Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014 07:45

Ανασφάλιστοι οι μισοί ντόπιοι επαγγελματίες

Ανασφάλιστοι οι μισοί ντόπιοι επαγγελματίες

Σωματείο ίδρυσαν οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ και θα προσφύγουν δικαστικά για να διεκδικήσουν το σβήσιμο χρεών από το Ταμείο, ώστε να μπορούν να έχουν και πάλι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οπως είπε στην "Ε" η πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, Πηνελόπη Χανδρινού, περισσότεροι από τους μισούς επαγγελματίες της Καλαμάτας είναι ανασφάλιστοι. Η ίδια στην πρώτη τους συνέλευση, που γίνεται σήμερα στην Καλαμάτα, θα προτείνει να διεκδικήσουν από το κράτος να μην παίρνει η Εφορία και ο ΟΑΕΕ περισσότερο από το 20% των εισοδημάτων τους το μήνα. 

Ο Σύλλογος Ασφαλισμένων - Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ, όπως προδίδει και το όνομά του, απευθύνεται σε όλους, έμπορους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το Ταμείο τους ή με την Εφορία. Μέχρι τώρα το Σωματείο αριθμεί 75 μέλη και συνεχώς αυξάνεται, καθώς την πρωτοβουλία ξεκίνησαν 24, οι οποίοι κατέθεσαν το καταστατικό στο Πρωτοδικείο τον περασμένο μήνα.

Η ιδέα για ένα σύλλογο που θα υπερασπίζει τα δικαιώματα των ελεύθερων επαγγελματιών ήρθε από κάποιους που περίμεναν στο Κοινωνικό Ιατρείο. Εκεί έτυχε να συναντήσουν το δικηγόρο Γιάννη Χριστόπουλο - «προσωπικά μαζί με κάποια άλλα μέλη είχαμε μια απορία σχετικά με την διασφάλιση των περιουσιακών μας στοιχείων από τον ΟΑΕΕ και την Εφορία, κι έτσι έγινε η γνωριμία με το δικηγόρο», εξήγησε. Και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να σώσουν την αξιοπρέπειά τους και να μην τους κυνηγάνε ποινικά. «Η Εφορία ας βάζει όσους φόρους θέλει, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να παίρνουν πάνω από το 10% του εισοδήματός μας σε δόσεις, κι ούτε να γίνεται κατάσχεση στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς», τόνισε. Είπε ακόμη πως οι άνθρωποι θέλουν και να ζήσουν και δεν μπορεί το κράτος να παίρνει το 50% του εισοδήματός τους σε φόρους. 

«Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Σήμερα συνάντησα στην Εφορία έναν συνάδελφο με ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ και του ζητάνε να πληρώσει 5.500 ευρώ σε φόρο, με την προκαταβολή του επόμενου έτους», είπε η κ. Χανδρινού. 

 

«ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ»

Η Π. Χανδρινού είπε ακόμη ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν μείνει ανασφάλιστοι θα πρέπει να πάψουν να ντρέπονται, γιατί το κακό είναι γενικευμένο: «Να το πάρει απόφαση και να πάψει να ντρέπεται ο κόσμος, να βγουν και να προασπίσουν τα δικαιώματά τους», είπε. Πρόσθεσε δε πως «εμείς πληρώνουμε μόνοι μας την εισφορά μας, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι όταν εμείς καθυστερήσουμε την εισφορά μας, μπορούν να μας βάζουν τόκους υπερημερίας». Εξήγησε ακόμη ότι ο συνταγματολόγος τον οποίο συμβουλεύτηκαν, τους είπε πως «δεν μας έχουν δανείσει χρήματα και παρόλα αυτά μας βάζουν για τις καθυστερούμενες οφειλές τόκους υπερημερίας και για ποια χρόνια; Γι' αυτά που δεν είχαμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πληρώναμε από την τσέπη μας για την υγεία μας και τα φάρμακά μας», υπογράμμισε. Πρόσθεσε ακόμα πως «ο σύλλογος δεν φτιάχτηκε για διεκδικητικούς σκοπούς, είναι ένα αμυντικό εργαλείο και μόλις εκλεγεί το οριστικό προεδρείο για τη 2ετία θα γίνουν και οι προσφυγές - η πρώτη ένστασή μας θα είναι για τις παράνομες και καταχρηστικές πολιτικές του ΟΑΕΕ και της Εφορίας».

Η πρόταση της κ. Χανδρινού προς τα μέλη θα είναι «για τα χρόνια που οι άνθρωποι δεν είχανε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΟΑΕΕ, να σβηστεί εντελώς το ποσό που τους ζητάνε». Επίσης «να τηρηθεί το Σύνταγμα και να μην μπορεί να μου πάρει η Εφορία και ο ΟΑΕΕ το 20% των καθαρών αμοιβών μου το μήνα». Ενώ άλλοι στόχοι του συλλόγου πέρα από τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη, είναι όπως είπε: «Να μπορούμε να στηρίζουμε τα μέλη μας, ηθικά και οικονομικά, είτε πρόκειται για μια μεμονωμένη δικαστική προσφυγή, είτε για πρόβλημα υγείας δικό του ή της οικογένειάς του, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο». 

Κλείνοντας η Π. Χανδρινού τόνισε πως «θα συνεισφέρουμε στα μέλη μας όσο μπορούμε, για να κάνουμε πράξη τη λέξη αλληλεγγύη κι όχι απλά να την λέμε - αλλά και ο πολίτης θα πρέπει να πάψει να ντρέπεται και να πει "θέλω να γραφτώ και να συμμετέχω στις μαζικές προσφυγές", έτσι θα είμαστε καλύτερα, γιατί τώρα προσωπικά δεν αισθάνομαι Ελλην πολίτης, αφού δεν με ακούει και δεν με σέβεται κανένας».