Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017 19:06

Πιλοτικό πρόγραμμα για λιγότερα σκουπίδια σε Αρφαρά και Αλαγονία

Πιλοτικό πρόγραμμα για λιγότερα σκουπίδια σε Αρφαρά και Αλαγονία

Πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινάει ο Δήμος Καλαμάτας για λιγότερα σκουπίδια, στα ορεινά χωριά της Αλαγονίας και των Αρφαρών, εκεί που και ο κόσμος και τα σκουπίδια είναι λίγα.

Ο δήμος, ωστόσο, ποντάρει στα πολλά ζώα των περιοχών αυτών, καθώς επιδιώκει να οδηγούνται σε αυτά υπολείμματα τροφών, κλαδέματα και φυτική ύλη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, «η επιτυχία της προσπάθειας θα σημάνει τη μείωση ή και την κατάργηση των τελών. Η ευόδωση του προγράμματος εξαρτάται από την καλή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του δήμου, των προέδρων και των κατοίκων αυτών των περιοχών. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής, γιατί αυτό θα σημάνει την επέκταση του προγράμματος και σε άλλες περιοχές του Δήμου Καλαμάτας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να πετιούνται οργανικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα, στα απορρίμματα».

Στις δύο ενότητες των ορεινών χωριών Αλαγονίας και Αρφαρών επιδιώκεται να εφαρμοστεί πιλοτικά, συνδυασμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης των ανακυκλώσιμων υλικών και κομποστοποίησης του οργανικού μέρους των απορριμμάτων, με στόχο την ελαχιστοποίηση του εναπομένοντος υπολείμματος.
Αναλυτικά, το σχέδιο προβλέπει: Τοποθέτηση μπλε κάδων ανακύκλωσης σε όλα τα χωριά των δύο ορεινών ενοτήτων και εφαρμογή τακτικών δρομολογίων αποκομιδής του περιεχομένου τους. Διαλογή από τους κατοίκους των χωριών όλης της ποσότητας των οργανικών απορριμμάτων (υπολείμματα τροφών, κλαδέματα, φυτική ύλη κ.λπ.) και διαχείρισή της, επί τόπου, είτε ως τροφή των κατοικίδιων ζώων, είτε με κομποστοποίηση. Περιορισμός, στο ελάχιστο, του αριθμού των γκρι κάδων, όπου θα τοποθετείται το ελαχιστοποιημένο, σύμφωνα με τους παραπάνω τρόπους, υπόλειμμα, με αποτέλεσμα και τον περιορισμό των δρομολογίων των αντίστοιχων απορριμματοφόρων.

Για την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων και την ενεργοποίηση των εκλεγμένων τοπικών εκπροσώπων τους, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αιρετών εκπροσώπων όλων των χωριών των δύο συγκεκριμένων ενοτήτων, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, την Πέμπτη στις 8 το βράδυ.