Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 12:13

Μαθητές από τη Μεσσήνη στους ορυζώνες της Μακαρίας

Γράφτηκε από την

Η Μακαρία γη είναι ο ιδανικός τόπος για την καλλιέργεια του ρυζιού και η ποιότητα του προϊόντος που παράγεται είναι εξαιρετική:

 

Το μήνυμα αυτό, μαζί με την προτροπή οι γονείς τους να αγοράζουν μεσσηνιακό ρύζι, πέρασαν χθες στους μαθητές της Γ' τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης καλλιεργητές του προϊόντος και ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος. Οι μικροί μαθητές με τη συνοδεία του δασκάλου τους επισκέφτηκαν τους ορυζώνες στη Μακαρία, όπου έμαθαν όλη τη διαδικασία προετοιμασίας του χωραφιού και της σποράς, μέχρι το θερισμό και την επεξεργασία του ρυζιού. Με αφορμή την επίσκεψή τους ο Στάθης Αναστασόπουλος ευχήθηκε να αυξηθούν οι καλλιεργητές ρυζιού και δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή θα σταθεί αρωγός σε ό,τι της ζητηθεί. Παράλληλα ο δήμαρχος απηύθυνε μήνυμα στους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη γεωργία και «να καλλιεργήσουν τη μάνα γη».  

Ο παραγωγός ρυζιού Παναγιώτης Ξυνός είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ανταπόκριση των Μεσσήνιων καταναλωτών τους δίνει θετικά μηνύματα για να συνεχίσουν την καλλιέργεια του προϊόντος. Σημείωσε ακόμη ότι ήδη όσοι καλλιεργούν ρύζι στην Μακαρία κάνουν μόνοι τους την αποφλοίωση και το πωλούν χύμα σε καταστήματα του νομού. 

Ο παραγωγός Βασίλης Κατσιλιέρης διαμαρτυρήθηκε για το δίκτυο του ΓΟΕΒ, αλλά και για το κόστος παραγωγής. Ζήτησε τη συνδρομή της Πολιτείας για να έχουν οι νέοι κίνητρα να ασχοληθούν με τη γεωργία και να αυξηθεί η παραγωγή του ρυζιού.

Ο δάσκαλος των μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης κ. Χρυσουλάκος μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να δουν από κοντά πώς παράγεται το προϊόν, αφού «μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις».

Τα διάφορα στάδια παραγωγής του ρυζιού ανέλυσε στα παιδιά ο παραγωγός και πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σπερχογείας Παναγιώτης Περρωτής. 

Ν.Κ.