Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013 08:15

Οι αριστούχοι μιλούν στην "Ε": Μαθητές με υψηλές βαθμολογίες στα σχολεία της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Μπορεί τις τελευταίες μέρες τα πράγματα στην πολιτική ζωή της χώρας να πηγαίνουν ολοένα και προς το χειρότερο, όμως η χτεσινή ημέρα, ήταν η μέρα των εφήβων!

Οι πολυπόθητοι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώθηκαν και έτσι οι απόφοιτοι των λυκείων της Μεσσηνίας άρχισαν να κάνουν όνειρα για το πού θα σπουδάσουν και με ποια μαθήματα θα καταπιαστούν στο εξής. Η Μεσσηνία αποδεικνύει για ακόμη μία χρονιά πως η νέα γενιά της έχει γερές βάσεις!

1ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Πρώτη σε βαθμολογία ήρθε από τη θεωρητική κατεύθυνση η Σταυρούλα Σπάλα με Βαθμό Πρόσβασης 19,10. Ακολουθούν η Αλεξάνδρα Τσινόρεμα με 18,60 και η Φωτεινή Τζανή με 18,47.

Από τη θετική κατεύθυνση τις υψηλότερες βαθμολογίες του σχολείου συγκέντρωσαν ο Δημήτρης Μπαϊρακτάρης (18,77), ο Βασίλης Λογιώτης (18,42) και η Γεωργία Κουραμπά (17,57).

Πρώτη επιλογή του Δημήτρη θα είναι η Στρατιωτική Ιατρική, η οποία του άρεσε από καιρό. Είναι χαρούμενος που τα κατάφερε και τώρα θέλει να κάνει μπάνια, να ασχοληθεί με το μπάσκετ, το βόλεϊ και να πάει διακοπές με φίλους του. Στους συνομήλικους του θα ήθελε να ευχηθεί να περάσουν ένα ωραίο καλοκαίρι, αν πέρασαν εκεί που θέλουν να το χαρούν και αν όχι να είναι ήρεμοι και με υπομονή να βρουν το δρόμο τους.

Ο Βασίλης λέει πως θέλει να σπουδάσει στην Κτηνιατρική, γιατί του αρέσουν πολύ τα ζώα, αλλά και η μελέτη της βιολογίας, της εξέλιξης και των ενστίκτων τους. Κατάφερε να βγάλει τόσο καλό βαθμό, κάνοντας κάποιες θυσίες στα χόμπι και τις εξόδους, όπως λέει. Εστίασε μόνο στο διάβασμα και στο πώς η ψυχολογία του θα είναι σταθερή.

Ο Ξενοφών Τσέκας έβγαλε 19,05 (τεχνολογική κατεύθυνση) και θέλει να δηλώσει πρώτη επιλογή το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Για το μέλλον ελπίζει να συνεχίσει τόσο καλά και στο πανεπιστήμιο. Τον προβληματίζει η οικονομική κρίση, όμως ξέρει ότι σε 5-6 χρόνια τα πράγματα δε θα είναι ίδια. Το σημαντικό για αυτόν είναι ότι διάλεξε τη σχολή που του αρέσει. Τον τόσο υψηλό βαθμό, κατάφερε να τον πιάσει με συστηματικό διάβασμα και έχοντας γερές βάσεις από τις προηγούμενες χρονιές. Ο ίδιος ευχαριστεί τους καθηγητές του στο σχολείο γιατί έκαναν πολύ καλή δουλειά όλη τη χρονιά.

Στην ίδια κατεύθυνση, υψηλές βαθμολογίες έχουν ο Γιάννης

Εγγλέζος (18,98) και η Μαρία Φωτοπούλου (18,73), η οποία σκέφτεται να δηλώσει Σχολή Ναυπηγών.

2ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Από το 2ο Λύκειο πρώτη στη θεωρητική είναι η Αθανασία Αλεξοπούλου με ΒΠ 18,22, στη θετική, ο Βασίλης Χειλάς με 18,75 και στην τεχνολογική ο Γεώργιος Φιλανδριανός με 18,39.

3ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Από την τεχνολογική κατεύθυνση του σχολείου η Αθηνά Παπαχρήστου συγκέντρωσε 17.789 μόρια και τώρα θα δηλώσει την Αρχιτεκτονική ως πρώτη επιλογή. Βέβαια η αγωνία της δεν έχει λάβει οριστικό τέλος, αφού περιμένει και τα ειδικά μαθήματα, όμως αισθάνεται χαρά που τελείωσαν οι εξετάσεις. Χαίρεται που ξεκινά φοιτητική ζωή και στο εξής θέλει να αφοσιωθεί στις σπουδές της.

Από τη θετική κατεύθυνση η Ιωάννα Παπαδάκη έγραψε... 20 στρογγυλό στη Χημεία και έβγαλε 19.298 μόρια. Το μεγάλο της όνειρο είναι να σπουδάσει Ιατρική γιατί θεωρεί πως είναι μια επιστήμη με μεγάλο ενδιαφέρον και με δυνατότητα προσφοράς στον άνθρωπο... Ολη αυτή τη χρονιά, της έλειψε το να μπορεί να πάει μια βόλτα με τις φίλες της, αφού όλες οι μέρες ήταν πολύ πιεστικές. Σαν καλή ανάμνηση θα κρατήσει το πόσο κοντά της ήταν οι καθηγητές της από το σχολείο και το φροντιστήριο.

Η Χριστίνα Βρεττού έχει 19.195 μόρια και από ό,τι φαίνεται θα είναι μέσα στους επιτυχόντες της Ιατρικής Αθήνας. "Μου αρέσει η Ιατρική, αρχικά γιατί αγαπώ τη Χημεία και τη Βιολογία και έπειτα γιατί μου αρέσει η ιδέα της προσφοράς στο συνάνθρωπο. Σκέφτομαι πως με επιμονή και προσήλωση θα τα βγάλω πέρα, με τον όγκο των μαθημάτων και των εργαστηρίων" λέει η Χριστίνα, η οποία θα συνεχίσει τώρα το μπαλέτο και τη μουσική, που τα είχε αφήσει λόγω διαβάσματος.

20 στρογγυλό στη Χημεία έγραψε από το ίδιο σχολείο και ο Νίκος Καρνούσκος, που έπιασε 18.494 μόρια στο 3ο πεδίο. Στην Ιατρική στοχεύει και ο Νίκος, γιατί όπως λέει είναι η επιστήμη που ασχολείται με το μυστήριο της ζωής.

Πολύ καλούς βαθμούς έγραψαν από το σχολείο επίσης και οι Νίκος - Αλκαίος Λαδάς, ο Σταύρος Γκιούλος, η Μυρτώ Παντελάκη, η Βασιλική Σγάντζου και ο Λευτέρης Βασιλόπουλος.

4ο ΛΥΚΕΙΟ

Από τη θετική κατεύθυνση του 4ου Λυκείου Καλαμάτας πρώτος ήρθε ο Βασίλης Πανουσόπουλος με 19,17 ΒΠ. Η πρώτη του προτίμηση είναι η Σχολή της Στρατιωτικής Ιατρικής. Για το πώς τα κατάφερε και πήγε τόσο καλά δηλώνει: "Η προσπάθεια που έκανα ήταν κοπιαστική, με πολύ διάβασμα, όμως οι κόποι μου ανταμείφθηκαν εν τέλει. Μπορεί η σχολή να είναι δύσκολη, αλλά δε με φοβίζει, με σωστό διάβασμα θα τα καταφέρω. Αλλωστε με τις πανελλαδικές... εξασκηθήκαμε"!

Από τη θεωρητική κατεύθυνση ο Στυλιανός Τζανάκης έχει ΒΠ 19,08, ενώ ο συμμαθητής του Τάσος Τσίχλης ακολουθεί με 18,93. "Πρώτη μου επιλογή είναι η Νομική Θεσσαλονίκης, την προτιμώ για φοιτητική ζωή, έναντι της Αθήνας" σχολιάζει. Για τη χρονιά που πέρασε, αναφέρθηκε στις δυσκολίες, την κούραση και το εντατικό διάβασμα που ακολούθησε, αλλά χωρίς υπερβολές. Αυτό που του έλειψε περισσότερο ήταν το κολυμβητήριο, που το είχε αφήσει αναγκαστικά λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Με βαθμό πρόσβασης 18,68 ο Απόστολος Σπηλιόπουλος από τη θετική κατεύθυνση θα ήθελε να ακολουθήσει τη Φαρμακευτική Σχολή, καθώς του αρέσει ο χώρος της υγείας. Η καλή προετοιμασία, το σταθερό πρόγραμμα και η αποχή από υπερβολές και ξενύχτια ήταν το μυστικό της επιτυχίας του.

