνομα 'Νεδένια' μάζευε από τις πλαγιές του Ταϋγέτου, όπου ζούσε, κομμάτια από τα πεφταστέρια που κατέληγαν εκεί και τα φυλούσε σε ένα σεντούκι. Οποιος έβρισκε πέτρα από το «σεντούκι της Νεδένιας», αν την έβαζε στο χωράφι του, η σοδειά θα ήταν πλούσια, αν την έριχνε στο πηγάδι του, το νερό θα ήταν άφθονο, αν στέριωνε μ’ αυτή το μαντρί του το κοπάδι θα πολλαπλασιαζόταν. Μια νύχτα τα ορμητικά νερά του Νέδοντα παρέσυραν το σεντούκι της Νεδένιας και από τότε, πειρατές και τυχοδιώκτες πολλοί το αναζήτησαν. Πρόσφατα στα δίχτυα ενός ψαρά λέγεται πως βρέθηκε μια επιγραφή που αναφέρει πως το περίφημο σεντούκι θάφτηκε στις όχθες ενός χειμάρρου του Νέδοντα που περνούσε από το... σιδηροδρομικό πάρκο!» Ολοι οι μαθητές είναι προσκεκλημένοι στη δραστηριότητα «Το μυστικό του πάρκου για το περιβάλλον», για να δοθεί συνέχεια στο «κυνήγι του σεντουκιού της Νεδένιας», που είναι «ο περιβαλλοντικός θησαυρός του πάρκου! Η συνάντηση θα γίνει το πρωί στις 10 στο Αναψυκτήριο του Πάρκου.

- Από σήμερα ως το Σάββατο διοργανώνεται έκθεση σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο «Η χώρα της μάθησης» σε συνεργασία με τη «Φάρις» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας.

- Το διήμερο 6 και 7 Ιουνίου, Πέμπτη και Παρασκευή θα γίνουν απογευματινές οπτικοακουστικές παρουσιάσεις με τίτλο «Σχολικές δραστηριότητες επί της οθόνης» στο Πνευματικό Κέντρο. Η τελετή έναρξης θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. 

 

 

 


NEWSLETTER