Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024 09:15

Γυμνάσιο Παραλίας: Το πρώτο σχολείο με… Γεωμετρική πρόσοψη - Δεκάδες δημιουργίες δια χειρός Γιάννη Τσιμόγιαννη

Γυμνάσιο Παραλίας: Το πρώτο σχολείο με… Γεωμετρική πρόσοψη - Δεκάδες δημιουργίες δια χειρός Γιάννη Τσιμόγιαννη

Την Ευκλείδεια Γεωμετρία συστήνει με τον καλύτερο και πιο ξεχωριστό τρόπο στους μαθητές του το Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας. Τους τελευταίους μήνες, οι εξωτερικοί τοίχοι του κτηρίου έχουν γεμίσει με μεγάλα θεωρήματα και σχήματα δια χειρός του γνωστού πλέον στο είδος του, Γιάννη Τσιμόγιαννη.

Υστερα από την εξαίρετη δουλειά του στο εσωτερικό κυρίως του 5ου ΓΕΛ Καλαμάτας μέσω του προγράμματος «Ο τοίχος διδάσκει», ο ταλαντούχος νομικός κατόπιν προτροπής της συμμαθήτριάς του και εκπαιδευτικού του σχολείου Ελένης Βασιλοπούλου, δέχτηκε με χαρά να «μεταμορφώσει» την εξωτερική πλευρά του σχολείου, με τη μέχρι τώρα πορεία της προσπάθειάς του να κρίνεται τουλάχιστον εντυπωσιακή.

Ειδικότερα, στην ανατολική όψη επί της Βουλγαροκτόνου έχει προχωρήσει στη δημιουργία 17 γεωμετρικών σχημάτων και 20 αντίστοιχων στη δυτική πλευρά, όλα τους σχεδιασμένα με πινέλο και χρώματα. Μάλιστα, το πλάνο του δεν σταματά εδώ, καθώς υπολείπεται όπως είπε μιλώντας στην “Ε” η βόρεια πλευρά του κτηρίου, η οποία είναι αφιερωμένη στη διευθύντρια του σχολείου Ελισάβετ Σταθοπούλου.

«Την ανατολική πλευρά την έχω αφιερώσει στην κα Βασιλοπούλου η οποία είχε μακρά και ευδόκιμη υπηρεσία στον χώρο της εκπαίδευσης και η δυτική πλευρά είναι αφιερωμένη σε έναν φίλο μου εκπαιδευτικό που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, τον Γιάννη Γαληνέα» ενημέρωσε.

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Σχετικά με τις μέχρι τώρα δημιουργίες του, σημείωσε πως τις ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι σήμερα, δίνοντας το παρών στο σχολείο ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. «Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι δουλεύω ακατάπαυστα, ακόμα και με καύσωνα. Δεν παραπονιέμαι γι’ αυτό, αντίθετα υπερηφανεύομαι θα έλεγα που είχα και έχω τέτοια όρεξη ώστε να υλοποιήσω αυτή την πρόταση» σχολίασε. Οσο για το επίπεδο δυσκολίας, αξίζει να αναφερθεί πως τα σχήματα “πάτησαν” πάνω σε σαγρέ επιφάνεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο που απαιτήθηκε μέχρι στιγμής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκαν σκαλωσιές, μιας και το μέγεθος των δημιουργιών δεν μπορούσε να υποστηριχθεί διαφορετικά. «Τα εξωτερικά σχήματα έχουν το πλεονέκτημα πως είναι εμφανή από τον κόσμο που περνάει εξωτερικά του σχολείου, αλλά κατά κύριο λόγο πως τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να τα προσέξουν στο διάλειμμα τους με πιο καθαρό μυαλό. Και ένα σχήμα να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον ο σκοπός θα έχει επιτευχτεί, αναζητώντας ενδεχομένως περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό που έχουν παρατηρήσει» συνέχισε ο κ. Τσιμόγιαννης. Ο ίδιος, στάθηκε επίσης στο γεγονός πως τα σχήματα συνοδεύονται από αποσπάσματα αρχαίων κειμένων, προκύπτοντας συνδυασμός αρχαιογνωσίας και γεωμετρίας.