Το Πολυτεχνείο και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών αρέσει στον Παναγιώτη Μαυριτσάκη, από την τεχνολογική κατεύθυνση, ο οποίος έβγαλε ΒΠ 18,57. Τον ενδιαφέρει η συγκεκριμένη επιστήμη και στόχος του, είναι να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών της Μεσσηνίας.

Ο ΒΠ της Μαρίας Πίρου είναι 18,53 και από τη θεωρητική κατεύθυνση, η πρώτη προτίμησή της θα είναι η Νομική. Είναι η σχολή που της αρέσει από μικρή και συγκεκριμένα θα δηλώσει Κομοτηνή γιατί αγαπά το ρυθμό ζωής στην επαρχία.

Πολύ καλούς βαθμούς από το σχολείο είχαν η Ευγενία Καρβέλη (18,970 μόρια) και η Μαρία Πολίτη (18,53) από τη θετική κατεύθυνση.

5ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Πρώτη στη θεωρητική κατεύθυνση του 5ου Λυκείου είναι η Γιάννα Γαραντζιώτη με βαθμό πρόσβασης 18,514 μόρια. Στόχος της είναι να περάσει Ψυχολογία ώστε να καταφέρει να κάνει μεταπτυχιακό στον τομέα της Παιδοψυχολογίας, όπως το ήθελε από μικρή. "Δικαιώθηκαν οι κόποι του χειμώνα και κατάφερα να κάνω περήφανους τους γονείς μου και την καθηγήτρια μου. Τώρα θα ήθελα είναι να πάω διακοπές και να ξεκουραστώ" δήλωσε η ίδια.

Η Μαρία Μουργή έπιασε 18.485 μόρια και όνειρό της είναι η Νομική. Η φετινή χρονιά είχε... πολλές θυσίες για την ίδια: "Μόνο με τα μαθήματα ασχολιόμουν, δεν έβγαινα και κάθε Σαββατοκύριακο έγραφα διαγωνίσματα. Είχα πολύ άγχος, ειδικά τώρα στο τέλος. Αυτό το κεφάλαιο έκλεισε, μόνο τις βάσεις περιμένουμε τώρα για να ηρεμήσουμε εντελώς" εξομολογείται στην "Ε".

Η Ψυχολογία ενδιαφέρει την Ελένη Καργάκου, η οποία συγκέντρωσε

18.415 μόρια. Της άρεσε από μικρή και σκέφτηκε πως αφού είναι δύσκολα τα πράγματα σε όλους τους τομείς, το σωστό είναι να κάνει αυτό που αρέσει στην ίδια. Τι θα της μείνει από αυτή τη χρονιά: οι δυσκολίες, αλλά και... ένα μάθημα ζωής. "Λόγω της προσπάθειας που κατέβαλα, τώρα είδα να βγαίνει κάτι καλό. Διαπίστωσα πως δεν πήγε τσάμπα όλο αυτό που έκανα" τονίζει.

Από την τεχνολογική κατεύθυνση πρώτοι στο σχολείο τους είναι: ο Παναγιώτης Καπέλιος, που έπιασε 15.800 και θα δηλώσει το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Ο Χρήστος Σακκάς είναι πολύ κοντά, με 15.693 μόρια. Θα δηλώσει Πολυτεχνείο, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Ξάνθης. Οπως είπε λίγο μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, ένιωσε ανακούφιση και χαρά!

Ακολουθεί ο Ευστράτιος Κούτρος με 15.304 μόρια και πρώτη προτίμηση το Τμήμα Τοπογράφων Αθήνας.

