Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 08:13

Η “Καθαρή Μάνη” για το πρόβλημα με τα σκουπίδια

Γράφτηκε από την

 

Το σοβαρό πρόβλημα με τα απορρίμματα στο Δήμο Δυτικής Μάνης σημειώνει η Σοφία Χριστοφιλοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου “Καθαρή Μάνη”.

Καλεί το δήμο να αδειάζει καθημερινά τους κάδους, τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές κι επισημαίνει την ανάγκη εκπαίδευσης – ενημέρωσης των δημοτών στα ζητήματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Χαρακτηριστικά η κ. Χριστοφιλοπούλου σημειώνει: “Τις τελευταίες εβδομάδες ο Δήμος Δυτικής Μάνης έχει σταματήσει την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους, με αποτέλεσμα την τραγική κατάσταση ρύπανσης που βλέπετε. Δυστυχώς, αυτό είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο στη θητεία αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Σύλλογος “Καθαρή Μάνη” πιστεύει ότι οι δημότες (ενήλικες και παιδιά) χρειάζονται τακτική εκπαίδευση γύρω από την ανακύκλωση και κομποστοποίηση και γενικά στο διαχωρισμό των απορριμμάτων σε ρεύματα (ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, ογκώδη αντικείμενα, οργανικά κ.λπ.), αλλά και ο δήμος οφείλει να αδειάζει τους κάδους καθημερινά και να έχει ως στόχο την απομάκρυνση των κάδων, τουλάχιστον από τις τουριστικές περιοχές της Μάνης (Στούπα, Καρδαμύλη, Αγιος Νικόλαος, Νεοχώρι,) δίνοντας οδηγίες στους κατοίκους σχετικά με τις ημέρες και ώρες που θα μπορούν να βγάζουν τα απορρίμματά τους, ώστε να τα συλλέγουν άμεσα οι υπάλληλοι του δήμου. Τα τουριστικά χωριά θα μπορούν να έχουν μόνο μικρά καλαθάκια για τα μη ανακυκλώσιμα μικροαπορρίμματα. Η δε αποκομιδή πρέπει να γίνεται σε ώρες πολύ πρωινές ή βραδινές, ανάλογα την εποχή, ώστε να μην διαταράσσεται η καθημερινότητα των επισκεπτών της όμορφης Μάνης μας. Είναι λυπηρό ο Σύλλογος “Καθαρή Μάνη” να διοργανώνει τακτικά εθελοντικούς καθαρισμούς και ενημερωτικές καμπάνιες σε σχολεία και χωριά, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους δημότες και τα παιδιά στην καθαριότητα και αγάπη για το περιβάλλον που ζούμε και η δημοτική αρχή να αδυνατεί να διατηρήσει το χώρο μέσα και γύρω από τους κάδους σε ευπρεπή κατάσταση”.