Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 22:25

ΙΕΚ Ορίζων Καλαμάτας: Συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση για τουριστική εκπαίδευση του μέλλοντος

Γράφτηκε από την
ΙΕΚ Ορίζων Καλαμάτας: Συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση για τουριστική εκπαίδευση του μέλλοντος

Με τη συμμετοχή του I.E.K ΟΡΙΖΩΝ Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 19 Ιανουαρίου η εναρκτήρια συνάντηση συνεργατών στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Erasmus+ KA220-VET - Συμπράξεις Συνεργασίας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση ΚΑ2 με τίτλο: Τουριστική Εκπαίδευση του Μέλλοντος (Tourism Education of the Future- TEF), στην πόλη Zwolle της Ολλανδίας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι παρακάτω σχολές από τις παρακάτω χώρες: ARPO FORMAZZIONE (Ιταλία), Landstede (Ολλανδία), European Forum for Vocational Education and Training -EfVET- (Βέλγιο), ΙEK ORIZON (Ελλάδα), Insignare (Πορτογαλία), CDEA (Ισπανία), IUS ( Βοσνία- Ερζεγοβίνη).

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Μέσα από την δουλειά της Ομάδας για το Mέλλον του Tουρισμού του EfVET, οι εταίροι  εντόπισαν σε σπουδαστές και εκπαιδευτές τουριστικών ειδικοτήτων ελλείψεις σε  ψηφιακές δεξιότητες, οριζόντιες και επαγγελματικές δεξιότητες. Το εγκεκριμένο αυτό  πρόγραμμα φιλοδοξεί να δώσει στους μελλοντικούς επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς και σε αυτούς που τους διαμορφώνουν, τις δεξιότητες αυτές στις οποίες υστερούν  προκειμένου να είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις του τουρισμού. «Σε αυτό το πρόγραμμα μοιραζόμαστε τις  εμπειρίες, τις  γνώσεις μας και δημιουργούμε καινοτόμες μαθησιακές εμπειρίες για τους σπουδαστές μας μαζί με κορυφαία Ιδρύματα  Επαγγελματικής Κατάρτισης από την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη  Βοσνία  Ερζεγοβίνη καθώς και το  EfVET, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα  ευρωπαϊκά δίκτυα παροχών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» τονίζεται. Το έργο θα κινηθεί σε τρεις άξονες: 1) Εκπαίδευση εκπαιδευτών τουρισμού, 2)  Διακρατικές  πρωτοβουλίες  μεταξύ  σπουδαστών  (διαγωνισμοί  δεξιοτήτων Online και με φυσική παρουσία), 3) Προσαρμογή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στα νέα δεδομένα και στις νέες δεξιότητες στον τουρισμό. Εντοπισμός κενών δεξιοτήτων (skills gaps) στον τουρισμό σε περιφερειακό τοπικό επίπεδο. 

Οι Δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν, συνοπτικά, είναι: 1 online κατάλογος τουριστικών σεμιναρίων/προγραμμάτων, 6 Μasterclasses για εκπαιδευτές τουρισμού, 2 θεματικά εργαστήρια για εκπαιδευτές τουρισμού, 1 κοινότητα εκπαιδευτών τουρισμού, 2 διαγωνισμοί δεξιοτήτων για σπουδαστές, 2 διαδικτυακοί διαγωνισμοί για σπουδαστές, 2 έρευνες αναγκών δεξιοτήτων (skills needs analysis), 9 προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης βασισμένα στα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών, 6 τοπικές πρωτοβουλίες για «Συμμαχίες Δεξιοτήτων».

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Το Ι.Ε.Κ. Ορίζων με εκπροσώπους τους Τίνα Γιαννακέα και Νίκο Στακιά, έλαβε μέρος σε αυτήν την πρώτη-εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος. Στόχος της εναρκτήριας  συνάντησης ήταν η δια ζώσης γνωριμία των συνεργατών με  τους  διεθνείς  εταίρους, η  παρουσίαση των σχολών και μια πιο αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος και των στόχων του. Οργανώθηκαν όλες οι δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν μέχρι την επόμενη διακρατική συνάντηση των εταίρων, την οργάνωση της οποίας έχει αναλάβει το ΙΕΚ  ΟΡΙΖΩΝ, καθώς θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από τις 22 έως τις 25 Μαΐου. Επόμενο ραντεβού πριν από την 2η διακρατική συνάντηση έχει δοθεί στο συνέδριο TTT Thematic Event στην πόλη Alba της Ιταλίας (06/03-09/03), όπου θα παρουσιαστούν και τα μέχρι τότε αποτελέσματα αυτού του προγράμματος Erasmus+.

 


NEWSLETTER