Οι απόφοιτοι του 5ου Λυκείου που ήρθαν πρώτοι στη θετική κατεύθυνση είναι οι: Νίκος Κλωναρίδης με 17.000 μόρια, Αργυρώ Κορομηλά 15.403 στο 3ο πεδίο και η Κατερίνα Παπαδοπούλου.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Οι υψηλότερες βαθμολογίες στο ΜΣΚ είναι των: Νίκολας Σκοκέας - Mac Kellen, Κατερίνας Αδαμοπούλου από τη θετική κατεύθυνση, Ξανθής Παναγιωτοπούλου, Αλεξάνδρα Μουτσούλα, Φίλιππου Λάμπου από την

τεχνολογική, Ελένης Ψυχογιοπούλου, Ελένης Ρομπόγλου, Μαρίας Αλεβίζου από τη θεωρητική.

ΛΥΚΕΙΟ ΔΩΡΙΟΥ

Από τη θετική κατεύθυνση πρώτος στο σχολείο ήρθε ο Σωτήρης Γκρίτζαλης. Από τη θεωρητική κατεύθυνση πρώτη στο σχολείο αναδείχθηκε η Νεφέλη Μασδάνη με βαθμό πρόσβασης 18,84. Την ενδιαφέρει η Αρχαιολογία, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι σχολές θα βάλει τελικά και σε ποια σειρά, στο μηχανογραφικό της. Οπως λέει η ίδια, τα κατάφερε με συστηματικό διάβασμα, πολλές επαναλήψεις -ειδικά στο τέλος- και με την πεποίθηση πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αν έχεις πίστη στον εαυτό σου!

Τα μαθηματικά είναι η αδυναμία της Κωνσταντίνας Καράμπελα, που ήρθε πρώτη στην τεχνολογική κατεύθυνση. Θα ήθελε να σπουδάσει μαθηματικός, ακολουθώντας το αγαπημένο της μάθημα. "Η χρονιά ναι, ήταν δύσκολη, αγχώδης, περίεργη σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Με στήριξαν όμως οι γονείς, οι φίλοι, η οικογένεια και οι καθηγητές μου" απαντά η Κωνσταντίνα.

ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ

Πρώτη στη θεωρητική κατεύθυνση στο σχολείο της είναι η Ιωάννα Χονδρού με 17.298 μόρια. Η Ιωάννα θα ήθελε να περάσει ψυχολογία, καθώς τη θεωρεί σοβαρή επιστήμη, μέσω της οποίας μπορείς να προσφέρεις στην κοινωνία και να μάθεις πράγματα για τον εαυτό σου. "Είναι μια επιστήμη που σε ολοκληρώνει ως άνθρωπο" λέει χαρακτηριστικά. Για το πώς βίωσε την φετινή χρονιά σχολιάζει: "Οι πιέσεις ήταν πολλές, όχι τόσο εξαιτίας των μαθημάτων όσο της γενικότερης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα. Εγώ έκανα το καλύτερο που μπορούσα, ελπίζω οι πολιτικοί να μην μας προδώσουν. Αισιοδοξώ ως νέος πολίτης και θα προσπαθήσω για το καλύτερο δυνατό. Το σίγουρο είναι ότι δε θα αφήσω τα πράγματα στην τύχη τους" τονίζει.

Μεγάλη χαρά έδωσε στην οικογένειά του ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος με την πρώτη θέση που "κατέλαβε", στην τεχνολογική κατεύθυνση, με 15,582 μόρια. Σκέφτεται να δηλώσει οικονομικές σχολές στο μηχανογραφικό, ενώ για τη χρονιά που πέρασε δηλώνει: "Ηταν γεμάτη πίεση λόγω των εξετάσεων, αλλά υπήρχαν και ευχάριστες στιγμές". Οσο για τη συνέχεια, στόχος του είναι να τα πάει όσο καλύτερα γίνεται με τις σπουδές του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ρεπορτάζ της "Ε" με τους αριστούχους και τους πρωτεύσαντες θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, καθώς δεν είναι εφικτό να βρεθούν αμέσως όλα τα στοιχεία των σχολείων της Μεσσηνίας. Να σημειωθεί ότι χθες έφτασε στα σχολεία έγγραφο που δεν επέτρεπε στους καθηγητές να δώσουν πληροφορίες στον Τύπο για τις βαθμολογίες. Ετσι οι βαθμοί των αποφοίτων που αναφέρονται στο ρεπορτάζ, έχουν υπολογιστεί είτε από τους ίδιους τους μαθητές ή τους γονείς είτε από εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

 

 [Ρεπορτάζ: Γιούλα Σαρδέλη, Κώστας Μπούρας]