Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 08:31

Καλαμάτα: Διαμαρτυρία φοιτητών για ενοίκιο στην εστία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

 

Την έντονη αντίδρασή της για την επιβολή ενοικίων στους οικότροφους εκφράζει η Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου Οικότροφων - Φοιτητών Εστίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ενημερώνει ότι σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί  κινητοποίηση στην διοίκηση της Φοιτητικής Εστίας στην Καλαμάτα και καλεί σε γενική συνέλευση του συλλόγου την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ, “για να αποφασίσουμε τη συνέχεια της δράσης μας”.

“Πάρτε πίσω το απαράδεκτο χαράτσι! Οχι ενοίκια στις εστίες!”, τονίζει σε ανακοίνωσή της και σημειώνει: “Η διοίκηση του ΠΑ.ΠΕΛ. αφού απείλησε τους οικότροφους φοιτητές, πως εάν δεν καταβληθεί το ποσό των 50 ευρώ ως ‘εγγύηση’ των ήδη ελλιπών έως και κατεστραμμένων υποδομών στις οποίες στεγαζόμαστε, θα μας πετάξει έξω, τώρα έρχεται να δώσει συνέχεια. Έχει το θράσος να μας ζητά και ενοίκιο-μίσθωμα 30 ευρώ το μήνα!

Στην ουσία διοίκηση και υπουργείο, μας ζητούν να πληρώσουμε εμείς την απαράδεκτη πολιτική της υποχρηματοδότησης του Δημοσίου Πανεπιστημίου και της φοιτητικής μέριμνας που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, ενώ την έχουν πληρώσει οι γονείς μας διπλά και τριπλά! Μια πολιτική που έχει κάνει την εστία μας αχούρι! Τα δωμάτια δεν φτάνουν, δεν έχουμε θέρμανση ενώ υπάρχουν σώματα που δεν λειτουργούν, το ζεστό νερό το βλέπουμε με το σταγονόμετρο, το νερό της βρύσης δεν είναι καν πόσιμο, δεν έχουμε εστιατόριο στον χώρο της εστίας. Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ κάθε χρόνο μας ζητούν να κάνουμε εκ νέου αίτηση για διαμονή, χωρίς να ξέρουμε εάν θα γίνει δεκτή για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας, καθώς το καλοκαίρι η διοίκηση του Πανεπιστημίου μας πετάει έξω για να κάνει ξανά business, μισθώνοντας τα δωμάτια σε τρίτους!

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η διοίκηση του ΠΑ.ΠΕΛ. υλοποιεί αυτό το μέτρο τώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και έχει το θράσος να μιλάει για ταυτόχρονη στήριξη του Δημοσίου. Βλέπουμε στη πράξη ότι θα χειροτερεύσει περαιτέρω η ήδη κακή κατάσταση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και της φοιτητικής μέριμνας, που πλήττεται από την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη καθηγητών και εστιών, συνολικά θα  γενικευτεί η λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με αντίστοιχα μέτρα. Κανένας φοιτητής να μην καταθέσει το πόσο! Η διοίκηση του ΠΑ.ΠΕΛ. να πάρει αμέσως  αυτόν τον απαράδεκτο εκβιασμό! Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!”.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου Οικότροφων - Φοιτητών Εστίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καλεί “σε αγωνιστικό ξεσηκωμό. Κανένας οικότροφος φοιτητής να μην πληρώσει το μίσθωμα!”.