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ «ΤΑΞΙΔΕΨΑΝ» ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Για την ευχάριστη αυτή αλλαγή του Γυμνάσιου Παραλίας, η διευθύντρια του σχολείου Ελισάβετ Σταθοπούλου στάθηκε αρχικά στην Μαθηματικό Ελένη Βασιλοπούλου, η οποία μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας πρόκειται να βγει στη σύνταξη, διανύοντας φέτος την τελευταία της χρονιά ως εκπαιδευτικός. «Μέσω της ίδιας, ήρθε ο κ. Τσιμόγιαννης σε επαφή με το σχολείο, αφού πρώτα συζητήσαμε το θέμα με τους συναδέλφους, εκτιμώντας πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα ήταν καλή» ανέφερε στην “Ε”.

Σχετικά με τις πρώτες αντιδράσεις μπροστά στην πρωτότυπη αυτή εικόνα, η κα Σταθοπούλου επισήμανε πως αυτές ήταν από περίπου εικοσιπέντε Κινέζους φοιτητές και δύο καθηγητές που φιλοξενήθηκαν το καλοκαίρι στο Γυμνάσιο Παραλίας σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ερχόμενοι από το Πανεπιστήμιο της Σιτσουάν. «Οι φοιτητές έκαναν κάποια θερινά μαθήματα για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό» διευκρίνισε, τονίζοντας πως έμειναν ενθουσιασμένοι από τα όσα είδαν, μεταφέροντας τις εικόνες που αντίκρισαν και φωτογράφισαν στην Κίνα. «Όταν άνοιξε το σχολείο το Σεπτέμβριο οι μαθητές, οι συνάδελφοι αλλά και οι γονείς εντυπωσιάστηκαν, αντιλαμβανόμενοι πως πρόκειται για ένα σχολείο με ευαισθησίες. Και μια εικόνα απ’ αυτές να μείνει σε ένα μαθητή έτσι, θα είναι κέρδος, προσεγγίζοντας τα αντίστοιχα μαθήματα με οικειότητα» συμπλήρωσε, παρατηρώντας εύστοχα πως όσο περισσότερο βλέπεις κάτι σου γίνεται “κτήμα”.

Η ίδια, εξήρε την προσπάθεια του κ. Τσιμόγιαννη, η οποία πέρα του γεγονότος πως γίνεται αφιλοκερδώς, δεν σταμάτησε ούτε στους καύσωνες του Ιουλίου. «Επειδή έχει μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που κάνει, δημιουργεί με χαρά, μεταφέροντάς την μας με την παρουσία του» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο με υπομονή και ευγένεια που σέβεται κάθε χώρο που καταπιάνεται.

ΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Σχετικά με τις δημιουργίες του Γιάννη Τσιμόγιαννη στο Ιστορικό Κέντρο και συγκεκριμένα στις οδούς Ηφαίστου και Γερμανού, η πλειοψηφία αυτών που σχεδιάστηκαν στο έδαφος ξεθώριασαν με το πέρας του χρόνου και τη φθορά από διάφορους παράγοντες. Ο ίδιος, παρατήρησε πως έπρεπε να γίνει πιο συστηματική δουλειά, καθώς στην πρώτη του απόπειρα είχε χρησιμοποιήσει απλό χρώμα. «Αν κάποια στιγμή μπορέσω, έχω συμφωνήσει με τον πρόεδρο της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτη Λύρα να περαστούν τα σχήματα εκ νέου με ένα ανθεκτικό χρώμα και βερνίκι» διευκρίνισε, σχολιάζοντας πως όλες του τουλάχιστον οι δημιουργίες έχουν σωθεί ηλεκτρονικά μέσω λήψεων. «Όταν με το καλό ολοκληρώσω τη δουλειά μου στο Γυμνάσιο και ξεκουραστώ, σκοπός μου είναι να επανέλθω στη Γερμανού αρχικά και να αποκαταστήσω τα σχήματα» δήλωσε. Υπενθυμίζεται πως η ιδέα αυτή “γεννήθηκε” το 2021 μέσα από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας, δημιουργώντας την “οδό Ευκλείδειας Γεωμετρίας” στην Ηφαίστου όπου κατοικεί.

Στη συνέχεια, το εγχείρημα κρίθηκε επιτυχημένο και μεταπήδησε σε γειτονικούς δρόμους και στο χώρο της εκπαίδευσης, μέσα από έναν άνθρωπο που αποδεικνύει πως όταν το ταλέντο συναντά την εργατικότητα, μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει μια πόλη.