Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 13:00

Το κόκκινο σκαθάρι τρώει τους φοίνικες στη Μεσσηνία

Το κόκκινο σκαθάρι τρώει τους φοίνικες στη Μεσσηνία

 Η Μικρή Μαντίνεια και η Παλιόχωρα Αβίας, όπως επίσης η Μεσσήνη και το Καλό Νερό είναι περιοχές της Μεσσηνίας όπου έχουν εκδηλωθεί... 

 κρούσματα προσβολής φοινικοειδών από το κόκκινο σκαθάρι.

Αυτό γνωστοποιήθηκε στην ενημέρωση που έγινε χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο Διοικητήριο από γεωπόνους των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας και Τριφυλίας στους υπαλλήλους των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών των δήμων του νομού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και των δήμων θα βρίσκονται στο εξής σε επικοινωνία και θα τελούν σε επιφυλακή ώστε να αντιμετωπιστεί από κοινού το καταστρεπτικό σκαθάρι. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι “χαρακτηριστικό σύμπτωμα από την προσβολή του σκαθαριού είναι η καταστροφή της νέας βλάστησης και η κάμψη των φύλλων, που δίνει τη χαρακτηριστική εικόνα της ανοιχτής ομπρέλας. Οι έντονα προσβεβλημένοι φοίνικες εμφανίζουν ολική απώλεια των φύλλων και σήψη του στελέχους, με συνέπεια την ξήρανση του φυτού. Εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα, ο θάνατος του δέντρου είναι δεδομένος. Για τον έλεγχο και την παρεμπόδιση εξάπλωσης του σκαθαριού θα πρέπει να γίνεται διακίνηση φοινικοειδών κατόπιν φυτοϋγειονομικού ελέγχου. Ως μέτρα αντιμετώπισης της προσβολής συνιστώνται τα ακόλουθα:

1. Στο αρχικό στάδιο συνιστάται η κοπή και απομάκρυνση των προσβεβλημένων τμημάτων και η ταυτόχρονη χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο, υπό την επίβλεψη γεωπόνου φυτοϋγειονομικού ελεγκτή

2. Σε προχωρημένο στάδιο προσβολής, συνιστάται κοπή, απομάκρυνση και ταφή των προσβεβλημένων φυτών σε βάθος τουλάχιστον τριών μέτρων, σε ειδικά επιλεγμένους χώρους, σύμφωνα με φυτοϋγειονομικά αποδεκτές διαδικασίες, από κατάλληλα εκπαιδευμένο συνεργείο, υπό την επίβλεψη γεωπόνου φυτοϋγειονομικού ελεγκτή”.