Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 20:11

Ο Σύλλογος Κωνσταντιναίων για τα σκουπίδια

Ο Σύλλογος Κωνσταντιναίων για τα σκουπίδια

Να ζητήσουν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην υπογράψει τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καλεί το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας, ο Σύλλογος των Απανταχού Κωνσταντιναίων.

Και τους καλεί να προχωρήσουν άμεσα σε πρόταση διαδημοτικής συνεργασίας με τους όμορους Δήμους Μεσσήνης και Τριφυλίας για την επίλυση του προβλήματος της οριστικής διαχείρισης από κοινού.

Με αφορμή το αρχικό αδιέξοδο στη διαδικασία για τη δημιουργία εγκατάστασης προσωρινής διαχείρισης στο δήμο, ο σύλλογος, που πρωτοστατεί στον αγώνα κατά του σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη, ξεκαθαρίζει ότι «έχουμε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας εγκατάστασης οριστικής διαχείρισης των απορριμμάτων που προβλέπει μικρές δημοτικές ή διαδημοτικές μονάδες οριστικής διαχείρισης». Διευκρινίζει πως υποστηρίζει τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, διαδικασίες που θα επιτρέψουν στο δήμο να έχει έσοδα. Αφού αναφέρεται σε σχετικές πρόσφατες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Τρίπολης και Σπάρτης, επισημαίνει ότι «ο Δήμος Καλαμάτας δείχνει σε όλους το δρόμο στη διαχείριση απορριμμάτων. Από τον Αύγουστο του 2013 πραγματοποιεί σε μικρογραφία την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με καθολική διαλογή στην πηγή».

Για τη συνεργασία με τους όμορους δήμους ο Σύλλογος των Απανταχού Κωνσταντιναίων προτείνει «τη δημιουργία κοινής εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων σε κοινό χώρο με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση του εναπομένοντος υπολοίπου». Αναφέρει πως υπάρχει το οικονομικό μαξιλάρι των 2.780.000 ευρώ για τα μηχανήματα προσωρινής διαχείρισης, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση κι εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει σχετική κοινή πρόταση προς το αρμόδιο υπουργείο για την οριστική διαχείριση. Επιμένει ότι ανεξάρτητα από την πρόταση συνεργασίας «είναι επιτακτική ανάγκη η διαλογή απορριμμάτων στην πηγή».

Γ.Σ.