Τρίτη, 30 Μαϊος 2023 16:15

Ιταλοί μαθητές γνώρισαν τα ηχοτοπία της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών από την Ιταλία επισκέφτηκαν την Καλαμάτα, γνωρίζοντας και την ηχητική πλευρά της πόλης.

Η δραστηριότητα μελέτης των «ηχοτοπίων» -όπως λέγονται- της Καλαμάτας εντάχθηκε στην 10η Ανθοκομική Καλαμάτας, διοργανώθηκε από το Δίκτυο «Εκπαιδευτικός Δρυμός Ταϋγέτου» και είχε τίτλο «Είμαστε ό,τι ακούμε (και όχι μόνο με τα αυτιά μας): Κατανοώντας τους ήχους στην φύση και στη ζωή».

Ειδικότερα, στις 23 Μαΐου το πρωί περπάτησαν στην πόλη και στο πάρκο και έκανα δραστηριότητες βιωματικής ηχοπαιδαγωγικής. Ακουσαν, κατέγραψαν και έβγαλαν συμπεράσματα για τους ήχους σε διάφορα σημεία της πόλης, δηλαδή σε διάφορα ηχοτοπία της Καλαμάτας. Το ηχοτοπίο του πάρκου σιδηροδρόμων, για παράδειγμα, έχει εξαιρετική ποιότητα γιατί περιστοιχίζεται από οδούς ήπιας κυκλοφορίας φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό πτηνών, χρησιμοποιείται από τους πολίτες για αναψυχή με σεβασμό προς το περιβάλλον και εμπλουτίζεται ηχητικά από τα ρέοντα νερά και τα σιντριβάνια. Με την υποστήριξη του 13ου Δημοτικού Σχολείου, που συντόνισε την επίσκεψη στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, οι μαθητές «άκουσαν» την Καλαμάτα με ειδικό λογισμικό στις κινητές συσκευές τους και «περιβαλλοντόφωνα», δηλαδή σωλήνες που μεταφέρουν τους περιβαλλοντικούς ήχους «κουρδισμένους» στο αυτί. Ακολούθησε εκπαιδευτική επίσκεψη στον Ταΰγετο που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.

Στις 24 Μαΐου η ομάδα των Ιταλών μαθητών, οι οποίοι προέρχονται από το Γυμνάσιο «Scuola secondaria di primo grado, Istituto comprensivo "Melanzio-Parini"», της πόλης Montefalco, μαζί με μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, παρακολούθησαν ένα ημερήσιο πρόγραμμα με τίτλο «Ηχοτοπία του Ταϋγέτου» που περιελάμβανε: α) Βιωματική παρουσίαση της Κυκλικής Οικονομίας και Της Φυσικής Καλλιέργειας στο Δημοτικό Κατάστημα Ανταλλαγής Αλαγονίας (SwapShop), β) μουσειοπαιδαγωγική επίσκεψη στο χώρο του Κέντρου Πατατόσπορου Αλαγονίας, γ) ηχοπαιδαγωγική επίσκεψη στο «Κυκλικό Μονοπάτι Αλαγονίας» («καταρράκτης της Νεράιδας» και καταρράκτης άνω μεριάς), δ) παραδοσιακό γεύμα στην ιστορική Ταβέρνα «Μαυρίκης» και ε) μέσω των τοπικών μονοπατιών, επίσκεψη στον Ιστορικό ναό Αγίου Νικολάου Μεσόρουγας. «Οι νεαροί επισκέπτες της πόλης διαπίστωσαν την εξαιρετική ποιότητα του αστικού και του ορεινού ηχητικού περιβάλλοντός μας, τα οποία μάλιστα έχουν διακριθεί με «διάφανες σημαίες» για τα προνομιακά ηχοτοπία τους, στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος που υλοποιήθηκε σε παλιότερα έτη» τονίζεται.