Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 19:00

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων του 1ου Νηπιαγωγείου Καλαμάτας

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων του 1ου Νηπιαγωγείου Καλαμάτας

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των νηπιαγωγείων από τον καθορισμό αριθμού παιδιών και νηπιαγωγών θίγει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Νηπιαγωγείου Καλαμάτας.

Η ανακοίνωση στάλθηκε προς αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και φορείς εκπαιδευτικών και γονέων.

Όπως αναφέρει: «Ξεκίνησε η νέα χρονιά και στο σχολείο μας φέτος φιλοξενούνται σε 2 αίθουσες 50 παιδιά, ο μέγιστος αριθμός παιδιών με τον ελάχιστο αριθμό νηπιαγωγών με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (1 νηπιαγωγός για 25 παιδιά). Η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει τη γενική λειτουργία του. Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, με την έκτακτη απουσία μίας νηπιαγωγού έπαψε η λειτουργία του ολοήμερου για 3 ημέρες. Χρειάστηκε η μετακίνηση νηπιαγωγού από άλλο Νηπιαγωγείο για να λειτουργήσει το ολοήμερο μία ημέρα, την Πέμπτη 3/10. Προηγήθηκε η παρέμβαση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας στο γραφείο της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κας Θ. Σιούτη. Μέσα σε αυτήν τη γενική κατάσταση των αριθμών (μέγιστου παιδιών/ελάχιστου νηπιαγωγών) οι κατά τόπους υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας στις έκτακτες απουσίες νηπιαγωγών (απολύτως αναμενόμενες και κατανοητές) πετούν το μπαλάκι στα ίδια τα Νηπιαγωγεία για να αυτορρυθμίσουν τη λειτουργία τους πιέζοντας για σύμπτυξη τμημάτων. Όμως κατά τις ημέρες που δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό (και 1 νηπιαγωγός να λείψει 1 μέρα δημιουργείται πρόβλημα αφού λειτουργούμε με το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό…) δεν δεχόμαστε να προάγονται λύσεις όπως όσοι γονείς μπορούν στις δύσκολες μέρες να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι, ή να παραιτούνται από το δικαίωμα στο ολοήμερο προκειμένου να λειτουργήσει στοιχειωδώς το σχολείο. Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα ξεκινά από το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει πλέον την αναλογία 25 παιδιά / 1 νηπιαγωγός. H εισροή των προνηπίων στο υποχρεωτικό Δημόσιο νηπιαγωγείο από το 2018 και μετά δεν συνοδεύτηκε με την ίδρυση οργανικών θέσεων νηπιαγωγών όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο να γίνει. Το 2018 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, νομοθετήθηκε η μείωση από τα 25 στα 22 παιδιά για το Νηπιαγωγείο και την Α' Δημοτικού.

Στη συνέχεια αντί να μειωθεί ο μέγιστος αριθμός παιδιών όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε και πάλι στα 25 παιδιά». Ο Σύλλογός υποστηρίζει τα αιτήματα των νηπιαγωγών και υιοθετεί τα ακόλουθα από την ανακοίνωση του Συντονιστικού Νηπιαγωγών (Αθήνα 10/8/2024) : «Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει 25 νήπια στην τάξη. Γνωρίζουμε τον χρόνο που απαιτείται για να επικοινωνήσουμε με κάθε παιδί, ώστε να το εντάξουμε στην εκπαιδευτική διαδικασία. Για χρόνια φωνάζουμε και διεκδικούμε τη μείωση στα 15 παιδιά ανά τμήμα, προειδοποιούμε και απαιτούμε την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών, τη διασφάλιση της ποιότητας της παιδαγωγικής πράξης, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας που μας συνθλίβει, τη δημιουργία τμημάτων ένταξης σε όλα τα νηπιαγωγεία, την υποστήριξη της/του προϊσταμένης/ου που αναγκάζεται να λειτουργεί ως ζογκλέρ, την ύπαρξη επιπλέον εκπαιδευτικού ώστε κανείς να μην είναι μόνος με παιδιά, την ενίσχυση της παράλληλης στήριξης καθ' όλη τη διάρκεια του σχολείου, την τήρηση των πυρασφαλιστικών κανονισμών, την εξασφάλιση σύγχρονων και ασφαλών κτιρίων, τον αντισεισμικό έλεγχο, την πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας, και τόσα άλλα. Κι όμως, η φωνή μας πέφτει στο κενό, χαμένη στην ερημιά της κρατικής αδιαφορίας. Αλλά η φωνή μας χρειάζεται και τη δική σας φωνή για να ακουστεί, γιατί πρόκειται για τα παιδιά σας, τα παιδιά μας. Καμία σύμπτυξη τμήματος, εδώ και τώρα έως 15 παιδιά σε όλα τα τμήματα νηπιαγωγείου». Κλείνοντας, ο Σύλλογος υπογραμμίζει πως «Το Υπουργείο και οι υπηρεσίες του οφείλουν να διασφαλίσουν την άρτια λειτουργία της υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης φροντίζοντας να υπάρχει επαρκής αριθμός νηπιαγωγών ώστε να καλύπτονται ολιγοήμερα κενά που αναπόφευκτα δημιουργούνται στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς».