Τρίτη, 04 Ιουλίου 2023 17:00

Μεσσήνιοι επιτυχόντες στις Πανελλαδικές: Κάνουν ήδη σχέδια για τους ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά τους

Μεσσήνιοι επιτυχόντες στις Πανελλαδικές: Κάνουν ήδη σχέδια για τους ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά τους

Σχέδια για τη νέα τους φοιτητική ζωή και τους ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά τους κάνουν ήδη οι απόφοιτοι των λυκείων της Μεσσηνίας όπου μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων κατάφεραν να εξασφαλίσουν καλές βαθμολογίες.

Μιλώντας στην "Ε", τα παιδιά εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους την ικανοποίηση τους για τους μέσους όρους που συγκέντρωσαν, έχοντας πλέον μπροστά τους το υπόλοιπο του καλοκαιριού ώστε να φορτίσουν τις… μπαταρίες τους, πριν ξεκινήσει το νέο κεφάλαιο της ζωής τους, αναμένοντας πλέον με αγωνία τα αποτελέσματα των βάσεων.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

3 ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Μιχάλης Κατσαρέας με 17.825 μόρια έχει την επιθυμία να περάσει στο Τμήμα Ψυχολογίας στην Αθήνα, έχοντας ωστόσο το δίλημμα αν θα δηλώσει πρώτο το ΕΚΠΑ ή το Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Σε γενικές γραμμές, η χρονιά κύλησε ομαλά, με εξαίρεση κάποιες δυσκολίες που προέκυψαν μετά το Πάσχα, όταν και το διάβασμα αυξήθηκε κατά πολύ. Προσωπικά δεν στερήθηκα πολλά πράγματα, βγαίνοντας και έχοντας ελεύθερο χρόνο στο σπίτι, οπότε μπόρεσα να ισορροπήσω το διάβασμα με τις υπόλοιπες δραστηριότητες μου» σημείωσε. Οντας ενεργό μέλος της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας εδώ και πολλά χρόνια, ο Μιχάλης ενημέρωσε πως σταμάτησε να πηγαίνει από τον Οκτώβριο του 2022, όμως επειδή του έλειψε όπως είπε, αποφάσισε να αρχίσει εκ νέου από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο, παρατηρώντας πως η παρουσία του εκεί τον βοήθησε ψυχολογικά μέσα στη χρονιά. Ο ίδιος άλλωστε θα συμμετάσχει στην ερχόμενη παράσταση της Πειραματικής με τίτλο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", ενώ αναφορικά με τα σχέδια του, σημείωσε πως θα ήθελε να ασχοληθεί με ερασιτεχνικές και φοιτητικές θεατρικές ομάδες στη Αθήνα. «Για την σχολική μου πορεία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές που με στήριξαν, την οικογένεια μου, τη σχέση μου και τους φίλους μου που με βοήθησαν να μην καταλαμβάνομαι από αρνητικά συναισθήματα» σημείωσε.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΓΑ

Ο Χρήστος Μανιάτης συγκέντρωσε 17.980 μόρια, θέλοντας να εισαχθεί στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών στην Αθήνα. Ο Χρήστος παρατήρησε πως ήταν μια δύσκολη χρονιά, ενώ το πρόγραμμα του διαβάσματος ήταν απαιτητικό, όσον αφορά την οργάνωση. «Ακόμα, το γεγονός πως δεν είχα πολλές επαφές με τους φίλους μου λόγω του διαβάσματος, μειώνοντας τις εξόδους, έκανε τη σχολική περίοδο ακόμα πιο δύσκολη» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως από εδώ και πέρα θα επιστρέψει σε αθλητικές δραστηριότητες και στις βόλτες με την παρέα του. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το σχολείο μου που βοήθησε ώστε να καταφέρω μια καλή βαθμολογία μέσω των διαγωνισμάτων προσομοίωσης, το φροντιστήριο και την οικογένεια μου για την υποστήριξη» υπογράμμισε. 

Ο Πέτρος Μπουρής, συγκέντρωσε 17.200 μόρια, βαθμολογία που όπως φαίνεται δεν του επιτρέπει να αισιοδοξεί πως θα περάσει στη σχολή προτίμησης του, στην Ιατρική. «Με τη βαθμολογία που συγκέντρωσα, περνάω σε τμήματα Χημείας και Βιολογίας, σχολές που με ικανοποιούν εξίσου με την πρώτη μου επιλογή» σχολίασε, λέγοντας για τη χρονιά που πέρασε πως είχε δυσκολίες λόγω του άγχους. «Με την βοήθεια των καθηγητών του σχολείου μου κατάφερα και μετρίασα σε ένα βαθμό το άγχος» συνέχισε, παρατηρώντας πως κάποια λάθη που έκανε στις τελικές εξετάσεις δεν οφείλονταν στα δύσκολα θέματα αλλά σε δικές του αβλεψίες, γεγονός που του στέρησε μια καλύτερη βαθμολογία, βάση των δυνατοτήτων του. «Πλέον θα ήθελα να ασχοληθώ εκ νέου με τη γυμναστική πιο εντατικά, μιας και με το διάβασμα την παραμέλησα» σημείωσε, ευχαριστώντας όπως είπε όλους τους καθηγητές του για τη βοήθεια τους.

