Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 13:25

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης

Πλούσια είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που φέτος συμπληρώνουν το 4ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης. Για αυτά μίλησαν χθες το μεσημέρι αναλυτικά οι συντελεστές τους σε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάποια από αυτά θα διαρκέσουν όλο το χρόνο.

Ο αντιδήμαρχος Χρήστος Καρύδης είπε πως το Φεστιβάλ είναι ένα σπουδαίο γεγονός και ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους τους εκπαιδευτικούς και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν.

Ο συνθέτης Μηνάς Ι. Αλεξιάδης είπε πως το πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί αφορά τη μουσική στο αρχαίο δράμα, η οποία είχε πολύ σημαντικό ρόλο (στάσιμα, πάροδος, κομμοί). Ανέφερε μάλιστα πως η μουσική της τραγωδίας έδωσε την αφορμή για τη γέννηση της όπερας.

Ο μουσικός Γιώργος Μουνδρουλέας είναι ο υπεύθυνος για το εργαστήρι αρχαίων μουσικών οργάνων. Θα δείξει στα παιδιά, πώς για παράδειγμα από ένα απλό καλάμι, τα όργανα εξελίχθηκαν στη σημερινή τους μορφή, που είναι το σαξόφωνο. 

Ο Βενετσάνος Μπαλόπουλος μίλησε για τον "Μουσικό περίπατο" του Θάνου Πολυμενέα, ένα πρόγραμμα που διαρκεί είκοσι λεπτά και μέσω αφήγησης δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη - μαθητή να μάθει πολλά στοιχεία για την αρχαιότητα, την ιστορία, το μύθο. Ολο το άκουσμα έχει επενδυθεί τα κατάλληλα ηχοτοπία, τη μουσική έτσι ώστε να αποτελεί έναν τρόπο εναλλακτικής μάθησης. Ο περίπατος αυτός αποτελεί μέρος μια ευρύτερης ερευνητικής εργασίας και θα διεξάγεται όλες τις μέρες του Φεστιβάλ.

Ο καθηγητής Νίκος Φουσιάνης τόνισε πως το φεστιβάλ δίνει την αφορμή για τόνωση του τουρισμού και της οικονομίας της περιοχής, αλλά φυσικά είναι και ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές θα έρθουν κοντά στην ιστορική τους κληρονομιά. Τα 2 εκπαιδευτικά προγράμματα 

για τα οποία είναι υπεύθυνος, θα γίνονται όλο το χρόνο και στηρίζονται στη βιωματική προσέγγιση των θεμάτων. Στις 9 και 10 του Μαΐου θα γίνουν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, τα αποτελέσματα και οι εργασίες των οποίων θα ανέβουν και στο διαδίκτυο. Ο κ. Φουσιάνης μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως στον αρχαιολογικό χώρο θα μπουν 3 κεραίες wi fi.

Τέλος, η σκηνοθέτις Κλεώνη Φλέσσα δήλωσε πως το πρόγραμμα" Η βαλίτσα του ηθοποιού" θα ωθήσει τα παιδιά να γράψουν κείμενα, τα οποία αργότερα θα ερμηνεύσουν και ως ηθοποιοί. Οι μικρές τους ιστορίες θα βασίζονται στην αρχαία ελληνική ιστορία. 

Σήμερα το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής: στις 9.30 π.μ. "Πέρσες" Αισχύλου από το Λύκειο Μολάων, στις 11 π.μ. "Κύκλωψ" Ευριπίδη από το Γυμνάσιο Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

Γ.Σαρ.