Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013 07:24

Oι νεοεισαχθέντες φοιτητές βρίσκουν λογικά τα ενοίκια στην Καλαμάτα

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι νεοεισαχθέντες φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα από το νέο τόπο διαμονής τους και από τις εγκαταστάσεις της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών.

Χθες το πρωί οι εγγραφές συνεχίζονταν πυρετωδώς, ενώ τους νέους φοιτητές βοηθούσαν οι παλιότεροι. Τα νοίκια των σπιτιών της Καλαμάτας στους περισσότερους φάνηκαν λογικά, σε σχέση με άλλων μεγάλων πόλεων.

Η Κατερίνα Αργυροπούλου από την Αθήνα θα σπουδάσει Ιστορία. Δεν ξέρει ακόμα αν θα ζήσει στην Καλαμάτα, ενδέχεται να έρχεται μόνο για να δίνει τα μαθήματα. Αυτό θα το κάνει και για οικονομικούς λόγους.

Η Μαρία Μπακογιάννη από την Αθήνα πέρασε στο Τμήμα Φιλολογίας. Η σχολή της Καλαμάτας ήταν από τις πρώτες επιλογές της. Η πόλη της αρέσει πολύ, αλλά τα ενοίκια της φάνηκαν ακριβά. Πληρώνει 250 ευρώ το μήνα για μια μεγάλη γκαρσονιέρα.

Ο Θοδωρής Σπέρτος δηλώνει ευχαριστημένος από τα όσα έχει δει ως τώρα στην Καλαμάτα. Εχει νοικιάσει σπίτι, σε λογική, όπως λέει, τιμή.

Ο Θωμάς Δραμαλής πέρασε τυχαία στη Σχολή της Καλαμάτας, όμως του αρέσει αρκετά εδώ. Τα ενοίκια του φάνηκαν λογικά, σε σχέση με αντίστοιχα που έχει ακούσει για άλλες πόλεις.

Πεντακόσια πενήντα ευρώ το μήνα έχει υπολογίσει πως θα χρειάζεται το μήνα ο Κέβιν Χυσενάι. "Ηδη δουλεύω σε μια ιδιωτική εταιρεία στην Αθήνα, σκοπεύω να συνεχίσω και εδώ" σχολιάζει ο ίδιος.

Από το Ναύπλιο κατάγεται ο Νίκος Νίκος. Ηθελε να περάσει στο Ιστορικό και τα κατάφερε. Θα είναι κοντά στο σπίτι του και θα πληρώνει λίγα, όπως λέει. Οι τιμές της Καλαμάτας του φάνηκαν καλές, σε σχέση με του Ναυπλίου και άλλων πόλεων.

Από την Αρεόπολη είναι η Ιωάννα Πολυχρονάτου και έτσι εδώ στην Καλαμάτα, αισθάνεται κοντά στο σπίτι της. Ηρθε εδώ θέλοντας να σπουδάσει Αρχαιολογία και από ό,τι έχει ακούσει μέχρι στιγμής για τα ενοίκια, άλλα σπίτια ενοικιάζονται σε υψηλές τιμές και άλλα σε πιο προσιτές.

"Σε σχέση με την Πάτρα, είναι πιο λογικά τα ενοίκια εδώ. Ξέρω, γιατί σπουδάζει το άλλο μου παιδί εκεί. Το Πανεπιστήμιο εδώ είναι... πρώτο πραγματικά" λέει η μητέρα πρωτοετούς Μαρία Νικολοπούλου από τη Σπάρτη.

Οι εγγραφές ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τους αποφοίτους των γενικών λυκείων σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΠΕΛ είναι: αίτηση για εγγραφή, τίτλος απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών, υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, 4 φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας. Εκτός των παραπάνω και μόνο όσοι πέτυχαν από το γενικό λύκειο και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης. Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία στο Ανατολικό Κέντρο.

Εγγραφές στο ΤΕΙ και ψάξιμο για σπίτι

 

Ελαφρώς... μουδιασμένοι έδειχναν χθες οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, κατά τη διάρκεια της εγγραφής στις σχολές τους. Κάποιοι είχαν ήδη νοικιάσει σπίτι και είχαν δει τη νέα τους πόλη, ενώ άλλοι βρίσκονταν στην Καλαμάτα λίγες μόνο ώρες κι έτσι δεν είχαν προλάβει να σχηματίσουν άποψη. Πάντως οι εγγραφές θα συνεχιστούν και σήμερα, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

"Είναι μια ωραία πόλη η Καλαμάτα", μας είπε η Ελευθερία Αποστόλου. "Ερχομαι από την Αθήνα και πέρασα στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ηταν από τις πρώτες μου επιλογές και χαίρομαι που είμαι εδώ".

Ο Τάσος Μπάπκας έρχεται από την Εδεσσα και πέρασε στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Του αρέσει ο χώρος της υγείας, γι' αυτό και διάλεξε τη σχολή. Μέχρι στιγμής η Καλαμάτα του αρέσει. Οσο για σπίτια που είδε για να νοικιάσει, άλλα ήταν πολύ ωραία και άλλα... χάλια, όπως μας είπε. Τελικά νοίκιασε αυτό που του άρεσε, στην τιμή των 280 ευρώ το μήνα.

Φτηνά βρήκε τα ενοίκια ο νέος σπουδαστής Παναγιώτης Κρεμαστιώτης από το Ναύπλιο. Θα σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και όπως τόνισε η Καλαμάτα του άρεσε πολύ.

Από τη μακρινή Χαλκιδική ήρθε για να γραφτεί στο ΤΕΙ ο Χάρης Ούτσιος. Τα νοίκια τα βρήκε χαμηλά συγκριτικά με αυτά της Θεσσαλονίκης.

"Δεν έχω προλάβει να δω την πόλη, ήρθα κατευθείαν στις εγγραφές!" είπε η Σοφία Τουρκομένη από τον Πειραιά. "Το ΤΕΙ φαίνεται μια χαρά. Δεν ξέρω αν θα νοικιάσω σπίτι - πιστεύω πως θα τα καταφέρω να μείνω στην Εστία".

Από τον Πειραιά είναι και η Μαρία Χρυσανθακοπούλου, η οποία σκέφτεται να δει πρώτα πώς είναι οι σπουδές στο τμήμα της και μετά να αποφασίσει αν θα ξαναδώσει εξετάσεις την επόμενη χρονιά.

Μεσσήνιος ο Βασίλης Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, θα έρχεται καθημερινά στην Καλαμάτα από την Εύα. Πέρασε στο Τμήμα Γεωπονίας και σκοπεύει να μείνει στο πατρικό του για να έχει λιγότερα έξοδα, όπως είναι λογικό.

Από το Μενίδι έρχονται η Δήμητρα Παναγιωτακοπούλου και η Ζωή Μπακάλη, που ήταν φίλες στο σχολείο κι έτυχε να περάσουν και στο ίδιο τμήμα του ΤΕΙ Καλαμάτας! Θα σπουδάσουν Τεχνολογία Τροφίμων -μια σχολή που ήταν μέσα στις πρώτες τους επιλογές- και φυσικά ήρθαν να γραφτούν μαζί.

 

Γ.Σαρ.