Η Αναστασία Τσικρικού με 16.430 μόρια φιλοδοξεί να περάσει στο Τμήμα Ψυχολογίας της Αθήνας. Αν το σενάριο αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα δηλώσει τις αντίστοιχες σχολές των Ιωαννίνων, του Ρεθύμνου και της Φλώρινας. Για τη σχολική χρονιά που πέρασε, η ίδια υπογράμμισε πως είχε αρκετή ψυχολογική πίεση, δηλώνοντας ικανοποιημένη σε γενικές γραμμές από τη βαθμολογία της. Αναφορικά με τις Πανελλαδικές, τόνισε πως τα θέματα ήταν εύκολα κατά την κρίση της, προσθέτοντας πως το επόμενο διάστημα ίσως ξεκινήσει γυμναστήριο, έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο. «Θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ στους καθηγητές μου για τη βοήθεια τους συνολικά» σημείωσε.

Με 16.140 μόρια η Αγάπη Ελπίδα Λαπιώτη αισιοδοξεί πως θα εισαχθεί στη Σχολή Αστυφυλάκων, η οποία ήταν εξ αρχής ο πρώτος της στόχος. Η ίδια σημείωσε πως ήταν μια δύσκολη διαδικασία, υπενθυμίζοντας πως η τηλεκπαίδευση λόγω της πανδημίας στη Γ’ Γυμνασίου και στην Α’ Λυκείου είχε το αντίστοιχο αρνητικό αντίκτυπο σχετικά με τα όποια κενά δημιουργήθηκαν. «Μη έχοντας τη συγκέντρωση που έπρεπε τότε, χάνοντας παράλληλα μεγάλο αριθμό πληροφοριών, έπρεπε να αφομοιωθούν στη συνέχεια» παρατήρησε, επισημαίνοντας πως τα Αρχαία τη δυσκόλεψαν περισσότερο, με αποτέλεσμα να μην γράψει όσο θα ήθελε, ενώ στο μάθημα της Ιστορίας ένιωσε αδικημένη όπως είπε, καθώς υπήρχε απόκλιση στη βαθμολογία. «Πλέον, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο πάω πάλι γυμναστήριο» πρόσθεσε, λέγοντας πως θέλει να ευχαριστήσει τις καθηγήτριες της και τη μητέρα της που της έκανε μάθημα, όντας καθηγήτρια Αρχαίων και Ιστορίας.

Η Φένια Μακρή συγκέντρωσε 16.030 μόρια και πρώτος της στόχος είναι να περάσει στο Τμήμα Χημείας της Πάτρας. «Κατά τη διάρκεια της χρονιάς σίγουρα υπήρξαν δυσκολίες, αλλά προσπάθησα να τις αντιμετωπίσω με αισιοδοξία, παίρνοντας δύναμη από όλους τους καθηγητές μου που με υποστήριζαν συνεχώς όπως και από τους γονείς μου, φτάνοντας στη λήξη της χρονιάς με καλό τρόπο απ’ τη στιγμή που πιάνω τις σχολές που θέλω, παρά το γεγονός πως οι βαθμοί δεν με ικανοποίησαν» ανέφερε, τονίζοντας πως η Φυσική την δυσκόλεψε περισσότερο. «Από εδώ και πέρα οι βραδινές βόλτες και η ξεκούραση έχουν πάρει τη θέση του διαβάσματος, μέχρι να ανοίξει το νέο κεφάλαιο της ζωής μου» επισήμανε.

ΓΕΛ ΜΕΘΩΝΗΣ

Η Αννα Τομαρά 18.160 μόρια έχει θέση τις βάσεις ώστε να εισαχθεί στο Τμήμα Νομικής της Αθήνας, ενώ αν δεν καταστεί αυτό το σενάριο εφικτό, θα δηλώσει στη συνέχεια τα αντίστοιχα της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής. Για τη σχολική χρονιά, δήλωσε πως κύλησε με αρκετό άγχος, έχοντας σε κάθε περίπτωση ένα αίσιο τέλος. Αναφορικά με το μάθημα που τη δυσκόλεψε πιο πολύ στις Πανελλαδικές, η Αννα γνωστοποίησε πως ήταν αυτό της Εκθεσης, συμπληρώνοντας πως με περισσότερο ελεύθερο χρόνο πλέον θα ήθελε να διαβάσει βιβλία λογοτεχνίας. «Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου και το φροντιστήριο μου για την βοήθεια τους» συμπλήρωσε.  

