Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 10:41

Καλαμάτα: Διαμαρτυρία Συλλόγων Γονέων για καλύτερα ειδικά σχολεία

Με κοινή ανακοίνωσή τους και αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, η Ένωση Γονέων Καλαμάτας και οι Σύλλογοι Γονέων του ΕΕΕΕΚ και του Ειδικού Σχολείου της πόλης, καλούν την Παρασκευή 12 Απριλίου σε διαμαρτυρία στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας “όλους όσους πιστεύουν πως τα παιδιά με αυτισμό ή με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, με πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε σύγχρονα και κατάλληλα κτίρια”.   

Πιο αναλυτικά, σχετικά με την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα η κοινή ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Η 2η Απριλίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό για να μας υπενθυμίζει ότι τα άτομα στο φάσμα του Αυτισμού δεν πρέπει να αποκλείονται από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Η πλήρης ισοτιμία των Ατόμων με Αυτισμό και η ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο είναι συλλογική και πολιτειακή ευθύνη.

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Οι μαθητές με Αναπηρία (ΑμεΑ) -ανάμεσά τους και οι μαθητές με αυτισμό- καθώς και οι οικογένειές τους βιώνουν την περιθωριοποίηση και την υποτίμηση από την πολιτεία, καθώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν σχολεία υποστελεχωμένα και κτίρια ακατάλληλα”.

Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη διαμαρτυρία που προαναφέρθηκε στις 12 του μήνα, με σύνθημα “Το Σεπτέμβριο να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία. Κανένα παιδί να μην μείνει σπίτι. Σχολικά κτήρια ανάλογα των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών ΑμεΑ”.

Παράλληλα, την ίδια μέρα, οι 3 σύλλογοι “συμμετέχουμε στις δράσεις που διοργανώνονται από το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, στην Πλατεία 23ης Μαρτίου, με    σκοπό την ενημέρωση για τις Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος, την καλλιέργεια σεβασμού και αποδοχής στη διαφορετικότητα του άλλου, την ανάδειξη διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό και άλλες νοητικές αναπηρίες στην τυπική εκπαίδευση και τη δια βίου υποστήριξη σε όλους τους τομείς της ζωής τους (εκπαίδευση, απασχόληση, διαμονή)”.   

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι συντάκτες επανέρχονται στις θέσεις και διεκδικήσεις τις οποίες, όπως γράφει στην παρούσα ανακοίνωση, είχαν ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου πέρυσι στις 5 Δεκεμβρίου 2023, και είναι:

  • “Πρώιμη παρέμβαση σε δημόσιες και δωρεάν δομές από τη βρεφική ηλικία, με όλο το αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό. Δημιουργία παιδικού σταθμού για ΑμεΑ στο δήμο μας με ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγους.
  • Λειτουργία των ειδικών σχολείων σε Α’ θμια και Β’ θμια με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων σε σύγχρονα, ασφαλή, προσβάσιμα και κατάλληλα για τις ανάγκες τους κτίρια. Επίσης ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα Ειδικού Νηπιαγωγείων και Ειδικών Δημοτικών να ορίζεται από    τρείς έως πέντε το μέγιστο.
  • Ίδρυση και λειτουργία τμημάτων ένταξης σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από μόνιμο ειδικό επιστημονικό προσωπικό και κάλυψη όλων των κενών σε παράλληλη στήριξη, για όσους μαθητές το έχουν ανάγκη.   
  • Τη δημιουργία κέντρου διημέρευσης στο Δήμο μας με σκοπό της παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και παραμονής σε 50 άτομα ΑμεΑ όπως έχει δεσμευτεί κατ’ επανάληψη η δημοτική αρχή.
  • Την άμεση ένταξη σε πρόγραμμα και στην συνέχεια την κατασκευή των σχολικών κτιρίων του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού Γυμνασίου Λυκείου.   
  • Δημιουργία «προσβάσιμης αλυσίδας», δηλαδή αλυσιδωτή προσβάσιμη μετακίνηση στον χώρο, χωρίς ασυνέχειες και εμπόδια προς όλα και σε όλα τα δημόσια/ δημοτικά κτίρια.

Μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευή των νέων κτιρίων να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα υπάρχοντα κτίρια του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού Ενιαίου Γυμνασίου και Λυκείου”.