Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 09:20

Πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της Μαραθούπολης 

Γράφτηκε από τον
Πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της Μαραθούπολης 

Με πίσσα γέμισαν οι πορώδεις ακτές στη Μαραθούπολη, προφανώς από πετρελαιοκηλίδα που άφησε πίσω του διερχόμενο καράβι στα ανοιχτά της περιοχής. Χθες επιτόπου βρέθηκαν οι λιμενικές αρχές που ενημερώθηκαν από το παγκόσμιο αυτόματο σύστημα που υπάρχει για τον εντοπισμό πετρελαιοκηλίδων αλλά και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής με επικεφαλής το δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα προκειμένου να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. 

Το ευτύχημα είναι ότι η μόλυνση δεν είναι σε πολύ μεγάλη έκταση και ούτε συνεχής κατά μήκος της ακτογραμμής, όπως και το ότι  δεν έχουν επηρεαστεί αμμώδεις παραλίες. Από την άλλη το γεγονός όμως ότι η πίσσα έχει ξεβραστεί και κολλήσει πάνω σε βράχια, κάνει πιο δύσκολο το έργο της απομάκρυνσής της. Κάτοικοι πάντως της περιοχής χθες μας έλεγαν ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε αρχίσει να βγαίνει πίσσα στην περιοχή.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής εξετάζονται πλέον οι τρόποι για το πώς θα απομακρυνθεί, ενώ όπως επισήμανε ο δήμαρχος που συνοδευόταν από τους αντιδημάρχους Γιάννη Αδρακτά και Παναγιώτη Τσίγγανο, θα καταθέσουν μήνυση στην Εισαγγελία Κυπαρισσίας κατά παντός υπευθύνου για πρόκληση μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κ. Κατσίβελας επισήμανε: «Βλέπουμε την μόλυνση που έχει γίνει από την απώλεια μαζούτ από διερχόμενο πλοίο. Βέβαια η ζημιά έχει γίνει εδώ και πολλές μέρες και τις τελευταίες μέρες έχει παρουσιαστεί πίσσα στην παραλία. Βεβαίως υπάρχουν ευθύνες. Πρέπει να αναζητηθεί και το πλοίο το οποίο επέφερε όλη αυτή τη ρύπανση στο περιβάλλον και τις ακτές. Βεβαίως πρέπει να δούμε από την αρχή το χρόνο που μεσολάβησε μέχρι αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα στις παραλίες και τις ακτές μας. Είμαστε εδώ να εκτιμήσουμε την έκταση της ζημιάς και να δούμε αν θα πάμε με ίδια μέσα ή να συνεργαστούμε με κάποιο συνεργείο. Χρειαζόμαστε και την τεχνογνωσία του Λιμενικού. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα αφήσουμε τις ακτές μας έτσι».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER