Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 18:29

Σε συνέδριο της Unesco ο Μορφωτικός Κυπαρισσίας

Σε συνέδριο της Unesco ο Μορφωτικός Κυπαρισσίας

Στο 40ό Παγκόσμιο Συνέδριο Cid/Unesco με θέμα την έρευνα για το χορό συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (M.E.Σ.Κ) ο οποίος για πολλά χρόνια είναι μέλος του CID, (Διεθνούς Συμβουλίου Χορού).

Το Συνέδριο θα γίνει στην Αθήνα, από 1 έως 5 Ιουλίου και πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός στο χώρο της μελέτης του χορού, (400 ειδικοί από 40 χώρες των 5 ηπείρων), όπου παρουσιάζονται πρωτοποριακές εργασίες σ’ ένα μεγάλο κοινό ερευνητών, κριτικών, χορογράφων, δασκάλων χορού και διοργανωτών. Διενεργείται με διεθνείς προδιαγραφές και είναι αυστηρά μη κερδοσκοπικό.

Διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού (CID) (τμήματα Αθηνών και Πειραιώς), το Χοροθέατρο Δόρα Στράτου και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Δήμου Αθηναίων και της Εθνικής Επιτροπής UNESCO .

Στο συνέδριο αυτό θα αναδειχθούν (με τη μορφή διάλεξης- παρουσίασης) η Κυπαρισσία και ο σύλλογος, καθώς επίσης θα τονιστούν οι ωφέλειες για τους εφήβους μέσα από την ενασχόλησή τους με θέματα παράδοσης, όπως η έρευνα για το γυναικείο κοστούμι  παλαιότερου και νεότερου τύπου της Κυπαρισσίας. 

Η διάλεξη-παρουσίαση - που θα γίνει από την πλευρά του ΜΕΣΚ  βασίστηκε στη διετή έρευνα που εκπονήθηκε και συντονίστηκε από την  Κατερίνα Δρούλια, καθηγήτρια του ΓΕΛ Κυπαρισσίας και γενικής γραμματέως του Δ.Σ. του Μ.Ε.Σ.Κ., με την ενεργό συμμετοχή μαθητών και μαθητριών, ένα μέρος των οποίων είναι μέλη των χορευτικών ομάδων του συλλόγου. Πρόκειται για τους: Παναγοπούλου Μ., Παπαγιάννης Γ., Παπαθεοδωροπούλου Μ., Φρέσκος Χ., Παναγιωτοπούλου Θ., Γουζέα Ι.,  Μπούρα Α., Σεκλό Σ., Μπακούρου Δ.,  Μαρπίνη Ι., Χήναρη Δ.,  Λαμπροπούλου Π., Λόλα Ε., Αντωνοπούλου Α., Ζουμπούλη Ε.,Κλεφτάκη Δ., Αδαμόπουλος Γ.

Ο τίτλος της διάλεξης-παρουσίασης είναι: «Along the paths of tradition:  to the benefit of our youth. (Στα μονοπάτια της παράδοσης:ωφέλειες για τη νεολαία μας». Την επιμέλεια του κειμένου στην Αγγλική Γλώσσα  έχει η Μαρία Πέππα, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και μέλος του Μ.Ε.Σ.Κ.

Κ.Μπ.