Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2014 21:25

Στο δημαρχείο Καλαμάτας μαθητές από Βουλγαρία, Τουρκία, Λιθουανία

Στο δημαρχείο Καλαμάτας μαθητές από Βουλγαρία, Τουρκία, Λιθουανία

Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκαν την Παρασκευή εκπαιδευτικοί και μαθητές από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Λιθουανία, συνοδευόμενοι από καθηγητές και μαθητές από το 3ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, οι οποίοι μετέχουν στο πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης "Comenius" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με θέμα "Youngsters European Society - Κοινωνία Ευρωπαίων εφήβων, μαθητών".

 

Οι μετέχοντες στη συγκεκριμένη δράση του προγράμματος "Comenius" συναντήθηκαν με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και στη σημασία της διατήρησης των ηθών και των εθίμων μας μέσα στο μεγάλο αυτό "πλανητικό" χωριό. Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη συνεργασίας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και αλληλοκατανόησης, χωρίς όμως ομογενοποίηση, αλλά με διατήρηση των χαρακτηριστικών κάθε λαού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, εκπαιδευτικός από την πόλη Χάσκοβο της Βουλγαρίας προσέφερε στο δήμαρχο χαρακτικό με το έμβλημα της πόλης της, το όποιο απεικονίζει την Παναγία. Μετέφερε επίσης τους θερμούς χαιρετισμούς του δημάρχου του Χάσκοβο, καθώς και την επιθυμία του για επικοινωνία, με απώτερο σκοπό τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων. 

Εκπαιδευτικός από την Αδριανούπολη της Τουρκίας, που σήμερα ονομάζεται Εντίρνε, προσέφερε δώρα λαϊκής τέχνης στο δήμαρχο και γλυκό αμυγδαλόπαστα, που αποτελεί τοπική σπεσιαλιτέ.

 

Εκπαιδευτικός από τη Λιθουανία, ανέφερε πως στη χώρα της οι Ελληνες είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους και για την… ανοργανωσιά τους. Στη συνέχεια, αστειευόμενη, εξέφρασε την "απογοήτευσή" της για το γεγονός ότι με την επίσκεψή της καταρρίφθηκε το στερεότυπο περί έλλειψης οργάνωσης των Ελλήνων. Επίσης, με χιουμοριστικό τρόπο άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν την Καλαμάτα στη διεκδίκηση του τίτλου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.