Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 16:03

Καθαρισμό της Μαυροζούμενας ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη

Καθαρισμό της Μαυροζούμενας ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη

Να καθαριστεί η Μαυροζούμενα (Πύρνακας) στη Βαλύρα, ζητεί από το Δήμο Μεσσήνης ο Συνήγορος του Πολίτη και καλεί την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας να συνδράμει.

Στο Συνήγορο προσέφυγαν κάτοικοι του χωριού, αφού το αίτημά τους να καθαριστεί το ποτάμι, συνάντησε την αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών, ιδιαίτερα του δήμου.

Με έγγραφό του ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Ιωάννης Σαγιάς, προς το Δήμο Μεσσήνης και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, σημειώνει: «Ο Δήμος Μεσσήνης αφενός δεν έχει χορηγήσει απάντηση στις ανωτέρω αιτήσεις των κατοίκων της Δ.Κ. Βαλύρας, ως όφειλε και αφετέρου δεν προκύπτει η λήψη μέτρων για τον καθαρισμό του χειμάρρου. Η Αρχή παρακαλεί τις υπηρεσίες σας όπως εξετάσουν το ενδεχόμενο διενέργειας κοινής αυτοψίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική κατάσταση στην περιοχή και να ληφθεί η μέριμνα για τον καθαρισμό του χειμάρρου. Επίσης, σκόπιμο θα ήταν να συντονιστούν οι υπηρεσίες σας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας έχει ήδη απευθυνθεί, προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών».

Ο Συνήγορος επισημαίνει πως «σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Μεσσήνης οφείλει να προβεί στον καθαρισμό του εν λόγω χειμάρρου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή και δεδομένου ότι έχει λάβει και σχετική χρηματοδότηση για το σκοπό αυτό».

Αναφερόμενος στο ιστορικό του αιτήματος, ο Συνήγορος του Πολίτη, παρατηρεί ότι κάτοικοι της Βαλύρας υπέβαλαν αίτηση στις 26 Ιουνίου 2015 στο Δήμο Μεσσήνης για τον καθαρισμό της Μαυροζούμενας, για την αποφυγή πλημμυρών και πυρκαγιών. Αναφέρει ότι στις 4 Οκτωβρίου 2016 οι κάτοικοι επανήλθαν και κατήγγειλαν ότι «στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου με τη μεγάλη νεροποντή ο χείμαρρος δεν μπόρεσε να απορροφήσει τις μεγάλες ποσότητες νερού. Η κοίτη του είναι φραγμένη, διότι έχει να καθαριστεί περίπου 12 χρόνια. Δημιούργησε μια απέραντη λίμνη. Εγκλωβίστηκαν 2 σπίτια, κινδύνεψαν να πνιγούν 4 άνθρωποι, ενώ δε γλίτωσαν αυτοκίνητα, ζώα, καλλιέργειες».

 

Ο Συνήγορος αναφέρει ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας στις 14 Οκτωβρίου 2016 απάντησε πως «η αρμοδιότητα καθαρισμού του χειμάρρου Πύρνακα ή Μαυροζούμενα ανήκει πρωτίστως στο Δήμο Μεσσήνης. Η υπηρεσία μας έχει υποβάλει αίτημα στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να ενταχθεί ο καθαρισμός της Μαυροζούμενας στην αποκατάσταση των πλημμυρών διά των μηχανημάτων του Ελληνικού Στρατού. Ο Δήμος Μεσσήνης επειδή πρόκειται για τον Πύρνακα που έχει μεγάλη παροχή, δύναται να προτάξει την έναρξη του καθαρισμού στην πρόσφατη χρηματοδότηση των 250.000 ευρώ που έλαβε για το σκοπό αυτό».