Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013 08:00

Περισσότερες από 1.000 φωλιές θαλάσσιας χελώνας στον Κυπαρισσιακό

Γράφτηκε από την
Περισσότερες από 1.000 φωλιές θαλάσσιας χελώνας στον Κυπαρισσιακό

Περισσότερες από 1.000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα από τους υπεύθυνους του Συλλόγου "ΑΡΧΕΛΩΝ" στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ενώ ήδη έχουν αρχίσει και βγαίνουν τα πρώτα μικρά χελωνάκια.

 Χαρακτηριστικά στην ενημερωτική ανακοίνωση του συλλόγου σημειώνεται:

"Επανειλημμένως έχει τονιστεί η σημασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου για τη φωλεοποίηση της απειλούμενης με εξαφάνιση θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα. Ο Κόλπος φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου και συγκεκριμένα στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού της Νέδας και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης.

Ο αριθμός των φωλιών κατά την φετινή περίοδο ωοτοκίας έρχεται να επιβεβαιώσει την σημασία αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος και να υπενθυμίσει στην ελληνική δημόσια διοίκηση ότι πρέπει να προβεί άμεσα στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης, το οποίο εκτός από την ανάδειξη της περιοχής θα περιλαμβάνει και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα μέχρι και την Πέμπτη 25 Ιουλίου ο αριθμός των φωλιών μεταξύ Νέδας και Καλού Νερού έφτασε τις 1.006 με την ωοτοκία να συνεχίζεται, την στιγμή που στην Ζάκυνθο ο αριθμός των φωλιών έχει φτάσει στις 836.

Παράλληλα τα πρώτα χελωνάκια έχουν αρχίσει να αναδύονται από τις φωλιές και βρίσκουν με ασφάλεια τον δρόμο προς την θάλασσα. Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών του προγράμματος, οι οποίοι έχουν έρθει από όλο τον κόσμο και παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν φέτος στην περιοχή, βρίσκονται καθημερινά στην παραλία για να προστατέψουν τις φωλιές και τους νεοσσούς".

 

 

 


NEWSLETTER