Κυριακή, 05 Ιουνίου 2016 07:51

Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κατά της κατάργησης των Αρχαίων 

Γράφτηκε από την

«Θεωρούμε εύλογο ότι το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων (…) θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να ενισχύσει έτι περαιτέρω το θεμελιώδες μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο μέσα από την αναβάθμιση και αναθεώρηση των σχετικών διδακτικών εγχειριδίων».  

Αυτό σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης, κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, και οι αναπληρωτές καθηγητές Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, και Νικόλαος Ζαχαριάς, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε ανακοίνωσή τους, σχετικά με τη συζήτηση που ξεκίνησε για την κατάργηση στο Γυμνάσιο της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο.

Ειδικότερα, στην εν λόγω ανακοίνωση σημειώνεται:

«Τα μέλη της Κοσμητείας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με την παρούσα έγγραφη παρέμβαση επιθυμούμε να εκφράσουμε δημοσίως την έντονη δυσφορία μας και τη βαθύτατη κατάπληξή μας αναφορικά με κείμενο που υπογράφεται από 56 πανεπιστημιακούς δασκάλους και έχει ήδη αναρτηθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού, όπου παρατίθενται επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο.

Θεωρούμε ότι η αίσθηση του καθήκοντος που μας διακατέχει έναντι των φοιτητών μας και μελλοντικών φιλολόγων, καθώς επίσης και ευρύτερα έναντι της ελληνικής μαθητιώσας νεολαίας, επιτάσσει να στηλιτεύσουμε με ιδιαίτερη αυστηρότητα την ως άνω αίολη και ατεκμηρίωτη πρόταση, η οποία συν τοις άλλοις προέρχεται, ως επί το πλείστον, από μη ειδικούς επιστήμονες τμημάτων και σχολών αλλότριων προς τις φιλολογικές και εν γένει ανθρωπιστικές σπουδές. Η ανησυχία μας εντείνεται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι τέτοια ασύγγνωστα διαβήματα, τα οποία πραγματεύονται σοβαρότατα θέματα της ελληνικής παιδείας με αστόχαστη απρομελετησία και κριτική νωθρεία, ενδέχεται να εκληφθούν ως δήθεν διαυγείς και έγκυρες τοποθετήσεις κάποιων ειδημόνων στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Εξυπακούεται ότι σκοπός της διαμαρτυρίας μας δεν είναι να ανασκευάσουμε ακριτολογήματα. Αλλωστε, η αναγκαιότητα της διδασκαλίας της αττικής διαλέκτου στο Γυμνάσιο εδράζεται σε ακαταμάχητη λογική, καθώς επίσης η απροσμέτρητη αξία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας είναι κατάδηλη και πασιφανής όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά σε όλη την οικουμένη.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε εύλογο ότι το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων θα αντιπαρέλθει πλήρως το κείμενο των 56 και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να ενισχύσει έτι περαιτέρω το θεμελιώδες μάθημα των αρχαίων ελληνικών στο Γυμνάσιο μέσα από την αναβάθμιση και αναθεώρηση των σχετικών διδακτικών εγχειριδίων».