ΓΕΛ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ

Η Ελένη Χανιά με 16.000 μόρια σκοπεύει να δηλώσει ως πρώτη της επιλογή το τμήμα Χημείας της Καβάλας ή της Κρήτης. Η ίδια δήλωσε πως ήθελε να εισαχθεί στην Ιατρική, ωστόσο τα σχέδια της τροποποιήθηκαν βάση της βαθμολογίας της, λέγοντας πως δεν αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της. «Για τη χρονιά που πέρασε, νομίζω υπήρξαν δυσκολίες στο ψυχολογικό κομμάτι κυρίως, μιας και κατά τα άλλα, από μικρή ηλικία διάβαζα τακτικά. Η κούραση και οι εξαντλητικές ώρες στο φροντιστήριο, όπως και η αλλαγή της ύλης φέτος έπαιξαν το ρόλο τους» παρατήρησε, τονίζοντας πως η Φυσική τη δυσκόλεψε περισσότερο από τα υπόλοιπα μαθήματα, έχοντας την καλύτερη επίδοση της στη Βιολογία. «Για αρκετά χρόνια έκανα κιθάρα, έχοντας μείνει πριν σταματήσω για τις Πανελλήνιες ένας χρόνος για να πάρω το πτυχίο μου, οπότε από τη νέα χρονιά, θα ήθελα να ολοκληρώσω αυτόν τον κύκλο σε όποια πόλη και αν περάσω» ανέφερε, ευχαριστώντας τους γονείς της που ήταν όπως είπε υποστηρικτικοί και τους καθηγητές της για τη βοήθεια τους.

ΓΕΛ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ

Ο Πέτρος Ξαρχάκος με 16.500 μόρια βρίσκεται με το ένα πόδι ήδη στο Τμήμα Μαθηματικών της Αθήνας, καθώς η διαφορά σε σχέση με τις περσινές βάσεις είναι μεγάλη.  Ο ίδιος ανέφερε πως η σχολή αυτή ήταν όνειρο χρόνων, καθώς έχει κλήση τόσο στα Μαθηματικά όσο και στη Φυσική. «Πιστεύω πως όταν έχεις κάποιο στόχο και είσαι αποφασισμένος να κάνεις την προσπάθεια σου, η χρονιά κυλά ομαλά. Προσωπικά δεν αντιμετώπισα κάποια ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο πρέπει να γίνουν κάποιες θυσίες για να φτάσει κανείς στο στόχο του» δήλωσε, τονίζοντας πως στις Πανελλαδικές τον δυσκόλεψε περισσότερο η Εκθεση, όντας ένα μάθημα όπως είπε που άλλο νομίζουν πολλές φορές οι μαθητές πως έχουν γράψει και άλλο ισχύει στην πράξη. «Λόγω διαβάσματος είχα αφήσει στην άκρη την γυμναστική και ιδίως το ποδόσφαιρο, έχοντας σκοπό πλέον να επιστρέψω» σημείωσε, λέγοντας πως θέλει να ευχαριστήσει τους καθηγητές του σχολείου και του φροντιστηρίου του, γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας οφείλεται σε αυτούς. «Επίσης ένα ευχαριστώ στην οικογένεια μου για τη στήριξη» σχολίασε.

ΓΕΛ ΔΩΡΙΟΥ

Ο Πέτρος Σταυρέ με 17.240 μόρια προσανατολίζεται να δηλώσει το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο ίδιος, υπογράμμισε πως λόγω κενών που είχε στα μαθήματα της Φυσικής και της Χημείας, χρειάστηκε κατά τη διάρκεια της χρονιάς να τα αναπληρώσει ώστε να είναι έτοιμος στις Πανελλαδικές, λέγοντας πως το τελικό αποτέλεσμα τον άφησε ικανοποιημένο, παρότι στο μάθημα της Χημείας περίμενε μια καλύτερη βαθμολογία. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτή μου την πορεία φέτος τους γονείς μου και τους καθηγητές μου» πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Δήμας έχοντας συγκεντρώσει 16.575 μόρια σκέφτεται να δηλώσει ως πρώτη του επιλογή το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Σχετικά με την Εκθεση, ο ίδιος έκανε λόγο για αυστηρή βαθμολόγηση, θεωρώντας πως θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. «Πλέον, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο, το καλοκαίρι θα κυλήσει με ποδόσφαιρο και μπάσκετ μαζί με την παρέα μου» συμπλήρωσε, λέγοντας πως θέλει να ευχαριστήσει τους καθηγητές και τους γονείς του για τη στήριξη τους.