Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 09:00

Παιδικοί-Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Καλαμάτας: Ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις - «Αγκάθι» ο αριθμός εισαγωγής των βρεφών

Παιδικοί-Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Καλαμάτας: Ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις - «Αγκάθι» ο αριθμός εισαγωγής των βρεφών

Ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις σε Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Καλαμάτας για το σχολικό έτος 2024 – 2025, καθώς καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είχε οριστεί η Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Στους Παιδικούς Σταθμούς Δήμου Καλαμάτας, για το νέο σχολικό έτος θα επαναλειτουργήσουν και βρεφικά τμήματα, θα γίνονται δηλαδή δεκτά βρέφη ηλικίας (από 6 μηνών έως 2,5 ετών) και παιδικά τμήματα ηλικίας από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο).

Η επιλογή των παιδιών θα γίνει κατόπιν μοριοδότησης σύμφωνα με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια όπως έχουν καθοριστεί σύμφωνα με την 125/2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Σχετικά με τις φετινές αιτήσεις που καταγράφτηκαν στο σύστημα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης ανέφερε στην “Ε” πως συνολικά ανήλθαν στις 504, εκ των οποίων οι 271 αφορούν παιδιά από 2,5 ετών και άνω και 233 βρέφη. Ο ίδιος, ενημέρωσε πως αυτό το διάστημα σταθμίζονται οι αιτήσεις και ελέγχονται τα δικαιολογητικά, ενώ το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται η μοριοδότησή τους. Ο κ. Μαρινάκης εκτίμησε πως οι αιτήσεις που αφορούν τα παιδιά από 2,5 ετών (προνήπια), εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και υπάρχουν όλα τα δικαιολογητικά θα καλυφτούν στο σύνολό τους. Αντίθετα, το θέμα παραμένει όπως είπε στη δεύτερη κατηγορία, αυτή των βρεφών, καθώς σε εκείνη την περίπτωση θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα λιγότερο του μισού του συνολικού αριθμού. «Στην παρούσα φάση έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε κάτι πάνω από 80 παιδιά, ενώ στο ίδιο πεδίο ετοιμάζουμε ένα τμήμα ακόμα στον 2ο Βρεφονηπιακό Σταθμό για να φτάσουμε λίγο πάνω από τον αριθμό των 90 βρεφών» εξήγησε, τονίζοντας πως κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια από το Δήμο να εμπλουτίζονται και να αυξάνονται οι χώροι. Ο ίδιος, υπογράμμισε πως από τα παιδιά αυτά, κάποια θα φτάσουν το όριο της ηλικίας του προνηπίου στο διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο, άρα θα μπορέσουν να ενταχθούν πιο εύκολα σε κάποιον από τους Σταθμούς.

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Σε ερώτηση της “Ε” για το αν οι φετινές αιτήσεις ξεπέρασαν σε αριθμό τις περσινές, ο Σαράντος Μαρινάκης πληροφόρησε πως το 2023 καταγράφτηκαν 531, παρατηρώντας πως αυτή η απόκλιση μπορεί να μην συνδέεται απόλυτα με την υπογεννητικότητα, καθώς οι αιτήσεις από το σύνολο των γονέων μπορεί να μην εστιάζουν αποκλειστικά στους Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Καλαμάτας.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΣΠΑ

Για τις αιτήσεις μέσω ΕΣΠΑ και αν μια οικογένεια μπορεί να κάνει αίτηση στους Σταθμούς του Δήμου, ο Σαράντος Μαρινάκης διευκρίνισε πως συνδέονται. «Αυτοί που δικαιούνται ΕΣΠΑ είναι μια άλλη περίπτωση, καθώς δεν πληρώνουν κάτι ως τροφεία. Όταν έτσι ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για τα voucher καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να είναι προετοιμασμένοι ώστε να κάνουν την αίτηση τους και εκεί, καθώς είναι κρίμα να χάνονται χρήματα που προέρχονται από την Ε.Ε.» συμπλήρωσε.

Τ.Αν.